Pertussis veya boğmaca olarak bilinen rahatsızlık, oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı. Bordetella pertussis adlı bir bakteri sebebiyle ortaya çıkan hastalık, ciddi bir öksürük problemine sebep olur ve bunun yanında kişi nefes almaya çalışırken yüksek frekanslı bir ıslık sesi ortaya çıkar. İnsandan insana hava yoluyla bulaşabilir ve bilhassa 3 aydan daha ufak bebeklerde en önemli ölüm sebepleri arasında yer almaktadır.

Hastalığın temel olarak 3 aşaması mevcut ve bu belirtiler şu şekilde ortaya çıkıyorlar:

Nezle dönemi: 5-10 günlük kuluçka döneminin ardından semptomlar ortaya çıkmaya başlar. İnflamasyonlar, burun akıntısı gibi belirtiler genelde 7-10 gün devam eder. Bunlara ek olarak az miktarda ateş artışı, arada bir gelen öksürükler dikkat çekicidir.

Nöbet dönemi: Bu dönemde öksürükler nöbetler halinde gelirler ve yoğun, ani halde olurlar. Özellikle geceleri daha fazla öksürük ortaya çıkabilir. Hastalık ilerledikçe daha yoğun ve daha sık hale gelirler. Bu öksürükler 2-6 hafta devam ederler ancak bazen 10 haftaya ulaştıkları da olur. Öksürükler çok ani hale de gelebilirler çünkü balgamı ciğerlerden atmak giderek zorlaşır. Öksürük sonrasında çıkan ıslık sesleri ve kusma, yorgunluk gibi belirtiler de yoğundur. Öksürük nöbetleri zaman içerisinde azalmaya başlar.

İyileşme dönemi: Bu dönem 7-10 gün sürer ve kişi yavaş yavaş iyileşmeye devam eder.
6 aydan daha ufak olan bebeklerde nöbet dönemi ortaya çıkmayabilir ve belirtiler arasında solunumun geçici durması, cildin mavileşmesi, kalp ritminin yavaşlaması gibi başka belirtiler bulunur.
Hastalıktan ölümlerin %90’ı aşı olmamış 1 yaşından ufak bebeklerde gerçekleşir.

Boğmaca İçin 12 Doğal Tedavi

Zencefil

Zencefil bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bunu vücut sıcaklığını arttırarak yapar. Bunun sonucunda toksinlerin organlarda parçalanması hızlanır. Ayrıca antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Lenf sistemini temizler, toksinlerin birikimini engeller ve solunum yollarını temiz tutar.

Bal

Balın sağlığa faydaları saymakla bitmez ancak öksürükler konusunda öksürük şurupları kadar etkili olduğunu bilmek gerekiyor. Bir doz bal, balgam üretimini ve öksürükleri sonlandırabilir. 1 yaşından büyük olan herkes günde 1-2 çay kaşığı balı yatmadan önce yutarak öksürükleri azaltabilir. Ancak bebeklerde kesinlikle bal tüketimi önerilmemektedir.

Zerdeçal

Zerdeçalın hastalıklarla olan savaşta dünyanın en güçlü bitkisi olduğu düşünülüyor. İnflamasyonları ve ağrıları azaltan bitki, yan etkilere de sahip değil. İçeriğinde bulunan curcumin adlı madde antibakteriyel özellikleri ile biliniyor.

Kemik Suyu

Kemik suyu ile hazırlanmış çorba ve içecekleri tüketmek, solunum yollarındaki inflamasyonların azalmasını sağlarken, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve bunun yanında bakteriler ile savaşmanızı sağlayacak besinleri de temin ediyor. Ayrıca bağırsakları da desteklemesi sayesinde tüm vücudun daha iyi çalışmasını sağlıyor.

Probiyotikler

Probiyotikler bağırsaklardaki faydalı bakterilere destek olurlar ve bu nedenle zararlı bakterilerden korunmak için önemlidirler. Hatta bazı araştırmalar, bebeklerde aşı öncesi probiyotik tüketmenin bazı aşıların etkinliğini arttırdığını gösteriyorlar.

Meyan Kökü

Meyan kökü, öksürükleri azaltan ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını iyileştirebilen bir bitki. Antimikrobiyel özelliklere sahiptir ve ayrıca rahatlatıcı fonksiyonları vardır. Ancak yüksek kan basıncı problemi olanlar için kaçınılması gerekenler arasındadır ve sadece kısa süreli kullanımı önerilir.

N-Asetilsistein

N-asetilsistein balgamı yumuşatmak konusunda iyidir ve bu da öksürükleri azaltabilir. L-sistein adlı bir amino asitten gelen ürün, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında kullanılır. Ayrıca detoks ve bağışıklık sistemini desteklemek için de kullanılmaktadır.

Oregano Öz Yağı

Oregano yağı, solunum sağlığını destekleyen doğal bir bakteri karşıtıdır ve doğal bir antibiyotik olarak faaliyet gösterir. Yapılan araştırmalar, antibiyotik direncinin hastalıkları tedaviyi zorlaştırdığını gösteriyorlar ve doğal antibiyotikleri kullanmak bu problemin üstesinden gelinmesini sağlıyor. Ayrıca doğal yağların daha az yan etkileri mevcut ve doğada da daha kolay parçalanıyorlar. Yetişkinler en fazla iki hafta boyunca oregano yağını oral yoldan alabilirler. Ancak çocuklarda ve bebeklerde kaçınmalısınız.

Nane Öz Yağı

Nane yağında mentol bulunur ve bakteri karşıtı etkileri vardır. Nane yağını koklamak sinüsleri açar ve boğaz problemlerini hafifletir. Ayrıca öksürük nöbetlerinin de azalmasını sağlayabilir. Ateşi düşürme özelliği de olan nane yağı, çocuklarda ve bebeklerde kullanılmamalı. Onu hindistan cevizi yağı ile karıştırarak boynunuza ve ayak altlarınıza sürerek rahatlama elde edebilirsiniz.

Sedir Ağacı Öz Yağı

Sedir ağacı yağı ise solunum yolu sistemindeki spazmodik koşulları rahatlatmaktadır. Ayrıca balgam söktürücü özellikleri vardır ve ciğerlerdeki tıkanmalara engel olur. Göğsünüze bir iki damlasını sürün ve ardından yatın. Fakat çocuklarda ve bebeklerde kullanmayın.

Dinlenin ve Sıvı Alın

Boğmaca gibi ciddi bir enfeksiyonla savaşırken, bol bol dinlenmek çok önemli. Arada bir kestirin ve semptomlar ortadan kalkana kadar fiziksel aktivitelerde bulunmamaya çalışın. Ayrıca bol bol su, hindistan cevizi suyu ve bitki çayları için. Öksürme nöbetleri bazen kusmanıza sebep olabilirler ve bu nedenle öğünlerde az yemek de önemli. Taze smoothieler, çorbalar ve meyve suları içmek de sindirimin daha kolay olmasını sağlayacaktır.

Yayılmasına Engel Olun

Boğmaca semptomlarını fark ettiğinizde, onun yayılmasını engellemelisiniz. Özellikle de evinde bebeği olanlar bu konuda dikkatli olmalılar. Öksürürken ağzınızı kapatın ve ellerinizi sık sık yıkayın. Hatta başkaları çevrenizdeyken maske takmanız da gerekebilir. Tekrar iyi hissedene kadar evinizden ayrılmamaya dikkat edin.

 

Verdiğimiz bilgiler sadece destek amaçlıdır, yaşadığınız sıkıntılar ağırlaştığı taktirde lütfen doktorunuza görününüz.