Botoks, botulinumtoksin adı verilen Clostridium botulinum tarafından üretilen nörotoksinden yapılan bir ilaçtır.

Kozmetik güzellikte kullanılan Botoks, botulinum toksini tip A (aktif bileşen), insan albümini (insan kan plazmasında bulunan bir protein) ve sodyum klorür içerir. Ağırlıklı olarak  yetişkinlerde yüz kırışıklıklarının ve ince çizgilerin görünümünü azaltmak için kullanılır. Estetik uygulamaların ötesinde, botoks göz kapağında kas spazmı, migren, aşırı terleme ve mesane sızdırması dahil çeşitli tıbbi durumların tedavisinde yararlı bulunmuştur. Botulinum toksini, 20’den fazla farklı tıbbi durumu tedavi etmek için hala araştırılmaktadır. Doz, tedavi sıklığı ve tedavi edilen klinik durumların çeşitliliği göz önüne alındığında başarılı ve değerli bir terapötik protein olduğu kanıtlanmıştır.

 

Botoks İle İlgili Yanlış Bilinen Gerçekler

 

  1. Yanlış: Botoks yılan zehridir.

Doğrusu: Botoksun insan vücudu için zararlı olduğu izlenimine karşın,  aslında Clostridium botulinum’dan  elde bir nörotoksindir. Bilinenein aksine, yılan zehiri değildir.

 

  1. Yanlış: Botoks bana “donmuş” veya ifadesiz bir görünüm verecek.

Doğrusu: ‘Donmuş’ veya ifadesiz görünüm genellikle botoks enjeksiyonunun aşırı dozda uygulanmasının bir sonucudur. Deneyimli bir dermatolog, ne kadar botoks enjekte edileceğini bilir, böylece doğal görünecek ve “donmuş” görünmeyeceksiniz. Botoks kas aktivitesini azaltır, ancak radikal olarak değiştirmez. Botoks iyi ve tecrübeli bir dermatolog  tarafından yapıldığında, doğru şekilde enjekte edilir ve sonuç oldukça uüz güldürücüdür.

 

  1. Yanlış: Botoks tüm kırışıklıklarımı yok edebilir.

Doğrusu: İki tip kırışıklık vardır. Dinamik kırışıklıklar ve yüz kaslarının hareketinden ve yaşlanmanın ve güneşe maruz kalmanın sonucunda oluşan statik kırışıklıklardan kaynaklanan kırışıklıklardır. Botoks, kasları gevşeterek dinamik kırışıklıkları tedavi ederek, bu kırışıklıkların görünümünü iyileştirir. Diğer yandan statik kırışıklıklar, botoksa cevap vermez. Statik kırışıklıkların tedavisi, dermal dolgu maddeleri, germe, lazer tedavisi veya kimyasal peeling gibi diğer estetik tedavilerin bir kombinasyonunu gerektirebilir.

 

  1. Yanlış: Botoks yaptırmayı bırakırsanız, daha yaşlı görünmeye başlayacaksınız.

Doğrusu: Botoks, tedavilerinize ayak uydurduğunuzda kırışıklıklarınızın kötüleşmesini önleyecektir. Botoks yapmayı bırakmaya karar verirseniz, botoksun kas gevşetici etkisini yavaşça kaybedersiniz ve yüz hareketleriyle kırışıklıklar normal şekilde gelişmeye devam edecektir. Botoks kırışıklıkların oluşumunu hızlandırmaz veya görünümünü kötüleştirmez, bunun yerine kırışıklıklarınız; tedaviye başlamadan önce nasılsa o noktaya  hatta  çoğu kişide daha da iyi bir duruma geri döner.

 

  1. Yanlış: Botoks enjeksiyonları ağrılıdır.

Doğrusu: Botoks tedavileri genellikle “öğle tatili prosedürü” olarak adlandırılır çünkü hızlıdır ve ara vermenize gerek yoktur. Olursa, ağrı çok düşük seviyededir. Enjeksiyonlar nedeniyle oluşan ağrılar, iğneler çok ince olduğundan tamamen yönetilebilir, yani enjeksiyon sırasında sadece çok hafif bir acı hissedersiniz. Ancak uyuşturucu anestezik krem ​​uyguladıktan sonra, prosedür neredeyse ağrısızdır.

  1. Yanlış: Botoks bağımlılık yapıyor.

Doğrusu: Botoks çözeltisinde bağımlılık yapıcı özellikler yoktur, dolayısıyla ilaca fiziksel olarak bağımlı bir birey olma potansiyeli yoktur. İnsanlar botoks işleminin kozmetik sonuçlarına bağımlı hale gelirler çünkü daha genç ve daha dinamik görünmelerini sağlar. Yani içeriğine değil, sonucuna tutulabilirsiniz.

  1. Yanlış: Botoks vücudumun her bölgesine ilerleyecek ve her yere yayılacak.

Doğrusu: Botoks, Clostridium botulinum toksin bakterisinden türetilmiş saflaştırılmış bir protein kompleksidir. Botoksun kendisi vücutta herhangi bir enfeksiyona neden olmaz. İçeriği, enjeksiyon alanında lokal olarak etki gösterdiği için vücut boyunca hareket etmez ve iğne ile uygulanan bölgede sabitlenir.

 

  1. Yanlış: Botoks kalıcıdır.

Doğrusu: Botoks kalıcı değildir. Sonuçları genellikle 3 ay ile 6 ay arasında sürer. Zaten bu sebeple, düzenli olarak kontrol edilip, tekrarlanması gerekir. Eğer görünümünden memnunsanız ve botoks etkisi bitti ise, aynı bölgeye tekrardan botoks enjeksiyonu yaptırabilirsiniz.

 

  1. Yanlış: Botoks sadece estetik nedenlerle kullanılır.

Doğrusu: Botoksun şaşılık, göz kapağında kas spazmı, kronik migren, servikal distoni, aşırı aktif mesane, spastisite ve aşırı koltukaltı terlemesini içeren bir dizi tıbbi durumu tedavi etmek için kullanımı onay almıştır. Artık botoks tamamen kozmetik amaçlarla kullanılmamaktadır. Bu durum da, ehil kişiler tarafından yapıldığında, uygulamaya güvenilmesi gerektiği anlamına gelir.

 

  1. Yanlış: Botoks etkisini hemen gösterir.

Doğrusu: Botoks, kas kasılmalarına neden olan sinir sinyallerini geçici olarak bloke ederek çalışır. Genellikle, enjeksiyondan 1 ila 3 gün sonra çalışmaya başlar ve maksimum sonuçları görmek için 7 ila 12 gün geçmesi gerekebilir. Etkisi ise, kullanımına ve uygulama yapılan kişiye bağlı olarak ortalama 4-6 ay sürer.