Brokoli tohumu yağı sıradaki yağ olabilir mi? Muhtemelen evet. Brokolinin beslenmedeki sağlığa faydaları iyi biliniyor ve bu nedenle tüketilmesi öneriliyor. Brokoli tüketmenin kanseri önlemekte, kalp sağlığını iyileştirmekte ve sindirimi kolaylaştırmakta ne kadar faydalı olduğu biliniyor. Fakat onun faydaları bunlarla sınırlı değil! Brokoli tohumlarından elde edilen yağlar güzellik dünyasında silikon temelli ürünlerle aynı etkileri sağlık riskleri olmadan sağladıkları için popüler hale geliyorlar.
Cildiniz ve saçlarınız söz konusu olduğunda, brokoliyi yemekte tabağınızda görmenin yanında onu yağ olarak da kullanmak isteyebilirsiniz. Brokoli tohumu yağı iyi bir nemlendiricidir, kaygan değildir ve hızlı şekilde emilmektedir. Yüksek yağ asidi ve vitamin içeriği sayesinde kuru saç ve deriniz için ideal tercih olabilir.
Brokoli Tohumu Yağı Nedir?

Brokoli yağı denildiğinde pek çok kişi bunun bitkinin sıkıştırılıp suyunun çıkarılması anlamına geldiğini düşünür ancak brokoli yağı bu şekilde üretilmemektedir. Brokoli yapraklarında bulunan küçük tohumların soğuk pres yöntemi ile ezilmesi ile üretilen bu yağ, tohumların brokolilerin toplanmasından sadece bir kaç gün önce toplanabilmesi nedeniyle biraz kıymetli. Bu tohumlar küçük olabilirler ancak brokolinin kendisinden elli kat daha fazla antioksidan içeriyorlar.

Saf brokoli tohumu yağı açık yeşil-sarı arası bir renge sahiptir ve biraz brokoli gibi kokar. Fakat bu koku çabuk dağılır ve rahatsızlık vermez. Aynı zamanda bu koku tohumların brokoliden alındıklarını anlamanızı da sağlar.
Yağ asitleri bakımından zengin olmasına karşın hafif ve yağlı gibi değildir. Cilt ve saç tarafından kolayca emilmektedir. Bu bitkisel yağın neredeyse yüzde ellisi erucic asitten oluşur ve o da Omega-9 yağ asitlerinden bir tanesidir.

İçeriğini kısaca listelemek gerekirse;

Erucic asit (omega 9 yağ asidi): %49
Oleik asit (omega 9 yağ asidi): %13.5
Linoleik asit (omega 6 yağ asidi): %11.4
Alfa linoleik asit (omega 3 yağ asidi): %9
Eicosenoic asit: %6
Palmitic asit: %3.25

Brokoli tohumu yağında ayrıca B vitaminleri, K, C ve A vitaminleri de bulunmaktadır.

Ayrıca aşağıdaki ürünlerde bu yağın bulunduğunu da belirtelim:

  • Yaşlanma karşıtı yağ ve serumlar
  • Makyaj ürünleri
  • Şampuanlar
  • Şekillendirme ürünleri
  • Losyonlar
  • Balmlar
  • Dudak bakımı ürünleri
  • Brokoli Tohumu Yağının 6 Potansiyel Faydası
  • Nemlendirme

Brokoli tohumu yağının en dikkat çekici özelliği cildiniz ve saçınız için nemlendirme etkisi sağlaması. Pek çok faydalı yağ asidine sahip olan yağ, kuru saçlar, kuru cilt problemleri yaşayanlar için günlük bakım rutinleri arasında yer alabilir.
Hindistan cevizi yağı veya argan yağı gibi diğer yağlara benzer özellikler taşıyan bu yağ, kuruluğu sadece bir kaç damla ile bile giderebiliyor. Eğer ince telli saçlarınız varsa az miktarda kullanabilirsiniz ancak kalın telli kişilerin biraz daha fazla sürmeleri gerekebilir.

