Bronşit, insanların tıbbi bir çözüm aradığı en yaygın 10 rahatsızlık arasında bulunuyor ve haftalar boyunca öksürmenize, balgam çıkartmanıza sebep olmaktadır. Pek çok doktor onu antibiyotik ile tedavi etmeye çalışsa da, genellikle virüslerden kaynaklanıyor ve antibiyotikler işlevsiz hale geliyorlar. Dolayısıyla güvenli ve doğal çözümleri denemek gerekiyor.

Bronşit Nedir

Bronşit, akciğerlerimizde bulunan bronş tüplerinin inflamasyonu olarak karşımıza çıkıyor ve bu tüpler havayı ciğerlere taşıyorlar. Rahatsızlık sürekli olarak öksürmemize sebep oluyor ve hatta bazen nefes almayı oldukça zorlaştırıyor. Bu öksürükler göğüs ağrısına da sebep olabiliyorlar ve rahatsızlık genellikle soğuk algınlığı belirtilerinin ardından geliyor.

Bronşit Belirtileri

Bronşitin en önemli belirtisi devam eden öksürükler. Bu öksürük, bronş tüpleri iyileşene ve balgam ortadan kalkana kadar devam ediyor. Pek çok hastada bu süre 3 haftadan daha kısa süre ancak bazı hastalarda bir ayı aşan süre boyunca öksürük ortaya çıkabiliyor. Grip ve soğuk algınlığının ardından ortaya çıkma riski yüksek olduğu için belirtiler de onlara çok benziyor:

• boğaz ağrıları
• yorgunluk
• akan burun
• ateş
• vücut ağrıları
• kusma
• ishal

Öksürdüğünüzde balgamınız açık renkte olabilir ancak eğer sarı ve yeşil renkli ise, bakteri enfeksiyonunun mevcut olduğu da söylenebilir. Ayrıca nefes alırken ortaya çıkan hırıltı, göğüste ağrı ve darlık, düşük ateş ve nefessizlik de belirtiler arasında.

Bronşit İçin 13 Doğal Çözüm

Yaşam Tarzındaki Değişimler

Anti-İnflamatuvar ve Probiyotik Zengini Beslenme

Bir enfeksiyonla savaşmak zorunda kaldığınızda, anti-inflamatuvar besinler tüketmeye dikkat etmelisiniz çünkü bu sayede bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve iç şişkinlikler azalacaktır. Bunun için bol miktarda çiğ sebze ve meyve yiyebilirsiniz. Zira bunlar vitamin ve mineralleri tedarik ederken balgam üretimine de sebep olmayacaklardır. Kemik suyu da temel vitamin ve mineralleri sağlayan önemli besinler arasında.
Bağışıklık sistemini desteklemek ve bağırsaklardaki faydalı bakterileri arttırmak için probiyotik zengini gıdalar da çok önemliler, bilhassa da antibiyotik kullananlarda. Kefir, turşu, yoğurt gibi ürünler ile bu bakterileri elde edebilirsiniz. Bunun yanında süt ürünleri, şeker ve kızarmış gıdalardan uzak durmalısınız çünkü bunlar balgam yaratırlar.

Su İçin

Gün içerisinde bol bol su içmek, bronşlardaki balgamın incelmesi için faydalı olacaktır ve öksürükler azalacak, nefes almak kolaylaşacaktır. Her iki saatte bir bir bardak su içmeyi unutmayın.

Hava Nemlendirici Kullanın

Oda nemlendiricileri balgamı gevşetebilir, hırıltıları azaltabilir ve hava geçişine yardımcı olurlar. Bronşit belirtileri geçene kadar odanızda geceleri kullanabilirsiniz.

Sigarayı Bırakın

Bronşit oluşumu ihtimalini azaltmak için alabileceğiniz en büyük önlem sigara içmemektir. Pek çok çalışmada kronik bronşit riskinin sigara içenlerde çok daha yüksek olduğu görülmüştür. Sigarayı bıraktıktan sonra beş sene içerisinde bronşit riskiniz, hiç içmemiş birisininki kadar olmaktadır.

Dudakları Büzerek Nefes Almak

Kronik bronşit sahibi olan kişiler bronşlardaki hava akışının az olmasından dolayı nefes almakta zorlanırlar. Dudakları büzerek nefes alma tekniği ise yardımcı olabilir. Bunu yapabilmek için 2 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, dudaklarınızı mum söndürecekmiş gibi büzün ve nefes aldığınızın iki üç katı sürede nefesi geri verin. Böylece akciğerlerinizin oksijen ve karbondioksiti transfer edebilmek için daha fazla vakti olacaktır ve ciğerler havaya daha fazla maruz kalacaktır.

Destekler

Asetilsistein

Asetilsistein öksürme ataklarının sertliğini ve sıklığını azaltırken, bronşlardaki balgamı yumuşatır. Günde 1200 miligram tüketmenin kronik bronşit hastalarına iyi geldiği görülmüştür ancak standart bir vakada günde 600 miligram yeterli olacaktır.

Kirpi Otu

Kirpi otunun soğuk algınlığına karşı antiviral özellikleri nedeniyle iyi geldiği bilinmektedir ve bunun yanında bronşit sebebiyle ortaya çıkan soğuk algınlığı belirtilerinin de ortadan kaldırılabilmesini sağlar. İlaçlar yerine kirpi otundan üretilmiş besin desteklerini tüketebilirsiniz.

C Vitamini

C vitamini bağışıklık sistemine güç verir ve virüslerden kaynaklanan hastalıkların şiddeti ile sürelerini azaltır. Her gün 1000 miligram C vitamini alarak soğuk algınlığına engel olabilir, hali hazırda hastaysanız 4000 miligram alabilirsiniz. Bronşit genelde soğuk algınlığı ile başladığı için hastalığınız bronşite sebep olmadan onu ortadan kaldırmalısınız.
Beslenme düzeninize C vitamini bakımından zengin gıdalar da eklemeyi unutmayın.

Geven

Gezegenimizdeki bağışıklık sistemine en çok destek veren bitkilerden birisi gevendir. Zayıf akciğerleri güçlendirir ve vücudun enfeksiyonlarla savaşını hızlandırır ancak ateşi olanlara önerilmemektedir.

Ginseng

Ginseng akciğer fonksiyonlarını iyileştirebilen bir bitkisel destektir ve astım gibi solunum yolu hastalıklarında da sıklıkla kullanılır. Ciğer bakterilerini azaltma gücüne de sahiptir ve inflamasyonları bastırır.

Öz Yağlar

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağı bronşiti olanlara ciddi faydalar sağlayabilmektedir. İçeriğindeki maddeler nefes darlığını azaltırlar ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirirler. Ayrıca nefes yollarındaki inflamasyonların da azalmasını sağlar.

Nane Yağı

Nane yağı ferahlatıcı bir etki verir ve bunun yanında mikrop karşıtı etkileri mevcuttur. Böylece solunum yollarını temizleyebilir. Doğrudan şişesinden koklayabilirsiniz.

Oregano Yağı

Oregano yağı doğal bir bakteri karşıtıdır ve bronş sağlığını da destekler. Doğal bir antibiyotik olabildiği için etkilidir ancak yan etkileri yoktur. Bunun yanında virüs kaynaklı rahatsızlıklara da iyi gelebilmektedir ve alerjilerden kaynaklı bronşit semptomlarını bastırmaktadır.