Size yalan söylendiğini fark etmek niyeti ne olursa olsun asla iyi hissettirmez. Pek çok insan başka birisinin yalanının kurbanı olmak yerine, yalancıyı eylem üstünde yakalamak için çaba gösteriyor. Ancak beden dili uzmanlarına göre, yalan söylemek okuması en zor ifadelerden birisi ve muhtemelen yanlış anlayacaksınız.

Birisinin yalan söylediğini daha doğru şekilde yakalamak için, akılda tutulması gereken bazı temel noktalar var. 

Birisinin Yalan Söylediği Nasıl Anlaşılır?

Temel Davranışlarını Analiz Edin

Bazı beden dili işaretlerinin aksine yalan söylemenin evrensel bir işareti yok. Yalan söyleme mekanizması kişiden kişiye değişim gösterme eğiliminde. Bu nedenle birisinin yalan söylediğini anlamanın en iyi yolu, onun temel hareket ve ifadelerini analiz etmektir.

Birisinin temel tarzını anladığınızda, yalan söylemediği zamanlarda nasıl davranacaklarını bilir hale gelirsiniz. Bunu yapmak için yalan söylemesini gerektirmeyecek bir sohbet başlatın ve şunlarla başlayabilirsiniz:

  • Kahvaltıda ne yedin?
  • Son tatilini nerede yaptın?
  • Mahallen nasıl?
  • Favori şarkın hangisi?

Temel davranışlarını ölçümlerken, nasıl hareket ettiklerine bakın. Göz hareketlerine dikkat edin. Size bakmaya devam mı ediyor, sağa mı bakıyor, yoksa aşağı mı bakıyor? Bu sırada sesini de dinleyin. Hareketli mi yoksa daha sessiz hale mi geldi? Bunlar tipik olarak nasıl hareket ettiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. 

Davranışındaki Değişimlere Dikkat Edin

Birisinin temel davranışlarına dair fikir edindikten sonra davranışlarındaki değişimleri fark etmek daha kolay olacaktır. Yalan söyleyebileceklerini düşündüğünüz sohbetleri gelişigüzel şekilde başlatın ve belli belirsiz değişimleri arayın. Örneğin konuşurken normalde sağa doğru bakıyorsa, bir anda direkt göz teması kurmaya başlayabilir.

Yalancıların göz teması kurmaktan kaçındıklarına dair inanç doğru değildir. Hatta çoğu yalancı tam tersini yapar. Eğer birisi size yalan söylüyorsa, yalan söyleyenlerin göz kaçırdığını düşündüğünüzü bilecektir. Bu nedenle göz temasını bırakmayacaktır. Bu yöntem aldatmanın bir diğer yoludur.

Sessizleşme Noktalarına Bakın

Birisi yalan söylediğinde, cümlenin sonuna doğru genelde daha sessiz hale gelir. Cümle neredeyse yarıda kalmış gibi olur. 

Sorunuza cevap aldıktan sonra bu davranışı yaşarsanız, hiç bir şey söylemeyin. Sadece sessizce durup kişiye bakın. Yalancı çoğu zaman bu yalanı güçlendirmek ve daha inanılır yapmak için süslemeler yapacaktır. Hikayeyi anlatmaya devam etmezse, yalan olmayabilir.

En Baştan Suçlayıcı Olmayın

Tüm beden dillerinde olduğu gibi, kolları bağdaştırmak veya gülümsemek yanlış yorumlanabilir. Birisinin size yalan söylediğini düşünseniz bile bu konuda açık şekilde suçlayıcı olmayın. Bu o kişiyi genelde kızdırır ve savunma moduna geçirerek daha az konuşmasına sebep olur.

Bunun yerine konuyu değiştirin, alakasız bir sohbete geçin ve ertesi gün gelişigüzel şekilde tekrar ortaya koyun. Eğer bu süreçte hikayenin detayları değişirse, bu yalan söylediğinin işareti olabilir.

Sonuç Olarak

Bir kişinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak zor olabilir. Yalan söylemeyen birisini yalanla itham etmek üzücü olabilir. Bu nedenle her bir detaya göz atmak, onun beden dilindeki ve hikayesinin detaylarındaki değişimleri göz önünde bulundurmak ve gerekliyse dürüst bir sohbet için ortam oluşturmak gerekli.