En yakın arkadaşınızla sudan bir sebepten hiç istemediğiniz bir şekilde de olsa aranız bozuldu. Aranızda ağır bir tartışma geçti ve ipler koptu. Sinirler yatışınca biraz zaman geçice de dostunuzu özlemeye başladınız ama her ikiniz de inatla adım atmıyorsunuz. Peki nereye kadar bu inat?

Hayatta dostlar çok sık bulunmuyor, hatta dostluk kolay gelişmiyor. Herkesle görüşebilir zaman geçirebilirsiniz, ama derdinizi paylaşamaz sırlarınızı anlatamazsınız. Özel zamanlar için vardır dostlar…

Dostunuzla aranızdaki ilişki yeterince sağlamsa, onu basitçe atmak istemiyorsanız, düzeltmeniz de elbette mümkündür. Bir tutam sabır, açık iletişim ve özür dileme veya özür kabul etme yeteneği sayesinde dostluğunuzu düzeltebilirsiniz.

Adım 1


Neden kırıldığınızla ilgili mevcut sebepleri listeleyin. Kendi hatalarınızı da bu listeye ekleyin. Sizi bu aşamaya getiren daha önceden arkadaşınızla ilgili hissettiklerinizi de yazın.

Adım 2


Arkadaşlığınızı nasıl ölçtüğünüze karar verin. Bir arkadaşınızda sizin için nelerin önemli olduğunu anlamak için önce kendi iç dünyanıza bakın. Bunu yaparak, arkadaşınızda neleri kabul edebileceğinize ve arkadaşınızda gördüğünüz hangi niteliklere dayanamayacağınıza karar vermenizi sağlarsınız. Arkadaşlığın sizin için ne anlam ifade ettiğini düşünün.

Adım 3


Küçük adımlarla başlayın. Sadece ilk konuşmada kırılan bir dostluğu yeniden inşa etme olasılığınız yok. Kahve eşliğinde yapılan bir küçük konuşma hal hatır sorma ile asıl onarım sürecine başlayın. Bu iyi giderse, öğle veya akşam yemeğinden sonra daha yoğun bir sohbete geçin. Birlikte geçireceğiniz süreyi yavaş yavaş arttırın.

Adım 4


Eğer hata sizdeyse bunu da anladıysanız hemen özür dileyin derim. Arkadaşınız, ilişkinizi mahvetmek için yaptıklarınızı zaten bilse de, bunu kabul etmek, başarısızlığın sorumluluğunu kabul ettiğinizi gösterir. Genel bir özür dilemek yerine ayrıntıları içeren bir “özür” ifadesi yaratın. “Bunun için üzgünüm” gibi ifadelerden kaçının. Kabullenici ve yapıcı cümleler kurun.

Adım 5

Pişmanlığı gösterin. Sadece “özür dilerim” diyerek, kırılan bir dostluğun onarılması için yeterince yaratıcı olmayabilir. Eylemleriniz için ne kadar üzgün olduğunuzu tam olarak belirtin. Örneğin, arkadaşınıza “Birini şimdiye kadar incitmekten hiç bu kadar üzgün olmamıştım.” diyerek hatanızı bir daha tekrarlamayacağınızı anlatın. Onu bir daha hayal kırıklığına uğratmayacağınızı söyleyin.

Adım 6


Birlikte yolculuğa çıkın veya haftasonu uzun zaman geçirin. Bir haftasonu kamp gezisine çıkın, bir yürüyüşe çıkın veya günü alışveriş merkezinde birlikte geçirin. Bol konuşma süresi sağlayan bir etkinlik seçin. Buna izin vermeyen, örneğin bir film izlemek veya yüksek sesle bir rock konserine gitmek gibi fikirlerden de kaçının.

Adım 7


Eski anıları hatırlayın. Sahip olduğunuz iyi zamanlardan bahsedin ya da ikiniz birlikte fotoğraflarınıza bakın.

Adım 8


Zaman tanıyın. Bir arkadaşlığın düzeltilmesi bir gecede olmaz. Bir adım geri atın ve ya arkadaşınızın sizi bir daha kabul etmesini bekleyin ya da gerçekten arkadaşlığınıza devam edip edemeyeceğinizi düşünün.

Adım 9

Sizin için başkalarının konuşmasını istemeyin. Aranıza aracı koymayın. Çünkü kelimeler sizin ağzınızdan çıkmalı ve samimi olduğunuzu siz göstermelisiniz.

Bunları Yapmayın!

Sürekli tekrar tekrar özür dilemeyin. Bu şekilde arkadaşlığınız daha çabuk toparlanmaz. Aynı suçtan ötürü tekrar tekrar özür dilemek arkadaşınızı sıkabilir ve samimi olmadığınızı düşünebilir.

Arkadaşlığın bozulmasının ana nedeni siz olmanız durumunda, tekrar tekrar özür dilemekten kaçının. Kendinizi suçlayan sözcükleri kullanmayın.