Hepimiz 1 Ocak tarihi geldiğinde yeni bir başlangıç yaptığımızı söylemeyi severiz ancak gerçek ve ulaşılabilir hedeflere odaklanmak yerine dilekler tutarız ve bu da hayal kırıklıklarına davetiye çıkartır. Kalıcı hedeflerin temel noktası küçük başlamak ve mikro adımlar atmak. Günlük yaşamınızdaki çok sayıda küçük değişiklik uzun sürede büyük bir etki yaratacaktır.

Bilime dayalı bu sekiz strateji, günlük ve haftalık rutinlerinize kolayca eklenebilecek basitlikte ve 2020 yılında iş ve hayatınızı kesinlikle değiştirecek.

Yatmadan Bir İki Saat Önce Banyo Yapın

Söz konusu iyi bir uyku olduğunda, bedeniniz ve beyniniz daha düşük sıcaklıklarda daha iyi şekilde işlev gösterir. Fakat pencereyi açmak veya klimanın derecesini düşürmek yerine yatmadan bir iki saat önce ılık bir duş alın. Bu kulağa garip gelebilir ancak Texas Üniversitesi’nden biyomühendisler, böyle yapmanın gövdeden el ve ayaklara kan akışını arttırdığını ve bunun da beden sıcaklığında genel bir düşüşe katkı sağladığını söylüyorlar. Bu uygulama doğal sirkadiyen sürece yardımcı olacak ve sadece daha hızlı uyumayı sağlamayacak, aynı zamanda kaliteli bir uykuya imkan tanıyacak.

Düzenli Bir Sabah Rutini Geliştirin

Sabahları düzenli bir rutine sahip olmak biyolojik ritim için bir temel noktası olur ve böylece uyku ile uyanıklık arasındaki geçiş daha kolay olur. Ayrıca uykuya dalmak ve gece boyunca uyumak da kolaylaşır. Düzenli ve daha az stresli sabahlar ve geceler için işinizi görecek bir rutin oluşturun.

Telefonu Kenara Koyun

Dünyayı telefonunuzun ekranından değil kendi gözlerinizden görmek ruh sağlığınız ve genel sağlığınız için pek çok fayda sağlar. Greenwich Üniversitesi’nden Wenjie Cai ile araştırma ekibi, dijital detoks yapan ve gezen tatilcilerin, bulundukları çevreyi daha iyi algıladıklarını ve daha iyi dinlendiklerini ortaya koydu. Cihazlarını bırakan bazı katılımcılar biraz duygusal problemler yaşasalar da, sonrasında onlar da pozitif bir deneyime sahip oldular. Yön bulma yetenekleri geliştirdikleri, çevrelerindeki insanlar ile daha fazla etkileşime girdikleri ve ekranlarına bakarken görmedikleri güzellikleri gördükleri için gururluydular. 2020’de seyahat planlarınız olsa da olmasa da cihazlarınızdan biraz uzak kalmak faydalı olacaktır.

Haftada Bir İki Defa Beş Dakika Kestirin

Öğleden sonra biraz kestirmek sadece yaşamın basit keyiflerinden birisi değil, aynı zamanda sağlığınızı korumak için değerli bir araç. 2019 yılında yapılan bir çalışmada haftada bir iki defa beşer dakikalık kestirmelerin katılımcıların kardiyovasküler hastalık geliştirme ve ayrıca kalp krizi ile inme geçirme risklerini %48 oranında düşürebildiği görülmüş. Bunun yanında biraz kestirmek zihninizi de açıyor ve farkındalığınızı arttırıyor.

20 Dakika Meditasyon Yapın

Eğer 2020 yılındaki hedefleriniz arasında ev ve işte daha iyi odaklanmak bulunuyorsa, bu alışkanlık kesinlikle işinize yarayacaktır. Mindfulness meditasyonun pek çok ciddi faydasının olduğunu zaten biliyoruz ve günlük 20 dakikayı meditasyona ayırmak beynin hataları görme ve onlara dikkat etme yeteneğini arttırmak için yeterli. Eğer işyerinde dikkatiniz dağılıyorsa veya çok iyi bir konsantrasyona ihtiyacınız varsa, tazelenmek için 20 dakika ayırın.

Uyumaya Gitmeden Önce Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Bazen ne yaparsanız yapın, uykuya çok dalmak isteseniz de beyninizde devam eden işler bunun olmasına izin vermezler. Baylor Üniversitesi’nden araştırmacılar yatmadan önce beş dakikayı bir yapılacaklar listesi hazırlamaya ayırmanın gelecek işlere dair yatak endişelerini azaltmaya ve uykuya daha hızlı dalmaya yardımcı olduğunu ortaya koydular. Gece kısa bir liste yapın ve telefon üzerinden not almak yerine kağıt kalem kullanarak notlarınızı alın. Böylece daha huzurlu bir uyku çekebilir, sabaha daha az stresli olabilirsiniz.

Duygularınızdan Kaçmayın, Onları Yaşamınıza Getirin

Eğer olumsuz duygularınızı benimsemek yerine içinize atma eğiliminiz varsa, bu strateji sizi geride tutan hislere bakışınızı yenilemek için faydalı olabilir. Texas Üniversitesi araştırmacıları, üzüntü gibi olumsuz duyguları ortaya çıkarmanın onlarla olan bağınızı zayıflatabileceğini ortaya koydular. Çalışmaya göre üzüntünüzü kendinizin dışında birisi olarak hayal etmek, örneğin katılımcılardan birisinin yaptığı gibi üzgün küçük bir kız hayal etmek, onunla olan bağınızı zayıflatabiliyor ve başa çıkma kabiliyetiniz artıyor.

Haftada En Az 3 Defa Yarım Saatliğine Dışarı Çıkın

Eğer meditasyon için 20 dakikanız varsa, dışarı adım atarak doğanın faydasını görmek için de 20 dakikanız vardır. Michigan Üniversitesi araştırmacıları en az 10 dakika süren ve sosyal medya, internet, telefon aramaları, sohbetler veya okuma olmadan yaşanan doğa deneyimlerinin, kortizol gibi stres hormonlarının düzeylerini düşürebildiğini ortaya koydular. Çalışmanın bulgularına göre haftada 3 defa bu dozu almak gerek ancak ne kadar çok olursa o kadar iyi.