Dünya çapında kullanılan ilaçların %25’inin bitkilerden elde edildiğini biliyor muydunuz? Dünya Sağlık Organizasyonu’nun listelediği 252 temel ilacın %11’i ise tam olarak bitki temelli. Hatta, ilk farmakolojik bileşen olarak adlandırılan morfin, gelincik çiçeğinin tohumlarından afyonun elde edilmesi sonucu keşfedilmiştir. O zamandan beri, bilimadamları bitkileri şu anda kullandığımız ürünleri geliştirmek için kullanıyorlar. Fakat yıllar boyunca gereğinden fazla ilaç kullanımı, dirençli bakterileri doğurdu ve hastalığın kökenini tedavi etmek yerine sadece hastalığın tedavi edilmesine sebep oldu.

Bu nedenle insanlar artık doğal, bitkisel tıbbı merak ediyorlar.

Son zamanlarda milyonlarca dolarlık yatırımlar tıbbi bitkiler için yapılıyorlar. Bu yatırımlar sonucunda elde edilen bilgilere göre, geleneksel bitkisel tıp hala farmakoloji endüstrisine göre oldukça geride ancak araştırmacılar geleneksel ilaç tedavilerinin yanısıra alternatif, doğal tedavi formlarını da araştırmaya başladılar.

Doğal bitkisel ürünler insanlık tarihi boyunca pek çok amaçla kullanılmışlar. İlk bitkisel ilacın kullanımına dair yazılı kayıtlar 5000 yıl öncesine varıyor ve bundan çok daha öncesinde bitkisel tıp tek tıp şekliydi.
Günümüzde, bitkiler pek çok sağlık sorununu tedavi için kullanılıyorlar. Bunlar arasında alerjiler, artrit, migren, yorgunluk, cilt enfeksiyonları, yaralar, yanıklar mide-bağırsak problemleri ve hatta kanser bulunuyor. Bitkisel ürünler çok daha ucuzlar ve tıbbi ilaçlara göre daha güvenliler.

Bitkisel Tıp- Fitoterapi Nedir?

Bitkisel ilaçlar, hastalıkların tedavisinde kullanılan ve bitkilerden alınmış doğal maddelerdir. Bu ürünler ham veya işlenmiş bitkilerden elde edilen kompleks organik kimyasallardır.

Bitkisel tıp ya da tıbbi deyimiyle Fitoterapi  tüm dünya kültürlerinde bir yeri mevcuttur. Her bir geleneksel bitkisel tıbbın gelişimini etkilemiş sosyal durumlar, çevre ve coğrafi konum kaynaklı değişimler mevcuttur ancak bunların hepsinde bitkisel temelli bir tedavi temel alınmıştır.

Bitkisel Tıbbın Faydaları

Konvansiyonel Tıptan Daha Ucuzdur

Modern medikal bilim uygulamaları maalesef yüksek fiyat etiketleri ile geliyorlar ve ilaçlar da buna dahil. Son zamanlarda bitkisel tıbbın bu kadar popüler hale gelmesinin temel sebebi, insanların ilaçlarını temin etmekte zorlanmalarıdır.

Reçeteli İlaçlara Göre Alınmaları Daha Kolaydır

Bitkisel ürünler, özütler, öz yağlar ve çaylar, neredeyse sağlık ürünleri satan her markette bulunabiliyorlar ve bu nedenle onları almadan önce doktorunuza giderek reçete almanız gerekmiyor. Bu durum onların elde edilmelerini daha kolay hale getiriyor.

Besin desteği olarak satılan bitkiler, Sağlık Bakanlığı değil Tarım Bakanlığı tarafından onaylanıyor ve böylece onlara erişim çok kolay oluyor. Tabii ki bu destekleri kullanmadan önce içeriklerini ve kullanım talimatlarını da iyi okumak gerekiyor.

Faydalı, İyileştirici Özellikleri Var

Bitkiler kronik veya akut rahatsızlıklar için kullanılmaktadırlar ve bunun yanında kardiyovasküler hastalıklar, prostat problemleri, depresyon, ödem ve zayıf bağışıklık sistemine karşı de etkililer. Kanser tedavisi için onaylanmış olan 177 adet ilacın %70’inden fazlası doğal ürünler temellidir yahut doğal ürünlerin kimyasal taklididirler.

Bitkisel Tıpta En Çok Kullanılan 10 Bitki

Sarımsak

Sarımsağın içerisinde önemli besinler bulunur ve bol miktarda da sülfür. Pişmiş veya ham halde tüketeceğiniz sarımsak, diyabet, ödem tedavisi, bağışıklık sistemi güçlendirme, kan basıncı ayarlaması, kardiyovasküler hastalıklarla mücadele, alerjileri ortadan kaldırma, mantarlarla savaşma ve viral enfeksiyonlar ile saç kaybı konusunda etkilidir.

