Boğaz ağrısı; ağrı, kaşıntı veya tahrişle kendini gösterir. İlk belirti yutkunma zorluğudur. Hasta yemek yerken ve hatta su içerken çok zorlanır. Boğaz ağrısı doktora görünmek için yeterince ciddi değilse bile, fazla acı vericidir ve iyi bir gece uykusu elde etmenizi engelleyebilir. Neyse ki, ağrı ve tahrişi gidermek için çeşitli çareler mevcut.

Ayrıca boğaz ağrısı, soğuk algınlığının ilk belirtisi, gergin ses tellerinin yan etkileri veya daha ciddi bir şeyin göstergesi de olabilir. Eğer denediğiniz tüm yöntemlere rağmen azalmıyor ve uzun süre devam ediyorsa doktora görünmenizde fayda olabilir.

Bal

Bal, boğaz ağrısı için sık sık tercih edilen bir şifa kaynağıdır. Bir çalışma; balın gece öksürüklerinde, yaygın öksürük bastırıcılara göre daha etkili olduğunu bulmuştur. Balın etkili bir yara iyileştiricisi olduğunu gösteren araştırmalar doğrultusunda boğaz ağrısının hızla iyileşmesine yardımcı olabileceğini düşünmek yanlış olmaz. Balı kaşıklayıp yiyebileceğiniz gibi, ağrılı dönemlerinizde sıcak içeceğinizin içine de koyabilirsiniz. Boğazı yumuşatacak ve acı hissini hafifletecektir.

Tuzlu Su

Sıcak tuzlu su, boğaz temizleyecek ve balgam atılmasına yardımcı olacaktır. Tuzlu suyun boğazdaki bakterileri öldürmeye yardım ettiği biliniyor. Tam bir bardak ılık suyla yarım çay kaşığı tuz içeren bir tuzlu su çözeltisi yapın. Şişkinliği azaltmaya ve boğazı temiz tutmaya yardımcı olmak için ağzını bu suyla çalkalayın. Bu her üç saatte bir yapılmalıdır. Tansiyon hastaları suyu yutmamaya özellikle özen göstermelidir.

Papatya Çayı

Papatya çayı doğal yatıştırıcıdır. Boğaz ağrısı yatıştırmak gibi tıbbi amaçlar için uzun süredir kullanılmaktadır. Sıklıkla antienflamatuar, antioksidan ve kanamayı durdurucu özellikleri için kullanılır.

Bazı çalışma incelemelerinde, papatya buharının teneffüs edilmesi, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabileceğini gösterdi. Papatya çayı içmek de aynı faydayı sağlayabilir. Ayrıca vücudunuzun, boğaz ağrısına neden olan enfeksiyona karşı mücadele etmesi için, bağışıklık sistemini uyarabilir.

Nane


Nane, nefes tazeleme kabiliyeti ile bilinir. Seyreltilmiş nane yağı spreyleri boğaz ağrısını giderebilir. Nane; ince mukusa, boğaz ağrısı ve öksürüğe yardımcı olan mentol içerir. Nane ayrıca antienflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir ve bu da iyileşmeyi teşvik edebilir.
Zeytinyağı, tatlı badem yağı veya yumuşatılmış hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırmadan uçucu yağları kesinlikle kullanmayın. Nane yağı vb. uçucu yağın beş damlasını istediğiniz bir taşıyıcı yağdan 28 gr. kadarıyla karıştırın. Uçucu yağları hiçbir zaman yutmayın.

Karbonat

Tuzlu su gargarası daha yaygın olarak kullanılırken, tuzlu suyla karıştırılmış karbonat da boğaz ağrısı rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu çözüm boğazdaki bakterileri öldürebilir ayrıca maya ve mantarların büyümesini önleyebilir.

Ulusal Kanser Enstitüsü, 1 bardak ılık su, 1/4 çay kaşığı karbonat ve 1/8 çay kaşığı tuz karışımının boğazı temizlemek için saat başı kullanılabileceğini söylüyor. Sadece çalkalayın ve tükürün.

Çemenotu

Çemenotu, sağlık için çok yararlı bir bitkidir. Ayrıca birçok formları vardır. Çemen tohumlarını yiyebilir, topikal yağını kullanabilir veya çemen çayı içebilirsiniz. Çemen çayı boğaz ağrısı için doğal bir çaredir. Araştırmalar çemenotunu şifasının sadece boğaz ağrısıyla sınırlı kalmadığını göstermiştir. Çemenotu; ağrıyı hafifletebilir ve tahrişe veya iltihaba neden olan bakterileri öldürür. Ayrıca antifungal açıdan da zengindir. Mantar tedavilerinde kullanılabilir.

Hatmi Kökü


Hatmi kökü, mukus benzeri bir madde içerdiğinden, boğaz ağrısını yatıştırır. Çay yapmak için; bir tutam kurutulmuş hatmi köküne bir miktar kaynar su ilave edin. Çayı günde iki ila üç kez içebilirsiniz, boğaz ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Diyabeti olan kişiler hatmi kökü almadan önce bir doktorla konuşmalıdır. Bazı hayvan araştırmaları, kan şekeri seviyesinde düşüşe neden olabileceğini gösteriyor.

