Bitlenme ilk duyduğunuzda utanç verici gibi gelebilir ancak düşündüğünüzden daha yaygındır. Amerikan Dermatoloji Akademisi, her yıl 3 ila 12 yaşlarındaki 6-12 milyon çocuğun bitlendiğini tahmin etmektedir.

• Baş biti çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir ve onlardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
• Bitlenme, anne veya çocuğunun temiz olmadığı anlamına gelmez. Herkes bitlenebilir.
• Baş biti, bir hastalığı yayamaz. Vücut biti bazen hastalık yayabilir, ancak baş bitinin herhangi bir hastalık taşıdığı tespit edilmemiştir.
• Bit tedavisinin güvenliği konusunda endişeleriniz varsa, doğal tedaviler kullanabilirsiniz. Bazı araştırmalar, istilaların tedavisinde doğal yöntemlerin etkili olabileceğini göstermektedir.

Kafa biti nasıl yayılır?


Bitin kanatları yoktur, bu yüzden sadece sürünerek hareket eder. Ancak, şaşırtıcı derecede hızlı olabilir. Kafa biti, etkilenen bir kişinin saçıyla doğrudan temas halinde yayılır. Çocuklar birbirlerine sarıldığında ve kafaları temas ettiğinde bit kapabilir. Bunu asla önleyemezsiniz ve hemen teşhis etmeniz mümkün olmayabilir. Ancak, çocuğunuz kafasını sürekli kaşıyorsa, dikkatli bir şekilde bit kontrolü yapmanız gerekir.

Kafa biti ayrıca, etkilenen kişinin kullandığı kişisel eşyalarla dolaylı temas yoluyla yayılabilir:

• Şapka, eşarp, kask ve bere paylaşılmamalıdır. Ortak kullanılan dolaplar veya raflar bile kafa bitlerine ev sahipliği yapabilir.
• Çocuğunuzun kendi tarak veya fırçasını kullandığından emin olun.
• Çocuğunuzun kendi saç tokasını ve saç telini kullandığından emin olun ve diğer çocuklardan ödünç almasını önleyin.

Çocuklarınızla açık ve dürüst bir şekilde konuşarak, durumu anlatabilirsiniz.

• Çocuğunuz bir sporla ilgileniyorsa, sadece kendi eşyalarını kullanmalarını isteyin ve farklı bir ekipman kullanmadığından emin olmak için dikkat edin. Havuz veya spor salonunda, çocuğunuzun kendi havlu, terlik ve bonesini kullanması gerekir.

Kafa biti nasıl tespit edilir?

Aşağıdaki belirtiler varsa, kafa biti hemen fark edilebilir:

• Kafa derisinde aşırı veya anormal kaşıntı
• Kafa derisi üzerinde gıdıklanma hissine dair şikayetler
• Kafa derisi üzerinde kaşımaktan kaynaklan tahriş
• Kafa biti, geceleri çok rahatsız edici olabileceğinden, uyku sorunu
• Saç tellerinin arasında, bit yumurtası veya sirke olarak bilinen minik sarı veya kahverengi noktalar

Kafa bitinin belirtilerini hemen fark etmeyebilirsiniz. Kafa kaşımak çocuklarda sık görülür ve bazı belirtilerin ortaya çıkması haftalarca sürebilir. Saç derisinde pullanma ve küçük beyaz lekeler, kepek belirtileri olabilir. Kepek, ölü deri hücrelerinin kafa derisinde biriktiği bir durumdur. Fakat eğer çocuğunuz saçlarından kepek dökülmüyorsa, bitlenmiş olabilir.

Yukarıdaki belirtileri fark ettiğiniz anda, çocuğunuzun saçını tarak, büyüteç ve ışık yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Sirke, küçük noktalar gibi görünürken, yetişkin bitler küçük bir tohum büyüklüğündedir ve genellikle bronz renkte veya gridir. Çocuğunuzun saçında bit tespit ettikten sonra, hemen önlem almalı ve tedaviye başlamalısınız.

Bit nasıl tedavi edilir?

Çocuğunuz ciddi bir bit istilasına uğradıysa, en etkili tedavi yöntemi için kendi doktoruna götürün.

Reçetesiz tedaviler:

İstila hafif ise, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak evde tedavi edebilirsiniz:

• Çocuğunuzun kuru saçlarını pedikülosit adı verilen özel bir bit ilacıyla tedavi edin. Şampuan veya losyon olarak kullanılabilir.

