Son araştırmalar memeden emen bebeklerin daha sağlıklı ve akıllı olduklarını, bebeklerin ne kadar uzun süre emzirilirlerse o kadar sağlıklı ve akıllı hale geldiklerini gösteriyorlar. Çünkü beyin gelişimi, bağışıklık sistemi işlevleri ve bebeğin fizyolojisinin tüm öğeleri, bebeğin doğal gıdası ile beslenmesi sonucunda gelişiyor. İkame gıdalar ise ne kadar iyi tasarlanmış olurlarsa olsunlar, insan bedeninin yarattığı gıda ile tam olarak eşleşmiyorlar.

Fakat faydalar sadece fiziksel değil. Emziren anne, bebeğine dair algılarını etkileyen hormonal değişimler yaşadığı için, pek çok uzman emziren annelerin bebekleri ile daha sıkı bağ kurduklarını ve bunun da zaman içerisinde daha iyi bir ilişki ile sonuçlandığını hissediyor.

Eğer bir sebepten emziremiyorsanız, panik yapmayın. Emmemiş bebekler de duygusal ve fiziksel olarak elbette sağlıklı olabilirler. En önemli duygusal faktör ise ebeveynin bebeğe olan tepkileri. Bebek mamaları son yirmi senede büyük yol kat ettiler ve artık mamalar anne sütüne bileşenler bakımından çok daha yakın durumdalar.

Ancak yapabiliyorsanız, meme daha iyi.

Peki Bebeği Başarıyla Nasıl Emzirmeli?

Planlayın

“Eğer olursa” demeyin, “bunu yapacağım” deyin. Böylece yapabileceğiniz neredeyse kesin olacaktır. İnsanlık tarihinde mamaların mevcut olmadığı çok zaman vardı. İkinci Dünya Savaşı’nda Londra’ya ait kayıtlar, o dönemde mamalar olmadığı için doğum yapan her annenin bebeğini başarıyla emzirdiğini gösteriyorlar.

Hazırlıklı Olun

Klasik emzirme tutuşunda bebeğin başını kolunuzun bükümüne dayarsınız ve tüm bedenini size döndürürsünüz. Böylece karınlarınız denk gelir ve onu memelerinize kaldırarak emmesini sağlayabilirsiniz. Yani memelerinizin hizasında olması gerekiyor ve bu da kucağınızda değil, bir yastık üzerinde olmasını gerektiriyor. Pek çok emziren anne, iyi bir emzirme yastığının standart yastıklardan çok daha iyi olduğunu çünkü emzirme yastığının karna uygun bir şekle sahip olduğunu ve standart yastıklar gibi kayıp durmadığını, yükseklik ve sertliğinin daha iyi olduğunu belirtiyor. Bebekler için satılan her ürünü almanıza gerek yok (alt değiştirme standı, beşik veya bebek arabası gibi) ancak emzirme yastığı akıllı bir yatırım olabilir.

Tekniğinizi Bilin

İyi bir temel teknik, meme ucu hassasiyetini, tıkanan süt kanallarını ve mastiti ciddi anlamda azaltır ve emzirmenin işe yarayıp yaramayacağının belirlenmesini sağlayabilir. Bazı yardımcı kurallar şöyle:

  • Bebeğin ağzını genişçe açtığından ve sadece meme ucunu değil, tüm meme ucu çevresini ağzına aldığından emin olun. Bu sütün akma hissini uyarır ve meme ucu yaralarını önler. Ağzını yeterince açmıyorsa ağzını ve yanaklarını meme ucunuzla gıdıklayarak emme refleksini harekete geçirin.
  • Bebeğiniz size dönük olsun ve emmek için kafasını döndürmek zorunda kalmasın.
  • Bebeğiniz meme hizasında olsun, böylece eğilmeniz gerekmez. Daha iyi rahatlayabilir, sütü daha rahat akıtabilir ve boyun ile belde ağrı çekmezsiniz.
  • Doğru konumda olup olmadığını bilmiyor musunuz? Dili alt dudağı ve memenizin arasından çok az görünmeli. Eğer görünmüyorsa memeyı bıraktırın, yanağına dokunup ağzını genişçe açmasını sağlayın ve tekrar yakalamasını bekleyin.
  • Memeyi bırakmasını sağlamak için ağzının yanına parmağınızı hafifçe sokun ve akışı kesin, böylece bırakacaktır. Genelde emerken uyurlar ve böylece meme ağızlarından düşer, bunda da sorun yok.
  • Emzirmeden emzirmeye tutuş ve konumu değiştirin. Böylece memeler daha iyi boşalırlar ve tıkanmalar azalır ve meme ucu da yaralanmaz.
  • Bol bol su için.
  • Sütyeninizi günlük olarak değiştirin. Böylece az miktarda sızan sütün bile meme enfeksiyonuna sebep olmasını önlersiniz.
  • Emzirme süreci iyice oturana kadar emzik ve biberondan kaçının.

