Botoks, botilinum toksin adı verilen bir egzotoksinin kullanıldığı kozmetik bir uygulamadır. Egzotoksin, clostridium botulinum’un fermente olmasıyla elde edilir. Botoks, botulinum toksini kullanan ilk içeriktir. Botoksun, sinir uçlarının iletişiminden sorumlu maddelerin salınımını engeller ve sinirler ile organlar arasındaki iletişimi durdurur. Bu hamle, kozmetik amaçlarla yapıldığında, sinir iletişiminin durması sonucunda, kasın işlevi azalır veya tamamen durur.

Botoks sinirlerden kaslara ulaşan sinyalleri engeller. Enjekte edilen kas daralmaz. Bu kırışıklıkları rahatlatır ve yumuşatır. İşlem çoğunlukla alın çizgileri, kaz ayağı (göz kırışıklıkları) ve kaş çatıkları üzerinde kullanılır. Güneş hasarı ve yer çekiminin neden olduğu kırışıklıklar işleme cevap vermeyebilir.

Botoks enjeksiyonları, öncelikle birtakım yüz kırışıklıklarının görünümünü azaltma yeteneği açısından tercih edilir. Aynı zamanda tekrarlayan boyun spazmları (servikal distoni), aşırı terleme (hiperhidroz), aşırı aktif mesane ve tembel göz gibi sorunları tedavi etmek için de kullanılır. Ayrıca bazı kişilerde kronik migrenin önlenmesine yardımcı olabilir.

Neden Yaptırılır?

Botulinum toksin enjeksiyonları sinirlerden gelen belirli kimyasal sinyalleri engeller, bunlar çoğunlukla kasların kasılmasına neden olan sinyallerdir. Bu enjeksiyonların en yaygın kullanımı, kırışıklıklara neden olan ve altta yatan yüz kaslarını geçici olarak gevşetmektir. Ayrıca aşağıdaki bölgelerde uygulanabilir:

• İki kaş arasındaki çizgiler, kaş çatmakla oluşur
• Kaz ayakları, gözlerin köşelerinde oluşan çizgiler
• Alın çizgisi ya da kırışıklıkları
• Dudak
• El ve ayak terlemesi
• Dudak hattının belirginleşmesi
• Diş sıkma problemi (özellikle geceleri)
• Gülerken diş etlerinin görülmesi (üst dudağın şekline bağlıdır)

Botulinum toksin enjeksiyonları, vücudun çalışmasını etkileyen sorunları tedavi etmek için de kullanılır. Örnekler şunları içerir:

Servikal distoni: Bu acı verici durumda, boyun kaslarınız istemsizce kafanızın bükülmesine veya rahatsızlık vermesine neden olur.
Tembel göz: Tembel gözün en yaygın nedeni gözün pozisyonundan sorumlu kaslarda bir dengesizlik oluşmasıdır.
Kas kontraktürleri: Serebral palsi gibi bazı nörolojik durumlar, bacaklarınızın merkezinize doğru çekilmesine neden olabilir. Bazı durumlarda, bu anlaşmalı kaslar botulinum toksin enjeksiyonları ile rahatlatılabilir.
Hiperhidroz: Bu durumda, hava çok sıcak olmadığında ve kendinizi zorlamadığınız zamanlarda bile aşırı terleme meydana gelir.
Kronik migren: Ayda 15 günden fazla migren sorunu yaşıyorsanuz, botulinum toksin enjeksiyonu baş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Mesane disfonksiyonu: Botulinum toksin enjeksiyonları, aşırı aktif mesanenin neden olduğu idrar kaçırma oranını azaltmaya da yardımcı olabilir.
Göz seğirmesi: Botulinum toksin enjeksiyonları, göz çevresindeki kasların kontraktürü veya seğirmesini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Botoks İle İlgili Riskler Var Mıdır?

Botoks enjeksiyonları deneyimli bir doktor tarafından yapıldığında çoğunlukla güvenlidir. Olası yan etkiler şunlardır:

• Enjeksiyon yerinde ağrı, şişme veya morarma
• Baş ağrısı veya grip benzeri belirtiler
• Sarkık göz kapağı veya çatık kaşlar
• Çarpık gülümseme ya da ağız açıklığı
• Göz kuruluğu veya aşırı gözyaşı

Doktorlar, hamile olduğunuzda veya emzirirken genellikle botoks kullanmamanızı önerir.

Doktorunuzu Dikkatli Bir Şekilde Seçin

Botoks sadece doktorun bakımı altında kullanılmalıdır. Yan etkilerden kaçınmak için enjeksiyonların net olarak yerleştirilmesi önemlidir. Bu tedavi yanlış uygulandığında tehlikeli olabilir. İlk olarak doktorunuzdan bir randevu alın veya durumunuzla ilgili uzmanlaşmış ve botoks tedavilerini uygulama konusunda deneyim sahibi bir doktoru arayıp, bulun.

Yetenekli ve uygun şekilde onaylanmış bir doktor size prosedür hakkında tavsiyede bulunabilir ve ihtiyaçlarınızı ve sağlığınıza en uygun olanı belirlemeye yardımcı olabilir.

Nasıl Hazırlanacaksınız?

Son üç ay içinde herhangi bir tip botulinum toksin enjeksiyonu yaptırdıysanız doktorunuza bildirin. Ve kas gevşetici, uyku yardımcıları veya alerji ilaçları alıyorsanız mutlaka doktorunuza bunları söyleyin. Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız, kanama veya morarma riskini azaltmak için, enjeksiyondan birkaç gün önce bu ilaçları bırakmanız gerekebilir.

İşlemle İlgili Aşamalar

Prosedürden önce:

Çoğu insan enjeksiyon rahatsızlığını iyi tolere eder. Ancak, özellikle avuç içleriniz veya ayak tabanlarınız aşırı terleme nedeniyle tedavi ediliyorsa, cildinizin önceden uyuşturulmasını isteyebilirsiniz. Doktorunuz, rahatsızlığı azaltmak için topikal anestezi yapabilir veya buz ve titreşimli anestezi gibi bölgeyi uyuşturmak için mevcut çeşitli yöntemlerden birini veya daha fazlasını kullanabilir.

Prosedür sırasında:

Doktorunuz, cildinize veya kaslarınıza minik miktarlarda botulinum toksini enjekte etmek için ince bir iğne kullanır. İhtiyaç duyulan enjeksiyon sayısı, tedavi edilen alanın kapsamı dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Botoks enjeksiyonları genellikle bir doktorun ofisinde yapılır.

Prosedürden sonra:

Prosedürden hemen sonra normal günlük aktivitelerinizi sürdürmeye devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, tedavi edilen bölgeyi ovalamamaya veya masaj yapmamaya dikkat edin. Bu, toksinin farklı bir alana taşınmasına neden olabilir.

Sonuçlarını Ne Zaman Görmeye Başlayacaksınız?

Botulinum toksin enjeksiyonları genellikle tedaviden birkaç gün sonra çalışmaya başlar. Tedavi edilen probleme bağlı olarak, etki üç ay veya daha uzun sürebilir. Etkisini korumak için düzenli olarak enjeksiyonlara devam etmeniz gerekecektir.

Ücreti Ne Kadardır?

Ücret tedavi bölgesine, tedavi amacına ve seans sayısına göre değişiklik gösterir. Bu işlem sigorta kapsamında değildir, ücreti uygulayıcı belirler. Kendinize uygun bir doktor bulduktan sonra, ücret konusu konuşun ve net bir ödeme planı belirleyin.