Neredeyse tüm gıda paketlerinin üzerinde son kullanma tarihi yazıyor ve böylece müşteriler ürünleri ne kadar süre saklayarak tüketime güvenli halde tutabileceklerini biliyorlar. Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek ise belli hastalık ve rahatsızlıkların riskinde artışa sebep olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü yiyip yiyemeyeceğiniz hakkında emin değilseniz, önleminizi alın ve atın gitsin. Özellikle rahatsız edici bir kokusu, aroması ve görünümü olan gıdalar tüketilmemeliler.

Tarihi Geçmiş Gıdaların Besin Değerleri

Satın alındığı gibi tüketilen gıdaların tadı genelde daha bayat gıdalardan iyidir ve besin değerleri de daha yüksek olabilir. Beslenme uzmanı Sari Edelstein, ideal zamanını geçmiş olan gıdaların taze gıdalara göre çok daha az besin değeri içerdiğini belirtiyor. Eğer sık sık tarihi geçmiş gıda tüketiyorsanız, bazı temel besinlerden yoksun kalıyor olabilirsiniz. Ürünün etiketi onun besinlerle dolu olduğunu gösteriyor olsa bile geçen zamandaki kayıplardan dolayı beklediğiniz kadar gıda alamayabilirsiniz.

Gıda Zehirlenmesinden Kaçının

Bozulabilir gıdalar, pişmemiş etler, süt ürünleri, yumurta ve hazır gıdalar genellikle besin kaynaklı hastalıkların olağan şüphelileridirler. Ancak son tüketim tarihini geçmiş tüm gıdalar bakteri gelişimine açık hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle markette daima ürünlerin son kullanma tarihlerine göz atmalısınız. Eğer tarihin geçtiğini fark ederseniz, doğrudan çöpe göndermek daha sağlıklı ve güvenli bir tercih olacaktır.

Son Tüketim Tarihi Geçince Yememeniz Gereken Gıdalar

Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek, ağır gıda zehirlenmesine sebep olabilecek çeşitli bakterilerin oluşumu nedeniyle tehlikeli olabilir. Gıdaları doğru şekilde saklayarak tarihi geçmiş gıdaların kötü ve bazen ağır olabilen etkilerinden kaçınabilirsiniz. Yaygın şekilde gıda zehirlenmesine sebep olabilen bazı gıdalar şöyle:

  • Yumurta: Gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın sebeplerinden birisi tarihi geçmiş yumurtalardaki salmonella. Yumurtaları dolapta saklayabileceğiniz en uzun süre iki hafta.
  • Et: E.coli ve Listeri adı verilen iki tehlikeli bakteri paketli ve hazır doğranmış etlerde mevcut. Bir haftadan daha uzun süre beklemiş etleri tüketirseniz gıda zehirlenmesi riskiniz var.
  • Karışık yeşillikler: Ispanak, marul, arugula ve çeşitli diğer yeşillikler çok kısa sürede hastalık sebebi E.coli bakterisi ile kaplanabilirler. Bu nedenle paketlerini açtıktan sonra 48 saat içerisinde tüketmelisiniz.
  • İstiridye: Tarihi geçince tüketilirse, istiridye V. vulnificus adlı bakteri nedeniyle doğrudan öldürücü olabilir.
  • Taze orman meyveleri: Cyclospora adı verilen bakteri türü taze orman meyvelerinin üzerinde yetişir. Küf ve mantar işaretleri gösteren orman meyvelerini tüketmeyin.
  • Yumuşak peynirler: Sert peynirler pek bakterilere yatkın olmasalar da, yumuşak peynir türleri son kullanma tarihlerinden sonra güvenilir değillerdir. Eğer küflü bir yumuşak peynir tüketiyorsanız, listeri kaynaklı gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.

Tarihi Geçmiş Gıda Tüketmenin Etkileri

Tarihi geçmiş gıdalar illa ki gıda zehirlenmesi gibi ciddi hastalıklara sebep olmayabilirler ancak etken bakteriye bağlı olarak hafif-ağır rahatsızlıklara sebep olabilirler. Sindirim yollarındaki gıda kaynaklı rahatsızlıklar arasında karın sancıları, kusma, ishal ve bunlara eşlik edebilen ateş, üşüme, baş ağrısı, ciltte hissizlik ve baş dönmesi bulunuyor. Dehidrasyon da bir sorun olabilir.

Taze Gıdaların Tadı Daha İyi

Yediğiniz tarihi geçmiş gıdanın tüketimi güvenli olsa bile, tadı kötüleşmiş olabilir. Zaman geçtikçe gıdaların kalitesi azalır ve bu da tadını kötüleştirir. Bu nedenle tarihi geçmiş gıdalar artık taze halleri kadar güzel aromalara ve tada sahip olmayabilirler.