Bombay kedisi bir panter sahibi olsam iyi olurdu ama daha küçük ve daha az ısırgan olsun diyenler için mükemmel bir kedidir denilebilir.

Hint siyah panteri gibi görünmesi amacıyla özel olarak yetiştirilen bu tür, Burmese kedisi ve siyah Amerikan shorthair kedisinin bir sonucudur. Ortaya çıkan bu kedi büyük bir orman kedisini andırır ve ebeveynlerinin vahşi ruhunu neredeyse hiç almamıştır.

Her iki ebeveyninin de iyi özelliklerini alan Bombay kedisi, Burmese kedisinin sadakatine, dayanıklılığına ve zekasına sahipken, o kadar sesli değildir ve bunun yanında çok parlak ve yekpare siyah bir kürkü vardır.

Görünüm

Oturma odanızda oturan siyah bir panter gibi göründüğünü söylesek yanlış olmaz. Ona dair en dikkat çekici şey kendine has kürküdür. Kısa ve kaygan tüyleri tamamen siyah ve oldukça parlaktır. Pek çok yetiştirici bu güzel kürkün mutlu, sağlıklı bir Bombay kedisi ile ilişkili olduğunu belirtiyor.

Görsel olarak yapısı Burmese kedisine benzer ama biraz daha az dolgundur ve biraz daha uzundur. Kaslı bir kedidir ve kafası yuvarlak, kulaklarının uçları da yuvarlaktır. Yuvarlak ve orta boyutlu gözlerinin rengi altın veya bakır rengi olabilir.

Bombay kedisi yürüdüğü zaman kendine has bir tarzı vardır ve bu nedenle yürüyüşü bir panteri andırır.

Karakter

Bombay kedisinin kişiliği Burmese kedisinden çok şey alır. Bombay çok sosyal, akıllı ve insanları seven bir türdür. Aile bireyleri ile güçlü bağlar kurar ve insanların eşlikçiliğinden hoşlanır. Fakat her kedinin kendine has bir karakteri olduğunu da unutmamak gerekir.

Bombay kedisi Burmese’den ve ayrıca siyah Amerikan shorthairdan oluştuğu için pek çok farklı kişilikte olanı vardır ve aktivite düzeyleri de değişkenlik gösterebilir. Çok dışa dönük, sosyal bir kedi olması babasının genetiğinden gelir. Fakat bireysel olarak büyük farklılıklar gösterir. Çoğu üretici onu sosyal, sevecen, cesur, oyuncu olduğu ve ayrıca aileleri çok sevdiği için yetiştirir.

Tipik olarak oyuncu bir kedidir ancak çok agresif oynamaması onu çocuklarla iyi geçinir hale getirir. Ayrıca başka kedilerin olduğu evlerde de sorun yaşamaz ve hemen aralarına karışır.

Bombay insanları seven bir tür olduğu için evde insan eşlikçilerini takip eder ve onların yaptığı her şeyi izler. Bu sırada olabildiğince işin içinde olmak ister. Güçlü, kıvrak bir tırmanıcı ve zıplayıcıdır ve yavruyken oyuncu huyu iyice öne çıkar. Olgunlaştıkça biraz sakinleşecek ve biraz daha koltukçu olacaktır fakat oyun oynamaktan yine de hoşlanacaktır.

Çok sosyal doğasından dolayı Bombay kedisi kendi başına çok uzun sürelerle kalamaz. Elbette bu durum birden fazla kedinin olduğu evlerde çok problem oluşturmaz. Fakat kedinin evde tek kedi olduğu ailelerde bir kaç saatten uzun süren yalnızlıklar stres belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Yaşam İhtiyaçları

Bombay güçlü, kıvrak bir tırmanıcı ve zıplayıcıdır ve bu nedenle bir tırmalama postu ve kulesi yardımcı olacaktır. Doğaları gereği aktif kedilerdir ve bu nedenle çok çeşitli oyuncakları severler. Özellikle insanlarla etkileşime girmeyi severler.

Bombay kedisi tasmayla dolaşmaya da alıştırılabilir ve bu nedenle dışarıda biraz vakit geçirmek isterseniz onu da kendinizle birlikte götürmeniz mümkündür.

Bakım

Kısa ve parlak kürkü neredeyse kendi kendine bakım yapar. Çok az tüy dökmelerine karşın mevsimsel olarak daha fazla tüy döktükleri zamanlar vardır. Haftalık fırçalama çoğu fazla tüyün alınmasına yardımcı olacaktır.

Diş eti iltihabına yatkın olan Bombay kedilerinin dişlerinin haftada bir kaç defa fırçalanması iyi olur. Ayrıca arada bir tartarlar ile savaşmak ve düzenli olarak diş kontrolüne götürmek iyi olacaktır.

Tüm kedi türleri gibi Bombay kedisinin de tırnaklarının bir kaç haftada bir kedilmesi ve ayrıca kumunun daima temiz tutulması gerekir.

Sağlık

Burmese kökenlerinin ona yardımcı olduğu bir diğer konu ise sağlıktır. Bombay görece sağlıklı bir kedidir ve sağlık konusunda genetik hastalık eğilimleri yoktur.

Bununla birlikte özellikle diş ve diş etleri problemlerine biraz yatkın olduğundan dişlerini düzenli olarak kontrol etmek ve diş bakımını iyi yapmak uygun olacaktır.

Burmese kedisi gibi yuvarlak kafalı olduğundan sinüs problemleri ve astım gibi solunum yolu sorunlarına biraz daha açık olacaktır. Ayrıca alerji ve burun akıntılarının çıkmasında zorlanma gibi kısa burunlu kedilere özel sorunları olabilir. Dişleri hizalı değilse de diş hastalıkları ve diş eti iltihabı ortaya çıkabilir.

Bu tür eğer gıda alımı iyi takip edilmezse biraz tombul olabilir. Özellikle ileri yaşlarda bu durum ortaya çıkabilir. Bununla savaşmak için her istediğinde mama vermemek ve belli bir zamanlamaya uymak dorğu olacaktır.

Gün içerisinde iki defa beslenmesine izin vermek ve yemeği 15-20 dakika kadar yerde tutmak yeterli olacaktır. Böylece o da her zaman yemek yiyemeyeceğini öğrenecektir. Özellikle çok sayıda evcil hayvanın olduğu evlerde bu hayvanların mama kaplarını birbirlerinden ayırmak, gıda kontrolü sağlamak için önemlidir.

Ayrıca kısırlaştırılmış bir bombay kediniz varsa gıda alımına yine dikkat etmek gerekir. Çünkü özellikle mamaların kutularında yazan miktarlar çoğunlukla kısırlaştırılmamış hayvanlar içindirler. Günümüzde çoğu evcil hayvan kısırlaştırıldığı için enerjiyi yöneten bazı hormonlardan mahrum kalır ve bu nedenle bu hayvanların genelde %30 daha az kalori ile beslenmeleri gerekir.

Ortalama bir bombay kedisinin yaşam beklentisi 15 senedir ancak 20 seneyi gören vakaların da az olmadığını belirtmek gerekir.