Çalışmalar sarımsak tüketimi ve kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ters ilişkiyi göstermiştir. Sarımsağın kolesterolü düşürdüğü, pıhtılaşmayı önlediği, kan basıncını düşürdüğü ve antioksidan etkilşer yarattığı görülmüştür.

Zencefil

Zencefil günümüzde en çok kullanılan diyet baharatlarından bir tanesidir. İçerisinde bulunan gingeroller sayesinde antioksidan ve anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Böylece sindirim problemleri, bulantılar, bağışıklık sistemi ve solunum sistemi problemleri üzerinde etkilidir ve bakteri ile mantar enfeksiyonlarına karşı savaşır. Bunlara ek olarak mide ülserini tedavi eder, ağrıları azaltır, diyabeti iyileştirir, besin emilimini destekler ve hatta kanser hücrelerinin gelişimine engel olur.

Zerdeçal

Zerdeçal neredeyse 4000 yıldır tıbbi bir kullanıma sahip ve ona dair yayınlanmış 3000’den fazla yayın mevcut. Bu güçlü bitki, hem yemeklere katılabilir hem de besin desteği olarak kullanılabilir. Pıhtılaşmayı yavaşlatması, depresyonla savaşması, ödemi azaltması, artrit ağrısını azaltması, diyabeti düzenlemesi, mide bağırsak problemlerini düzeltmesi, kolesterolü ayarlaması ve kanserle savaşması gibi pek çok faydalı özelliği mevcut.

Pek çok çalışmada onun antioksidan, antimutajenik, antimikrobiyel ve kanser karşıtı özellikleri öne çıkıyor.

Ginseng

Ginseng dünyadaki en popüler bitkisel ilaçlardan bir tanesi ve yüzyıllardır Asya ile Kuzey Amerika’da kullanılıyor. Amerikan yerlileri onu bir uyarıcı ve baş ağrısı ilacı olarak, ayrıca kısırlık, ateş ve hazımsızlık tedavisi olarak da kullanmışlardır.

Ginseng aynı zamanda stresi azaltır, kilo vermeye yardımcı olur, iktidarsızlığı tedavi eder, akciğer fonksiyonlarını iyileştirir, kan şekeri düzeyini düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve ödemi azaltır.

Şevketibostan

Şevketibostan 2000 yıldır doğal tedavilerde kullanılmaktadır. Tohumlarından elde edilen lipofilik özüt, bağışıklık sistemini güçlendirir ve oksidatif stresi azaltır. Ayrıca sindirimi destekler, safra üretimini arttırır, cilde iyi gelir, yaşlanma etkileri ile savaşır, kolesterolü düşürür ve bedene detoks etkisi yapar.

Krizantem

Krizantem, yüzyıllar boyunca ateş, baş ağrısı, mide ağrısı, diş ağrısı, böcek ısırıkları, kısırlık, adet problemleri ve doğumda kullanılmıştır. Onun ağrılara iyi gelen yapısının temel sebebi ise içeriğindeki partenolid adlı biyokimyasallar. Bilhassa migren tedavilerinde ciddi bir başarı gösterdiği görülmüştür.

Kantaron

Kantaron 2000 yıldır bir antidepresan ve anti enflamatuar olarak kullanılmaktadır. Düzinelerce biyoaktif içeriğe sahiptir ve böylece depresyon semptomlarını ortadan kaldırmaktan tutun da adet semptomları, ruh hali değişimleri, menopoz semptomları, ödemler, cilt problemleri ve obsesif kompulsif bozukluk semptomları gibi konularda etki sahibidir.

Japon Eriği

Japon eriği geleneksel Çin tıbbı içerisinde binlerce yıldır kullanılmaktadır. Mevcut araştırmalar onun bilişsel fonksiyonlar üzerinde de etkili olduğunu göstermektedirler.

Konsantrasyon ve hafızayı iyileştirmesi, bunama riskini ve Alzheimer riskini azaltması, kaygılar ve depresyon ile savaşması, göz sağlığını koruması ve libidoyu arttırması ile fibromiyalji ile savaşması ile bilinmektedir.

Cüce Palmiye

Cüce palmiyeden elde edilen besin desteklerinin erkeklerde prostat kanserine karşı etkili olduğu görülmüştür. Bunun yanında ödem ile savaşması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, solunum rahatsızlıklarına iyi gelmesi ve rahatlamayı sağlaması da önemli özelliklerinden.

Aloe Vera

Geleneksel hint tıbbı içerisinde aloe vera, kabızlık, cilt hastalıkları, tenyalar, kolik ve enfeksiyonlar için doğal yollardan kullanılmaktadır. Bunun yanında batı dünyasında kozmetik ürünlerde kendisine ciddi bir yer bulmuştur. Çalışmalarda antiseptik, antiviral, mantar kaşıtı özellikleri görülmüştür ve alerjilere karşı da iş görmektedir. Bilhassa cilt problemlerinde sıklıkla değerlendirilebilir.