25’li yaşlardan sonra botox gibi uygulamalara başlayabilirsiniz. Hep söylüyorum, ben biraz erken yol alanlardanım. Yaklaşık 22-23 yaşımda ilk kez botoksu deneyimlemiştim ama sonrasında 26 yaşımdan sonra da kendim düzenli yapmaya başlamıştım.

Nasıl ki spor yaptığımızda kaslarımızı büyütüyoruz, yüzümüzde de mimik yaptıkça kaslarımız büyüyor. İki karşı kas kasıldığında, kasların paralel olduğu yerde de zamanla çizgiler oluşmaya başlıyor. Dolayısıyla, kaşların arasındaki çizgilerin oluşmasının en önemli nedeni, bu karşılıklı kasların geliyor olmasıdır.

Kaşları kaldırdığınızda da zamanla alında yatay çizgiler oluşmaya başlar. 30’lu yaşlarda bunları görmemiz normaldir. Daha genç yaşlarda, yani 20’li yaşlarda bile güçlü mimiklerin yapılması nedeniyle çizgiler oluşabilir ve botoks uygulamasına başlanabilir.

Artık, dünyada çok bilinen çok kısa bir işlem olsa da, bilmeyenler için birkaç püf noktası vermek istiyorum…

Botoks Nedir? Güvenli Midir? Nerelerde Kullanılır?

Botoks bir yılan zehri değil, bir ilaçtır. Botoks, nanoteknolojik, çok yüksek teknolojilerle titizlikle üretilen bir bakteriden elde edilen toksindir.  Bu nedenle, ilaç kategorisine girer ve aslında o kadar geniş bir kullanım alanı vardır ki…

Migren botoksu, boyun botoksu, kas spazmları ve nörolojik problemlerde botoks uygulanır. Terlemede kullanılır, saçlarda kullanılır, mimiklerin kısaltılmasında, Masseter botoksu gibi çiğneme ve diş sıkmaya bağlı problemlerin çözülmesinde, boyunda bantlarda, estetik kaygıların azaltılmasında, yani derya deniz bir kullanım alanı vardır.

Kendisi, bu kadar büyük çalışmaları yapılmış bir ilaç olduğu için, artık emin olmadığımız, tereddütte kaldığımız hiçbir noktası yoktur. Doğru eller tarafından doğru şekilde yapılması, her zamanki gibi çok önemlidir.

Botoks Kimlere Yapılabilir?

Olabildiğince alerjik olmayan bir üründür. Yedi yıldır hiç rastlamadım. Şeker, tiroit gibi birçok hastalığa rağmen yapılabilen bir işlemdir. Hatta, cinsel ereksiyon problemleri ve mide botoksu gibi zayıflama için başka kullanım alanları da vardır.

Kontrol Botoksu Gerekir Mi?

Botoks, ortalama 10.günde oturur. 10 ile 21 gün arası, kontrol botoksu yapılabilir. Kontrol botoksu; asimetrik bir problem olduğunda veya mimik yapabildiğiniz halde kırışıklık kaldıysa oraya yapılabilir.

Kaşları çatamıyorsanız, orada botoks seviyesi zaten tam demektir. Tam olan bir yere ekstra botoks yapmak, orada ekstra kırışıklık açmak anlamına gelmez. Bu nedenle, %99.99 oranında hastalarımızda kontrol botoksuna ihtiyaç duymayız.

Botoks Ne Kadar Kalıcıdır?

Botoks, çok hafif yapılırsa, 3-4 ayda da gidilebilir. Diğer türlü, istatistikler de gösteriyor ki, ortalama 5-6 ay kalıcılığı vardır.

Kişinin vücudunu çok kullanması; aşırı spor yapması, aşırı sauna-hamam kullanması gibi metabolizmayı hızlı tutup çok kullanması gibi nedenlerle de 3-4 ay kalıcılığı olabilir. Ancak, genel istatistik 4,5,6 ay kalacağıdır. En sık da 5-6 ay dayanır.

Bu da şu demektir; 6 ayın sonunda bir sabah uyandınız ve botoksum bozuldu demezsiniz. 1-1.5 ay önceden, “Biraz kırışmaya başladım” gibi yavaş yavaş bozulmaya başlayıp sizi eski halinize getirir.

Doğru Yapılan Botoks Sizi Tedavi Edicidir!

Eskiden kaş aranızda ciddi bir kırışıklık vardı diyelim… Eğer, doğru eller doğru botokslar yaptıysa ve siz düzene oturttuysanız, ikinci veya üçüncü seansınızdan sonra, “Botoks yaptırmadım ama o kırışığım daha açık duruyor” diyeceksiniz.