Meyan Kökü

Meyan kökü uzun zamandır boğaz ağrısı tedavisinde kullanılmaktadır. Son araştırmalar, su ile karıştırıldığında gargara olarak kullanılabileceğini ve bunun boğaz ağrısı için bir çözüm olabileceğini göstermiştir. Hamile ve emziren kadınlar için sakıncalı olabilir, kullanılmaması daha uygun olur.

Kırmızı Karaağaç

Hatmi kökü gibi kaygan karaağaç da mukus benzeri bir maddedir. Su ile karıştırıldığında, boğazınızı kaplayan ve yatıştıran kaygan bir jel oluşturur. Kullanmak için, kırmızı karaağaç tozunun üzerine kaynar su dökün, karıştırın ve için. Yutkunmaya yardımcı olduğunu göreceksiniz.
Kırmızı karaağaç, boğaz ağrısı için geleneksel bir çare ama daha fazla araştırma gerekiyor. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre aldığınız diğer ilaçların emilimini azaltabilir.

Elma Sirkesi


Elma sirkesi, birden fazla alanda doğal antibakteriyel kullanıma sahiptir. Yapılan çalışmaların sonucunda, enfeksiyonlarla mücadelede antimikrobiyal etkileri kanıtlanmıştır. Asit yapısı nedeniyle boğazdaki mukusun parçalanmasına yardımcı olur ve bakterilerin yayılmasını önler.
Boğaz ağrısı hissederseniz, bir bardak suda 1-2 çorba kaşığı elma sirkesini seyreltin ve küçük yudumlarla gargara yapmayı deneyin. Bütün süreci saat başına 1-2 kez tekrarlayın. Gargara seansları arasında çok fazla su içtiğinizden emin olun.
Hastalığın ciddiyetine ve vücudunuzun sirke duyarlılığına bağlı olarak, boğaz ağrısı tedavisinde elma sirkesi kullanmanın birçok farklı yolu vardır. Önce doktorunuza danışmak en iyisidir.

Sarımsak

Sarımsak, doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir. Enfeksiyonları savuşturma kabiliyeti ile bilinen organosülfür bir bileşik olan allisin içerir.
Araştırmalar gösteriyor ki; düzenli olarak bir sarımsak takviyesi almak gribal virüsü önlemeye yardımcı olabilir. Diyetinize taze sarımsak ilave etmek aynı zamanda antimikrobiyal özelliklerinden faydalanmanın bir yoludur. Dişlerinizi enzimlerden için bir sarımsağı ikiye bölüp ağzınızda gezdirebilir veya emebilirsiniz, sonrasında oluşacak ağız kokusu için dişlerinizi daha sonra fırçalamak isteyebilirsiniz. Tansiyon hastaları sarımsağı temkinli kullanmalıdır.

Arnavut Biberi veya Acı Sos

Genellikle bir ağrı kesici olarak kullanılır, ağrı reseptörlerini bloke ettiği bilinen ve doğal bir bileşik olan kapsaisin içerir.
Bilimsel olarak kanıtlanmamasına rağmen, ılık su ve bal ile karıştırılan öğütülmüş Arnavut biberinin boğaz ağrısının azalmasına yardımcı olabileceği söylenmektedir. İlk olarak yanma hissi duyacaksınız, hazırlıklı olun. Ağızda açık yaralar varsa, Arnavut biberi alınmamalıdır. Acı sos ya da Arnavut biberi; her ikisi de çok acı olabileceği için sadece birkaç damla sosla ve ısırıkla da alışmaya başlayabilirsiniz.

Bebekler ve Çocuklar İçin Boğaz Ağrısı İlaçları

Boğaz ağrısı tedavisi, bebekler ve çocuklar için farklı olabilir. İşte size birkaç ipucu ve çözüm yolları:
• Çocuğunuzun odasında hava nemlendirici makine kullanabilirsiniz. Havadaki nem, çocuğunuzun boğaz ağrısından kurtulmasına yardımcı olabilir.
• Çocukları olabildiğince su içmeye teşvik ederek su kaybını önleyin. Meyve suları ya da posalı narenciye sularından kaçının.
• 5 yaşın altındaki çocuklara pastil, öksürük damlası veya boğulma riski oluşturabilecek başka herhangi bir şey verilmemelidir.
• 1 yaşından küçük çocuklara bal vermeyin.

Boğaz ağrınız sadece doğal ilaç kullanarak geçmiyorsa, Asetaminofen içeren ilaçlar boğaz ağrısı için etkili olabilir ve küçük çocuklara verilebilir.
Pastiller veya benzidamin içeren (Tantum Verde) uyuşturucu spreyler de rahatlama sağlayabilir. Okaliptüs içeren pastilleri de deneyebilirsiniz.
Ayrıca bu dönemde bol bol dinlenmelisiniz, boğaz ağrınızın artmaması için soğuktan kaçınmalısınız.