Bazı ürünler ise piretrin, sentetik piretrin veya permetrin içerir. Yaş ve kullanım ile ilgili talimatları dikkatlice okuduğunuzdan emin olmalısınız.

• Tedavi bittikten sonra çocuğunuzun temiz kıyafet giymesini sağlayın.
• Bitlerin ölüp ölmediğini görmek için 8-12 saat bekleyin.
• Tüm ölü yumurtaları ve bitleri saçlarından temizlemek için bir bit tarağı kullanın.

İstila durduktan sonra:

• Daha fazla yumurta bırakması riskini önlemek için bit kalmadığından emin olmalısınız. Bu nedenle, çocuğunuzun saçını birkaç günde bir kontrol edin.
• Çocuğunuzun saçını ıslatın ve saçın her bölümünü saç derisinden başlayıp ucuna kadar tarayın. Kalan ölü yumurtaları veya bitleri temizlemek için krem ve bir bit tarağı kullanın.
• Çocuğunuzun çok uzun saçları varsa en az iki şişe ilaç tedavisine ihtiyacınız olabilir. Bit ve sirke, etkili bir şekilde tedavi edilmeden önce ilacı birkaç kez uygulamanız gerekecektir.

Reçeteli tedaviler:

Hala bitlerin hareket ettiğini görürseniz, tedaviyi tekrar deneyin ve ikinci tedavinin etkili olup olmadığını görmek için bekleyin. Yine de canlı bit görüyorsanız ve özellikle reçetesiz tedavileri denediyseniz, çocuğunuzu doktora götürün. Size benzil alkol veya malathion gibi reçeteli tedaviler önerebilir. En az 6 yaşında olan çocuklar, malathion ile tedavi edilebilir ve en az 6 aylık olan çocuklar benzil alkol ile tedavi edilebilir.

Öz yağlar:

Bit ve sirkeleri öldürmek için örneğin çay ağacı öz yağı veya nerolidol kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ve tereyağı gibi maddeler de deneyebilirsiniz. Bunlar kafa derisine uygulanabilir ve bitleri boğarak öldürmek için bir duş bonesi yardımıyla gece boyunca kafada bekletilebilir.

Bitin yayılmasını veya tekrarlamasını nasıl önleyebilirsiniz?

Evinizdeki eşyalarınıza tehlikeli böcek öldürücü ilaç püskürtmenin yanlış olduğunu bilmelisiniz. Bit, insan olmadan çok uzun süre hayatta kalamaz. Çıkarıldıktan sonra 24 ila 48 saat içerisinde ölür.

Çocuğunuzun kafasındaki bit sorununu çözdükten sonra, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

• Evdeki herkes kıyafetlerini ve yatak çarşaflarını değiştirmelidir. Bu eşyalar, şapkalar, atkılar, eldivenler ve yastık kılıfları, sıcak suda (en az 60 derece) yıkanmalı ve en az 20 dakika boyunca yüksek ısı ile kurutulmalıdır.
• Makinede yıkanamayan bir eşyanız varsa, kuru temizlemeye götürün. Ama önce, kuru temizleme personelini, bit konusunda uyarın.
• Tarakları, fırçaları ve saç tokalarını 1 saat boyunca % 10 çamaşır suyu veya % 2 Lysol içeren solüsyonda bekletin. Ayrıca bu eşyalarınızı mümkün olduğu kadar kaynayan suda bekletebilirsiniz. Elinizden geliyorsa, yeni tarak ve saç tokaları da satın alabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Çocuğunuzun tekrarlayan bit problemi varsa, yardımcı olabilecek tedaviler veya yaşam tarzı değişiklikleri hakkında doktorunuzla konuşun. Bit, bazen bazı ilaçlara karşı direnç geliştirebilir, bu nedenle baş biti için en iyi tedaviyi bulmadan önce birkaçını denemeniz gerekebilir.

Çoğu zaman, evde reçetesiz ilaçlarla kolayca tedavi edilir. Ayrıca, hijyen şartlarını iyileştirmek, insanlarla temas eden kıyafetleri yıkamak ve kıyafetleri, şapkaları, tarağı veya saçla temas eden diğer eşyaları başkalarıyla paylaşmamak; bitlenmenin önlenmesine yardım edebilir.