Hanımlar, yaz mevsiminin mis gibi bezelyesini alıp derin dondurucuya atmak için artık son haftalar içindeyiz. Hala yeterince almadıysanız bence acele etmenizde fayda var. Bezelye mevsimini kaçırırsanız kışın konserve almanız gerekir ve beni biliyorsunuz çok zorunlu olmadıkça konserve tüketmeyi tercih etmiyorum. Diri, canlı, yemyeşil minik topların içi vitaminler, mineraller, adını bile bilmediğimiz pek çok faydalı elementlerle doludur. Aslında bir tür ilkbahar sebzesi olan bezelye Temmuz aynının ortalarına kadar taze olarak tüketilebiliyor. Hem yemeği yapılan, hem salatalara, böreklere katılan bezelyeyi bir de çok şık bir yemek tabağını süslemek için kullanıyoruz. Zira yemyeşil bezelyeler bir boncuk kadar parlak ve otantik bir görünüme sahip. Tüm bunlar bir yana bezelyenin besin değerleri, sağlıklı bir vücuda sahip olmamız için ihtiyaç duyduğumuz pek çok öğeyi barındırıyor. Bezelyenin içinde A, C, E, K vitaminleri, demir, çinko, potasyum, bakır, magnezyum mineralleri, tiamin, pridoksin ve niasin bol miktarda bulunuyor. Özellikle de lif bakımından zengin olması, bezelyeyi sağlıklı beslenme açısından çok değerli bir sebze haline getiriyor.

Bezelyenin besin değerleri

100 gram pişmiş taze bezelye genel olarak;

  • 84 kalori,
  • 12.59 gram karbonhidrat,
  • 6.71 gram protein,
  • 0.49 gram yağ,
  • 5.29 gram lif,
  • 2 miligram sodyum,
  • 259 miligram potasyum,
  • 27 miligram kalsiyum,
  • 74 miligram A vitamini,
  • 15.64 miligram C vitamini,
  • 1.78 miligram demir içeriyor.

Yukarıda saydıklarım dışında pek çok farklı faydalı element içeren bezelye; mide, bağırsak sağlığını korur, sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler. Lif içeriğinden dolayı kilo yeterli miktarda tüketildiğinde kilo aldırmaz ve genel olarak cilt sağlığı, cilt lekelerinin giderilmesinde etkilidir. Bir de benden size söylemesi; düzenli olarak bezelye tüketiminin göğüslerin büyümesine katkıda bulunduğuna dair araştırma sonuçları var

Bezelye, bağışıklık sistemini güçlendirir!

Vitaminler, mineraller ve kaliteli antioksidanlar bakımından zengin olan bezelye, kesinlikle bağışıklık sistemi dostu bir sebzedir. A, C, E vitaminler, kalsiyum, demir, bakır, çinko ve manganez mineralleri bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Düzenli olarak bezelye tüketimi sayesinde inflamasyon kaynaklı, viral, bakteriyel pek çok rahatsızlığı önlemek mümkün olabilir.

Bezelye kilo aldırmıyor!

Bezelyenin lif içeriği yüksek, kalori ve yağ oranı ise düşüktür. Zaten bu konudaki genel yargının dışına çıkmamakta fayda var. Ne diyoruz? Yeşil sebzeler, aslında tüm doğal sebzeler kilo vermeyi kolaylaştırır. Aslında sağlıklı beslenmenize yardım eder. Sağlıklı beslenirsek de zaten kilo almayız. Özellikle vejetaryenlerin ihtiyaç duydukları besinleri bir bütün halinde alabilmeleri için bezelye çok iyi bir besin seçeneğidir.

Bezelye, mide kanserini önler!

Bezelyenin içinde bulunan polifenol adlı madde başta mide kanseri olmak üzere pek çok kanser türünü önleyici özelliktedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle de savaşan bezelyenin kanser karşıtı bir besin olduğu biliniyor.

Bezelye yaşlanma karşıtıdır!

Bezelye, hücre yaşlanmasını ve deformasyonları önleyerek yaşlanmayı geciktirir. İçeriğindeki alfa karoten, kateşin ve epakatesi karotenoid türü antioksidanlar başta cilt olmak üzere tüm hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırır.

Bezelye Alzheimer’ı önler!

Alzheimer türü zihinsel zayıflama kaynaklı hastalıkları önlemek için K vitamini yönünden zengin beslenmek gerekiyor. Bezelyenin içeriğinde bulunan K vitamini de Alzheimer’ın önlenmesinde etkilidir. Bu bakımdan özellikle ileri yaşlardakilere düzenli olarak bezelye tüketimi öneriliyor.

Bezelye hamilelikte faydalıdır!

