Hint oyuncu, yapımcı ve yönetmen olan Mohammed Aamir Hussain Khan, aslında Hint film dünyasının en tanınmış simalarının başında geliyor. 4 tane Ulusal Film Ödülü, 7 tane de Filmfare Ödülü kazanan Aamir Khan, Hint sinema tarihinin en popüler aktörüdür. 1965 doğumlu olan Aamir Khan, sinema yaşamına 1973 yılında, yani daha 8 yaşındayken çocuk oyuncu olarak başlamıştır. Yaklaşık 10 yıl boyunca birkaç filmde küçük roller alan Aamir Khan, 1989 yılında Holi adlı filmle sinema dünyasındaki ilk önemli ve ses getiren rolünü oynamıştır. İlk ödülünü 1988 yılında Qayamat Se Qayamat Tak filmiyle kazanan başarılı oyuncu, kendisini sinema dünyasına kabul ettirmiştir. Bu ödülün ardından sinema dünyasına dört elle sarılmış ve 1996 yılında En İyi Aktör ödülünü almış, hatta sonrasında Lagaan filmiyle Oscar’a da aday olmuştur.

Gerçek insan öyküleriyle Aamir Khan filmleri

Aamir Khan’ın oynadığı roller, hep dünyanın her yerindeki pek çok insanın yaşayabileceği hikayelerin kahramanlarıydı. İşte bu sebeple de Aamir Khan, sadece Hindistan sınırları içinde değil, tüm dünyada üne kavuştu. Kendi yazıp yönettiği, oynadığı, yapımcılığını yaptığı filmlerde değindiği konular ve sorunlar genç, yaşlı herkesin ilgisini çekti. Yaşanmış ya da yaşanması çok muhtemel olan sorunlar, Aamir Khan’ın gözünden çok daha gerçek ve kalbe dokunur bir iz kazanıyor.

Aktör, yönetmen, yapımcılığın yanı sıra insanlığıyla da Aamir Khan gerçeği var!

Kendisi Hindistan’ın dünyaca ünlü bir film yıldızı ve en çok kazanan aktörü olmakla birlikte sosyal sorumluluk projelerindeki çalışmaları, insan sorunlarına olan eğilimi de kendisini diğer meslektaşlarının bir adım ötesine taşıdı. Zira Hindistan’da bir televizyon kanalında haftalık olarak yaptığı bir programda ülkenin ve insanların sorunlarını ele alıyor, çözüm yolları üretiyor. Hem de pek çok kişinin irdelemeye cesaret edemediği, üstü kapatılmaya çalışılan sorunlar Aamir Khan’ın programında gün yüzüne çıkıyor. Çocuk istismarı, cinsel taciz, engelli insanların yaşadığı sorunlar ve daha birçok önemli problem bu programda gündeme geliyor, uzmanlar tarafından tartışılıyor. Hatta Hindistan’da bir ilk olarak bu programdaki sorunlar ülke meclisine taşınmış ve çözüm önerileri bizzat yetkililer tarafından tartışılmıştır. Çocuk istismarı sorununun mecliste tartışılabilmesi, çözüm bulunabilmesi için Aamir Khan, bizzat meclise çağrılmış ve burada bir sunum yapmıştır. Bollywood’un en çok kazanan, UNICEF’in 2011 yılı Ulusal Barış Elçisi, dünya genelinde en popüler Hintli olan Aamir Khan, insani vasıflarıyla da hayranlık uyandırıyor. İşte tüm bu sebeplerle Aamir Khan filmlerini inceledim, en dokunaklı olanlardan bir liste hazırladım.

Aamir Khan denince akla ilk gelen filmler

1. 3 Idiots (3 Ahmak) (2009)

En izlenesi ve en çok izlenen Aamir Khan filmlerinden birisi olan 3 Idiots, pek çok kişinin Hint filmleriyle tanışmasına vesile olmuştur. Ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde eğitim gören 3 arkadaşın, hayata, düzene ve adaletsizliklere karşı duruşuna hayran olmamak elde değil.

2. Fanaa (2006)

Türk sinemalarındaki koşulsuz aşkları izlemeye doyamayan, 10. kez izleyip yine aynı sahnelerde ağlayanlar bir de Fanaa’yı izlesinler derim. Zira “Bir insan, bir başkasını nasıl bu kadar çok sevebilir” repliği filmi anlatmaya yetiyor.

3. Ghajini (2008)

Ghajini, aslında Christopher Nolan’ın meşhur filmi Momento’nun bir Hint uyarlaması. Fakat filmde Aamir Khan’ın o kendine has tarzı, tavrı ve oyunculuğuyla film, orijinalini gölgede bırakıyor.

4. Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir) (2007)

Başta eğitim camiası olmak üzere genç, yaşlı, çoluk çocuk hepimiz en az bir kez izledik ya da izlemeyen varsa hemen açıp izlesin derim. Evet, gerçekten her çocuk özeldir ve biz bu gerçeği bu filmle çok daha net ve biraz da ağlamaklı olarak anlıyoruz. Engelli çocukların, engellenen yaşamları ve her şeye rağmen devam eden yaşam mücadelesi izlenmeye değer!

5. Mumbai Günlükleri (2010)

Bambaşka hikayelere, hayatlara sahip olan 4 kişinin aynı noktada karşılaşıp birbirlerinin yaşamlarına dokunuşları anlatılıyor. Tabi elbette Aamir Khan ve bir güzeller güzeli arasındaki aşk yine çok etkileyici bir üslupla anlatılmış.

6. Talaash (2012)

Başarılı bir polis memuru, hayatından hiç de memnun olmayan bir ev hanımı ve bataklığa saplanmış bir hayat kadını aynı hikayede kendilerine yer buluyorlar. Filmde şu replik ise akıllara kazınıyor: “Nerelisin?” “Kölelerin yeri yoktur, nereye götürürlerse oraya gider.”

7. Lagaan (2001)

“Bir Zamanlar Hindistan’da” şeklinde dilimize çevrilen film, Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesini anlatıyor. Savaş esnasında yaşam zordur, fakat ülkeyi kurtarabilmek için de her şey yapılır.

8. Dil chahta hai (2001)

İşte size 21 tane ödül almış bir Aamir Khan filmi: “Kalbin Arzusu”! Bambaşka dünya ve yaşam görüşüne sahip olan 3 arkadaş vardır. Bunların aşktan anladıkları ve beklentileri de çok başkadır. Aşkı bir tür nefes alıp verme olarak gören kahramanımıza göre de “Nankör insan, her şeyin fiyatını bilen, fakat hiçbir şeyin değerini bilmeyen insandır.” Ne kadar da etkileyici değil mi?

9. Dhoom 3

Filmin kurgusu ve özellikle de aksiyon sahneleri size biraz gerçek dışı ya da basit gelebilir. Kabul ediyorum, en iyi Aamir Khan filmi değil, ancak tam da bir Hint filmi ve tam olarak Aamir Khan imzasını görebileceğiniz bir film.

10. PK (2014)

Çok yabancı olduğunuz bir dünyada, size çok çok yabancı gelen şehirde ve sizden apayrı bir çevrede yapayalnız kaldığınızı bir düşünün. Dünyanın en masum insanı o an siz olursunuz. Sorduğunuz sorular çok çocuksu, bir o kadar da masum, ruhunuz dingin, ancak merak içindedir. Yapacağınız tek şey; Tanrıya inanmak ve onun dışındaki emir vericileri yaşamınızdan çıkarmaktır.

11. Rang de Basanti (2006)

Hindistan’ın tarihinin, kültürünün derinliğinden uzaklaşan, çağa ayak uydurmak adına her türlü yozlaşmışlığa göz yuman ve onların peşinden giden gençliğe bir dur demek gerekir. Gidişata göz yummayan, onu değiştirmeye cesareti olan, bu sorumluluğu üstlenen kişiler mutlaka izlesin, derim.

12. Dıl Dhadakne Do (2015)

Aamir Khan, ülkemize geldi ve bu filminin bir bölümünü bizim topraklarımızda çekti. Biraz dram, biraz komedi ve aslında sakin bir film diyebiliriz. Bir gemi yolculuğuyla 30. yıldönümlerini kutlayan çiftin hayat, aile, arkadaşlık, evlilik ve iş konusundaki fikirleri, bunları yoluna koymaya dair çözüm önerileri çok yalın bir dille anlatılıyor.

13. Dangal (2016)

Güreşçi bir baba ve onun iki kızının bazen komik, kimi zaman da anlaşılması zor ilişkileri konu edinmiş. “Bir kadın kazanırsa, bütün dünya kadınları kazanır.” İşte bu mantıkla Aamir Khan, kızlarına güreş öğretiyor.

14. Hum Hain Rahı Pyar Ke (1993)

Kahramanımız, bir aile şirketinin başındadır ve işler hiç de yolunda gitmiyordur. Bu da yetmezmiş gibi kız kardeşi ölür ve onun çok da mazlum olmayan çocuklarına da bakmak ona kalmıştır. Komedi ve dramı birlikte izleyeceğiniz bir Hint filmi klasiği diyebilirim.

15. Andaz Apna Apna (1994)

İki haylaz kafadar boş boş dolaşıp amaçsızca yaşamaktadır ve hiç bitmeyen hayalleri olmasına rağmen bunları gerçekleştirmek için hiç çaba harcamazlar. Ancak bir gün çok zengin ve ünlü birinin kıza Hindistan’a gelir, işte o andan sonra her ikisinin de tek amacı kızı tavlamaktır. İkisine de bol şanslar dilemek lazım. Zira işleri hiç de kolay değil.