Silikondan Çok Daha Sağlıklı

Pek çok güzellik ürününde, özellikle saç ve makyaj ürünlerinde, silikon yahut silikon temelli içerikler yer alırlar. Peki şirketler neden bu tip sentetik veya sorgulanabilir olan içerikler kullanıyorlar? Silikon saçınızın çok daha yumuşak ve parlak görünmesini sağlayabilir ve makyaj malzemelerinin de kalıcılığını arttırır. Bunlar güzellik dünyası tarafından istenen şeylerdir ancak bedenlerimize silikon veya silikon benzeri içerikleri sürmemize dair tartışmalar hala devam etmektedir.

Bazı uzmanlar dimethicone gibi silikon yağlarının, petrol ürünleri gibi cilt üzerinde plastik benzeri yapay bariyerler yarattıklarını düşünüyorlar. Bu doğal olmayan çevre, cildin nefes almasını ve normal davranmasını engelleyerek uzun vadede onu daha kuru ve rahatsız edici yapıyorlar.
Eğer silikonun etkilerini seviyor ancak sağlık konusunda şüpheliyseniz, silikon gibi davranan brokoli yağını tercih edebilirsiniz.

Saç Sağlığı ve Görünümünü İyileştirir

Silikona bir alternatif olarak, brokoli tohumu yağı saç bakımında ciddi bri etkiye sahiptir. Saçlarınızda bu yağı kullanmanız, onların gelişimi için gerekli olan vitamin ve yağ asitlerini sağlamaktadır. Kırıklar gibi konularda da oldukça etkili olduğunu fark edeceksiniz ancak sadece sürmeniz bile saçlarınızın daha parlak olmasını sağlayacak.

UV Işınlarına Engel Olur

Brokoli tohumu yağı, cildi UV radyasyonunda ve güneş yanıklarından korumaktadır ve böylece cilt kanserini önlemekte de faydalı olabilir. Brokoli tohumlarında Sülfürofan adlı bir madde bulunur ve araştırmalar bu maddenin hayvan ve insanlarda UV ışınlarından koruma etkisinin olduğunu göstermektedir.

Retinole Karşı Doğal Bir Alternatif

Brokoli tohumu yağında sadece iyi yağ asitleri değil, aynı zamanda A vitamini gibi vitaminler de bulunur. A vitamininin ise Retinol gibi ürünler yerine doğal şekilde alınmasını sağlar.
Zira retinol benzeri ürünler ciltte kuruma, rahatsızlık, kırmızılık, renk değişimleri gibi etkilere sebep olabiliyorlar. Brokoli tohumu yağı ise bu yan etkilerin ortadan kaldırılmasını sağlarken cilde A vitaminini sunmaya devam eder.

Yaşlanma Karşıtı Etkiler

Brokoli tohumu yağında A vitaminine ek olarak linoleik asit buılunur ve bu da seramid sentezini körükler. Seramidler cildin üst katmanında bulunurlar ve cildin üstünde koruyucu bir kat oluştururlar. Cildin nemlenmesi konusunda da oldukça etkilidirler.

Brokoli Tohumu Yağı Nasıl Kullanılmalı?

  • Saçta kırıkların üzerinde kullanılabilir
  • Saç köklerini beslemek için uygulanabilir
  • Dağınık duran yerlerde uygulanabilir
  • Şekillendiricinin içine eklenebilir
  • Kuru cilt bölgelerine damlatılarak masaj şeklinde uygulanabilir
  • Kırışık olan yerlere uygulanabilir
  • Yatmadan önce tüm vücuda uygulanabilir
  • Yanıklar ve kesikler üzerinde uygulanabilir
  • Tırnaklara uygulanabilir

Brokoli Tohumu Yağına Dair Uyarılar

Cildinizin ona tepki vermeyeceğini garanti etmek için ilk olarak ufak bir bölgede deneme uygulaması yapabilirsiniz. Bir kaç farklı noktaya damlatarak hassasiyetiniz olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer yağdan dolayı olumsuz bir tepki alırsanız, brokoli yağına alerjiniz olabilir. Bu durumda onu kullanmaya hemen son vermelisiniz. Ayrıca yağın karanlık ve soğuk bir ortamda saklanması gerektiğini de unutmayın.