Buğday çimi her ne kadar sağlıktan bahsedildiğinde aklımıza gelen ilk şey olmasa da, kendine has pek çok faydası bulunuyor. Ancak faydalarının yanında yan etkilerinin de bulunmasından dolayı bunlar hakkında dikkatli olmak gerekli.

Buğday Çimi Nedir?


Buğday çimi, bir buğday türü olan Triticum aestivum bitkisinin çim kısmı olarak tanımlanıyor ve bazen bir meyve suyu halinde, bazen de toz halinde konsantre olarak satılıyor. Pek çok bitkide olduğu gibi buğday çiminde de amino asitler, vitaminler, mineraller ve enzimler bulunuyorlar. Ayrıca ticari olarak krem, jel, sprey ve masaj losyonu formlarında bulmak da mümkün.

Buğday çiminin oldukça geniş bir faydalar listesi bulunuyor ve bazıları onun enerji düzeylerini bile arttırdığını düşünüyorlar. Her ne kadar genel anlamda güvenli bir bitki olarak lanse edilse de, bazı tüketicilerin sıkıntılar yaşadıklarına dair haberler de mevcut.

Toprakta yetişmesi ve çiğ olarak tüketilmesi nedeniyle toprağa bulaşabilecek zararlı maddeleri onu tüketerek almak da mümkün.

Her ne kadar diğer sebzelere yakın bir besleyici özelliği olsa da, onu tek başına tüketmek yerine geniş bir beslenme planının içerisine oturtmak daha mantıklı olmaktadır. Bilhassa tek başına uzun süreli tüketiminin etkilerine dair yeterince bilgi mevcut değil.

Buğday Çiminin Yan Etkileri

Baş Ağrısı

Bazı bireyler, buğday çimi suyu içtikten sonra baş ağrısı yaşadıklarını belirtiyorlar ve Amerikan Kanser Topluluğu, bu durumun buğday çimine karşı hassasiyet sahibi olmaktan kaynaklanabileceğini aktarıyor. Bunu test edebilmek için daha az miktarlarda tüketebilir, başka sular ile karıştırabilirsiniz. Eğer baş ağrınız devam ederse doktorunuzu da ziyaret edebilirsiniz.
Buğday çimi Listeria monocytogenes adlı bir bakteri tarafından istila edilebiliyor ve bu organizmanın en büyük yan etkilerinden bir tanesi ciddi baş ağrısı.

Bulantı

Baş ağrısı gibi bulantı da buğday çimine karşı hassas olduğunuzu gösteriyor olabilir. Pek çok kişi bu bulantının detoks etkisinden kaynaklandığını sanıyor ancak bunu gösteren bir bağlantı yok. Bu yüzden doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır.

Buğday çiminde gluten bulunur ve gluten intoleransı olan bireyler bunun sonucu olarak bulantı yaşayabilirler.

Alerjiler

Buğday çimine alerjiniz olabilir ve bu bilhassa hap veya meyve suyu formunda alındığında ortaya çıkabilir. Vücudun farklı noktalarında alerji belirtileri ortaya çıkabilir ve bunun sebebi alerjenle savaşan ve vücudumuz tarafından üretilen kimyasalların aşırı üretimi.

Bu alerji sindirim sisteminizi ve dolaşım sisteminizi etkileyebilir, bulantılara, kramplara, kusmaya ve ishale sebep olabilir. Ayrıca cildinizde inflamasyon görünebilir ve çatlayabilir. Nefes darlığı ve tıkanmalar da diğer alerjik reaksiyonlar arasında yer alıyorlar.

Bu nedenle buğday ürünlerine alerjiniz varsa buğday çiminden de uzak durmanız önerilir.

Ayrıca çölyak hastalığınız varsa da buğday çiminden uzak durabilirsiniz çünkü hem çölyak hastalığı hem de gluten intoleransı buğday çimi tüketiminde sıkıntı doğuruyor. Her ne kadar yaprakların kendilerinde gluten bulunmasa da, üretim ve toplama aşamalarında yanlışlıkla eklenen bir kaç buğday tohumu ve artıklar, hassasiyetinizin artmasına sebep olabilir.

Diş Lekeleri

Bazı bireylerde buğday çimi suyu diş lekeleri bırakabilir. Bu nedenle onu tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamanız iyi olacaktır.

Kabızlık

Kabızlık buğday çimi suyunun yan etkilerinden birisidir. Özellikle bazı bireylerde bu durum daha ciddi hale gelmektedir. Eğer her içtiğinizde kabızlık yaşıyorsanız bir ara vermeniz daha iyi olacaktır.

Küf Gelişimi

Buğday çimi nemli bir ortamda büyüyen köklü bir bitki ve bu nedenle üzerinde küf oluşumları görmek mümkün. Her ne kadar mavi küfleri yıkayarak temizlemek mümkün olsa da kahverengi ve beyaz küfler gördüğünüz zaman onu atmanız daha iyi olacaktır. Özellikle küflü çimden üretilmiş çim sularında farkı küfümsü tadından anlayabilirsiniz.

İştahsızlık

Bu yan etki kilo vermek isteyenler için oldukça güzel gibi görünse de uzun vadede sağlıksız olmaktadır. Pek çok uzman buğday çimini iştahı engellemek için önermektedir ancak yemek yememek için devamlı olarak onu tüketmekten kaçınmalısınız.

Sersemlik ve Yorgunluk

Çok miktarda buğday çimi tüketmek sersemlik ve yorgunluk hissi oluşturabilir. Bu nedenle bir seferde çok miktarda içmek yerine diğer sebze sularının içerisine ek olarak katabilirsiniz.

Cilt Problemleri

Eğer alerjiniz varsa cildiniz buğday çimi suyu içtikten sonra tepki gösterebilir ve bu da ciltte kızarmalara ve kaşıntılara sebep olur.

Hafif Ateş

Buğday çimi genelde detoks ile ilişkilendirilir ve detoks amacıyla alındığı zaman hafif bir ateşe sebep olabilir. Vücut bu esnada toksinleri atmaktadır ve detoks sürecinde bu nedenle ateş, öksürük ve burun akıntıları görülebilir. Ancak ateş ve diğer belirtiler uzun süre devam ederlerse doktorunuzu ziyaret etme zamanınız gelmiş demektir.

Kirlenmiş Olabilir

Buğday çimi nemli bir ortamda büyüdüğü için çevresel faktörlerden etkilenebilir ve bu da tüketmeden önce onu sterilize etmemiz gerektiği anlamına gelir. Tüketmeden önce güzelce yıkamanız ve dolabınızdaki diğer bitkilerden bir poşet içerisinde korumanız gerekmektedir. Ayrıca evinizde saksıda yetiştirmeniz de daha sağlıklı buğday çimleri elde etmeniz için iyi olacaktır.