Kadınlar daha gebelikte folik aside ihtiyaç duyarlar ve gebe kalmadan 3 ay öncesinden başlayarak folik asit alımına başlarlar. Bezelye de, folik asit bakımından zengin olduğu için hamilelik düşünenlere düzenli olarak bezelye tüketimi önerilir. Bununla birlikte yine hamilelikte gerekli olan folat ve B vitamini kompleks vitaminleri de bezelyede bulunduğu için anne adayları hamilelikte bezelye tüketmelidir. Bu sayede nöral tüp defekti, DNA hasarı gibi pek çok yeni doğal rahatsızlığı önlenebilir.

Bezelye kan şekerini düzenler!

Kan şekerinin dengelenmesi için vücuda aldığımız şekerin sindirilmesini kolaylaştıran besinlerden tüketmek gerekiyor. Bezelye de zengin lif ve protein içeriğiyle şekerin sindirimini kolaylaştırıyor, kanda şeker depolanmasını önlüyor. Özellikle taze olarak tüketilen bezelye, beyaz şeker ve kimyasal içerikli besinler tüketiminden kaynaklı yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Bezelye sindirim sistemini düzenler!

Lif bakımından zengin beslenmek demek, mide, bağırsak ve tüm sindirim sistemi organlarının daha iyi çalışması demektir. Bezelyenin de lif içeriği yüksek olduğu için özellikle hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları önlenir. Metabolizma hızlanır.

Bezelye göz sağlığını korur!

Bezelye A vitamini bakımından zengindir ve A vitamini de göz dostudur. Ayrıca göz sağlığı için gerekli olan lutein, karotenler, zeaksantin gibi güçlü antioksidanlar bezelyenin içeriğinde bolca bulunmaktadır. Düzenli olarak bezelye tüketimi sayesinde mukus zarları, deri ve görme fonksiyonları desteklenecektir.

Bezelye osteoporozu önler!

Kemik erimesi, osteoporoz sorunu kalsiyum bakımından fakir beslenmekten, kemikleri güçlendirmemekten kaynaklanıyor. Bezelye kalsiyum bakımından zengin olması açısından osteoporozu önleyici etki gösterir. Özellikle de içeriğindeki antioksidanlar sayesinde bezelyenin osteoporoz karşıtı olduğunu söylemek mümkün. Zaten yeşil sebzelerin osteoporozla savaşta yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Bezelye cilt dostudur!

Bezelyenin içeriğindeki antioksidanlar, cildi yaşlandıran serbest radikallerle savaşarak cilt yaşlanmasını önleyici etki gösteriyor. Cilt hücrelerinin hızla yenilenmesini sağlayan, hücre hasarını önleyen, durduran bezelyeyi her yaşta düzenli olarak tüketmek gerekiyor. Özellikle C vitamini ve antioksidan içeriği cildin genel sağlığını destekleyici özellik gösterir. Bu sayede özellikle cilt kırışıklıklarını geciktirmek, daha parlak ve canlı bir cilde sahip olmak mümkün. Bir de bezelyeyi ezerek elde edilen özün cilde maske şeklinde uygulamanın cilt lekelerinin ve çillerin azalmasına yardımcı olduğu biliniyor.

Bezelye saçlara faydalıdır!

Cilt sağlığına faydalı olan tüm besinlerin saça da faydalı olduğunu biliyoruz. Düzenli olarak bezelye tüketimi sayesinde kafa derisi beslenecek, saç kökleri canlanacak ve daha hızlı bir saç büyümesi elde edilecektir.

Bezelyenin diğer faydaları

  • Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
  • Kan hücrelerinin sağlığını destekler.
  • Bezelye ve susam yağı birlikte tüketildiğinde enfeksiyonları, mantar hastalığını önleyici etki gösterir.
  • Zihinsel fonksiyonları destekler.
  • Tüm gün bilgisayar başında çalışan, telefonla çok fazla ilgilenen kişilerin vücuda aldıkları radyasyonun olumsuz etkilerini azaltmak için düzenli olarak bezelye tüketimi öneriliyor.
  • İçerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde tam bir enerji kaynağıdır.
  • Saç dökülmesini önler.
  • Kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliktedir.
  • Kas ve iskelet yapısını güçlendirir, destekler.
  • Bezelyeyi kaynatarak suyunu içmek sindirim ve bağışıklık yollarının fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Bezelyeyi haşlayıp tanelerini ezerek püre haline getirip cilde sürmenin cilt sağlığını desteklediği bilinmektedir.

Bezelye tüketecek olanlara öneriler

  • Bezelye tüm yaş grupları tarafından güvenli olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çok sık ya da çok büyük miktarlarda değil de, haftada 2 kere, birer porsiyon şeklinde tüketilmesi uygundur.
  • Her hangi bir hastalığı olan, düzenli olarak belli ilaçları kullanması gereken kişilerin bezelye tüketiminden önce doktora danışmaları faydalı olacaktır.
  • Özellikle böbrek ve safra kesesi rahatsızlıkları yaşayan kişilere bezelye tüketimi önerilmez.