İyi Bir Başlangıç Yapın

Anne ve teyzelerimizin bebeklerini emzirmelerini izleyerek büyümüyoruz ve bu durum bizim için alışılagelmiş bir şey değil. Bu nedenle bazen emzirmeye beklediğimiz gibi başlamak kolay olmuyor. Başlarda meme uçlarının aşırı hassas olması ve yara olması, bebeğin meme ucunu emmekte zorlanması çok normal. Çok nadiren de olsa bebeklerin dil bağı gibi zorluklarla doğmaları mümkün ve bu da doktorun atacağı küçük bir kesik ile geçiyor.

Hamileyken ilk haftanız için bir emzirme dersi alın. Bir uzman tüm sürecin değişmesini sağlayabilir. Uzman sayesinde siz ve bebeğiniz emzirme konusunda kolayca bir başlangıç yapabilir ve tüm bu kaygıları yaşamaya da gerek kalmaz.

Aile Desteği Alın

Eşinizin emzirme yönündeki tercihinizi anladığından emin olun. Biraz eğitim önyargıları kırmaya yardımcı olur. Pek çok erkek, eşlerinin cesaretlendirmesi ile emzirmeyi mucizevi bir şey olarak görür, özellikle de onun bebek için ne kadar önemli olduğunu anladıklarında. Eşinizin desteği başarı konusunda önemli.

Emzirmeyi Destekleyen Bir Çocuk Doktoru Seçin

Neredeyse tüm yeni emzirenler bebeğin yeterince süt alıp almadığı konusunda endişe ederler. Çoğu doktor da emzirmeyi önerir. Doktordan olabildiğince yardım alın.

Sizin İçin Avantajlarını Hatırlayın

Gece yarısında şişeler ile uğraşmak yok. Biberon temizlemek yok. Mama parası yok. Mama alerjisi yok. Hamilelik kiloları erirken dondurmalarınızı kolayca yiyebilirsiniz. Emzirenlerde meme kanseri riski azalır. Adetlerinizin başlaması gecikir. Kadın bedeninin bu etkileyici yeteneğinden gurur duyun.

Diğer Emziren Annelerle Takılın

Diğer emziren annelerle birlikte olmak size güven verebilir.

Mama Takviyesi Dürtüsüne Direnin

Eğer bebeğinizin biberondan emmesini istiyorsanız, sütünüzü sağın ve emzirme süreci oturduktan sonra eşinizden şişeyi getirmesini isteyin. Çok beklemeyin yoksa bebek bu sahteciliğin farkına varır. Çok az sütünüzün gelmesine engel olmanın en iyi yolu pompalama veya emzirme yolu ile daima talebi arttırmaktır. Mama takviyeleri ise daima sütünüzü azaltırlar. Bebeğinizin daha çok gıdaya ihtiyacı olursa, onu daha sık emzirin.

Altı Ay İzin Alın

Eğer mümkünse altı ay işten izin alın. Böylece işe döndüğünüzde bebeğiniz sabah ve akşam emzirmeleri arasında katı gıdalarla destek alabilecektir.

Rahatlayın, Keyif Alın. Memeyi Bıraktırmak İçin Acele Etmeyin

Endişe etmeyin, liseye kadar emmeyecek!

Meme Ne Zaman Bırakılmalı, İşe Başlayınca mı?

Pek çok çalışma anne sütünün içeriğinin bebek biraz daha büyüdükçe onun ihtiyaçlarına göre değişim gösterdiğini ortaya koyuyor ve böylece sağlığa faydalarını koruyor. En az bir yaşa kadar ve mümkünse daha uzun süre emzirmek öneriliyor. Dünyadaki ortalama memeden kesme yaşı ise 4. Bu nedenle en az bir, belki iki ve üç sene emzirmeyi planlamalısınız.

Neden Çoğu Anne Biberon Veriyor veya İlk Yılda Memeyi Kesiyor?

Kültürel baskı pek çok anneyi etkiliyor. Eğer çevresinde emziren kimse yoksa, kendini emzirirken görmek zor olabiliyor. Eğer kocanız veya hatta yabancılar 11 aylık yürümeyi öğrenmeye başlayan bebeğinizi emzirdiğiniz için size bir şey derse, muhtemelen emzirirken rahatsız hissedeceksiniz ve desteksiz kalacaksınız.

Fakat çoğu anne, emzirmenin faydalarını bilenler bile, işe geri dönüyor ve bu da emzirmenin sonunu ifade ediyor. Maalesef doğum izinleri yeterli değil ve doğum paraları da yetersiz. Hatta Avrupa’nın aksine ABD’de vatandaşların yarısının doğum izni bile yok.

İşe Dönmem Gerek, Ne Yapabilirim?

Yapabildiğiniz kadar geciktirin ve emzirmenin oturmasını bekleyin. 6 aylık olduğunda bebeğiniz sizin yokluğunuzda katı gıdalar ile idare edebilir. Talepteki azalma sütün azalmasına sebep olacak ve bu nedenle birlikte olduğunuzda onu olabildiğince emzirmeli, işe gitmeden pompalamalısınız.