Çünkü, düzenli yapıldığında, oradaki derinlikleri ve kırışıklıkları hafifletecek şekilde size ekstra faydası olacaktır.

Botoks Nasıl Yapılır?

botoks

Botoks iğnesi, dünyadaki en küçük iğnelerden biridir. 4 mm ve 6 mm gibi uçları vardır. Derin kas uygulaması yapacağımızda 6 mm’yi daha iyi buluyorum.

Hasta nefesler alıp verirken, ben bazı kaslarına minik minik enjeksiyon yaparım. Botoks yapılırken, bir sinek ısırığı gibi hafif bir yanma hissedersiniz. Bu, iyi bir şeydir.

Doz ayarı da önemlidir. Belli bir dozda sulandırılması ve hastaya da hekim tarafından belirlenen dozlarda, hekim tarafından tahlil edilen noktalara enjekte edilmesi gerekir. İşte, buradaki nüans farkları botoksunuzun kalitesini ortaya koyar. Bu nedenle, bazen küçücük bir nüans farkı yaratmanız, hastanızı daha farklı memnun edebilirsiniz.

Ağrı eşiği kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kas içine batırılan bir enjeksiyon olduğu için yine de hissedersiniz. Ancak, iğnenin her girişini hissetmemeniz için; size lokal bir anestezi kremi sürülür ve 15-20 dakika beklenir. Bu, iğnenin deriye batışını aşırı hissetmemenizi sağlar. Ancak, kasa girdiğinde onu hissetmeniz gerekir.

Bir de, hafif dozda da olsa, botoksu verirken minik bir yanma hissetmeniz gerekir. Aslında, o yanma, size daha doğru botoks yapıldığını gösterebilir. Özellikle, yüksek doz verdiğimiz bölgelerde hafif yanma hissetmeniz daha iyidir.

Botoks Kanar Mı?

Botoks yapılırken açık renk bir kan geliyorsa, kanınızın sulanma değeri ve yoğunluğu, kanınızın içeriği iyi demektir. Yani, su tükettiğinizi gösterir, daha dikkatli beslendiğinizi gösterir, bunlar iyiye işarettir.

Kanamaması, su tüketmediğiniz, pıhtılaşma faktörlerinin daha hızlı çalıştığı gibi anlamlara gelebilir. Böyle kişiler daha kolay morarırlar. Dolayısıyla, kanamamanız iyi değildir.

Bir de, bugünlerde Asprin kullanımının artmış olması, yeşil çayın fazla tüketilmesi, alkol tüketilmesi gibi sebepler de kanın daha sulu olmasına neden olur.

Botoksta Olası Problemler

Yanlış doz yapılırsa göz kapağı düşebilir. Evet, botoks gerilediğinde o gidecektir ancak 5-6 ayda gideceği için bunu geriye döndürme şansımız vardır. Size bazı ek tedaviler yaparak, onu 1 ayda eski haline döndürme şansımız vardır.

Masseter botoksu yapılan hastalarda gülüş veya çiğneme problemi olabiliyor. O da yine doz ayarının fazla olması veya belki yapılmaması gereken kas bölgesine yapılması gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Onun da yine 5-6 ay beklemeden döndürülebilme şansı vardır. Hiçbir şey yapılmasa bile eski haline dönecektir, içiniz rahat olsun.

Botoksları yaptırma sürenize dikkat edin. Biraz kırışmaya başladığınızı düşünerek 2-3.ayda gidip botoks yaptırmayın. Çünkü, vücudunuz eski botoksu atmaya çalışırken siz yeni botoksu tutturmaya çalışırsınız. Dolayısıyla, kafası karışır. Bu nedenle, ne zaman vücudunuzdan tam atıldığında, yani kuvvetler tam geldiğinde yeni botoksunuz yapılmalıdır.

Botoks, ömür boyu yaptırılabilecek bir işlemdir. 20-30 kez yaptırabilirsiniz ki bir sınır yoktur. Bir de, botoksunuzun daha iyi tutabilmesi için bazı kurallar vardır…

  • 4 saat boyunca kafanızı öne eğik sabit tutmayın.
  • 4 saat boyunca geriye uzanmayın.
  • 1 gün sıcak duş almayın. Çok gerekli olursa 8 saat sonra ılık veya soğuk duş alabilirsiniz.
  • Aynı gün alkol almayın.
  • Aynı gün terletecek bir spor yapmayın.
  • 10 gün boyunca hamam, sauna, solaryum ve buharlı cilt bakımına gitmeyin.
  • Yaz aylarında 10 gün boyunca öğle güneşinin altında güneşlenmeyin.

100 hastadan 3’ünde ve genelde ilk kez yaptıranlarda çok nadir görülse de baş ağrısı olabilir. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın…