Burun ameliyatı ya da rinoplasti, burnun şeklini değiştiren ameliyattır. Burun ameliyatının nedeni sağlık amacıyla olabildiği gibi estetik kaygılar nedeniyle de yapılabilmektedir.

Burun yapısının üst kısmı kemik, alt kısmı ise kıkırdaktan oluşmaktadır. Burun ameliyatı ile kemikte, kıkırdakta deride ya da her üçünde değişiklik yapılabilmektedir. Size en uygun olan ameliyatın ne olduğunu ve nasıl yapılacağını öğrenmek için doktorunuzla konuşarak ortaya nasıl sonuçlar çıkacağına dair fikir edinebilirsiniz.

Burun ameliyatı yaptıracaksanız doktorunuz yüzünüzdeki diğer bölgelerle uyum içinde olması için nasıl bir değişikliğin yapılması gerektiğini planlayacaktır. Ameliyata girmeden önce doktorunuz ameliyat sonucunda elde edilecek burnunuz için kişiselleştirilmiş planını size sunacaktır.

Burun ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?

Burun ameliyatında amaç burnun boyutunu, şeklini ya da proporsiyonunu değiştirmek olabilir. Bazen de kaza nedeniyle meydana gelen ya da doğuştan olan, nefes almada zorluk yaratan sorunlar ameliyat ile giderilebilmektedir.

Burun Ameliyatının Riskleri

Her büyük operasyonda olduğu gibi burun ameliyatının da bazı riskleri bulunmaktadır. Bu riskler şunlardır:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Anestezi yapılan bölgede ciddi reaksiyonlar

Ameliyat sonucu şu riskler de görülebilmektedir:

  • Burundan soluk almada zorluk
  • Burun bölgesinde geçici bir süre uyuşma
  • Burunda eşit görünümün olmama olasılığı
  • Ağrı, renk bozuklukları ve kalıcı şişkinlik
  • Septumda delik
  • Başka bir ameliyata daha ihtiyaç duyulması

Burun ameliyatına nasıl hazırlanılır?

Burun ameliyatı olacağınız günden bir süre önce ameliyatı yapacak olan cerrah ile önemli noktaları gözden geçirmeli ve sizin için en iyi olan seçenek üzerinde karar kılmalısınız. Doktorunuz ile olan görüşmenizde şunları konuşmalısınız:

Tıbbi geçmişiniz: Doktorunuzun ameliyat kararınızla ilgili soracağı soruların başında ameliyat için motivasyonunuzun ne olduğu ve hedefleriniz olacaktır. Bunun yanında doktorunuz daha önce hangi ameliyatları olduğunuz ve kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi edinmek isteyecektir. Özellikle de hemofili gibi kanama rahatsızlıklarınız varsa burun ameliyatı geçirmek için uygun olmayabilirsiniz.

Gerekli testler: Doktorunuz ameliyat için gerekli olan fiziksel muayeneden sonra kan testleri gibi bazı laboratuvar testleri talep edebilir. Ayrıca burnunuzun içi ve dışı ile birlikte yüzünüzdeki diğer bölgeleri de muayene edecektir.

Doktorunuz, yaptığı muayene nasıl değişikliklerin gerekli olduğu, derinizin kalınlığı, burnun ucundaki kıkırdak yapısı gibi ameliyat sonucunu etkileyebilecek etkenlere bakacaktır. Ayrıca burun ameliyatının nefes almanız üzerinde nasıl bir etkisi olacağının anlaşılması için testler ve muayene gereklidir.

Fotoğraf çekimi: Ameliyat olmadan önceki süreçte burnunuzun çeşitli açılardan fotoğrafı çekilecektir. Bu sayede doktorunuz bilgisayar yazılımları ile burun ameliyatınız sonucu elde edilebilecek farklı sonuçları size sunacaktır. Ayrıca doktorunuz bu fotoğrafları burnunuzun ameliyat öncesi ve sonrası halini karşılaştırmanız için kullanacaktır. Çekilen fotoğraflar burun ameliyatı ile nasıl bir sonuç elde etmek istediğinizi anlatmanız konusunda da yardımcı olacaktır.

Beklentilerinizi konuşmak: Doktorunuzla birlikte ameliyatı isteme motivasyonunuzu ve hedefleriniz tartışmalısınız. Doktorunuz ameliyatla istediğiniz şeylerin gerçekleşip gerçekleşemeyeceği ve nasıl sonuçlar elde edileceği gibi konularda yardımcı olacaktır. Dış görünüşünüz hakkında konuşmayı zor bile bulsanız istediğiniz sonuçları elde edebilmek ve pişman olmamak için doktorunuzla açıkça konuşmanız en iyisi olacaktır. Örneğin, çeneniz küçükse doktorunuz çene büyütme ameliyatları hakkında bilgi verebilir. Çünkü küçük bir çene burnun olduğundan büyük görünmesine yol açabilir. Tabi ki burun ameliyatı isterken çene ameliyatı yaptırmak zorunda değilsiniz ancak bu yüz hatlarınızın birbiriyle uyumlu görünmesinde faydalı olabilir.

Ameliyat günü eşlik edecek kişiyi belirlemek: Ameliyat gününü kararlaştırdıktan sonra ameliyat sonrası sizinle kimin ilgileneceğini belirlemelisiniz. Anestezi sonrası ilk birkaç gün hafıza kayıpları, yavaş tepki vermek, yargı bozukluğu gibi durumlar yaşamanız olasıdır. Bu nedenle ailenizden ya da arkadaşlarınızdan birinin sizinle ameliyat sonrası birkaç gün kalması önemlidir.

Yemek ve ilaçlar: Ameliyat öncesi ve sonrası aspirin ve ibuprofen tarzı ilaçlardan iki hafta süreyle uzak durmanız gerekir. Bu tarz ilaçlar kanamayı arttırabilmektedir. Bu dönemde sadece doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın. İlaçların yanında doktorunuzun önermediği bitkisel takviyelerden de kaçınmalısınız.

Sigara: Sigara içiyorsanız ameliyat sonrası sigara içmeyi de bırakmalısınız. Sigara içmek ameliyat sonrası iyileşme süresini yavaşlatır ve enfeksiyona yatkın olmanıza neden olur.

Burun ameliyat süreci ve sonrası nasıldır?

Herkesin burun ameliyatı aynı şekilde gerçekleşmez. Kişilerin kendine özgü burun ameliyatları olacağı için ameliyatlar farklı geçmektedir.

  • Ameliyat süreci

Burun ameliyatında lokal anestezi ile sakinleştiriciler ya da genel anestezi uygulanmaktadır. Uygulama tercihleri ameliyatınızın yapısına ve doktorunuzun tercihine göre değişiklik gösterecektir. Ameliyat öncesi doktorunuzla hangi anestezinin sizin için uygun olduğunu konuşmalısınız.

Sakinleştirici ile lokal anestezi: Lokal antestezi genelde hastanede yatış gerektirmeyen durumlarda tercih edilir ve vücudun sadece belli bölgelerinde kullanılabilir. Burun ameliyatında kullanılan lokal anestezide doktorunuz nazal dokulara ilacı enjekte edecek ve damar içi yolu ile sakinleştirici verecektir. Bu durum halsizleşmenize neden olsa da sizi uyutmayacaktır.

Genel anestezi: Genel anestezide anestetik, solunum ya da damar içi yolu ile hastaya verilir. Genel anestezi bütün vücudunuzu etkiler ve ameliyat boyunca bilincinizin kapalı olmasına neden olur. Bu nedenle genel anestezi sırasında oksijen tüpü kullanılmalıdır.

Burun ameliyatı, burnunuzun içinde ya da küçük bir kesik alınarak burun deliklerinin arasında gerçekleştirilebilir. Doktorunuz büyük ihtimalle burun kemiği ve kıkırdağı cildin altında düzeltmeyi tercih edecektir.

Doktorunuz burun kemiğinin ve kıkırdağın şeklini burnunuzun yapısına bağlı olarak çeşitli yollarla değiştirebilir. Küçük değişiklikler için genelde burnun içinden ya da kulaktan alınan kıkırdaklar kullanılır. Daha büyük değişiklikler için ise vücudunuzun başka yerlerindeki kemikler kullanılabilir. Doktorunuz gerekli değişiklikleri gerçekleştirdikten sonra burun derisini ve dokuları geri yerleştirecektir.

Burnun iki tarafında yer alan burun duvarı bozuksa doktorunuz nefes almanızı kolaylaştırmak için bu kemik üzerinde düzeltme de yapabilir.

Ameliyattan sonra alınacağınız odada ameliyat sonrası durumunuz gözlemlenecektir. Bazı sağlık sorunlarının görülmesi durumunda müşahede altında kalmanız gerekebilir.

  • Ameliyat sonrası süreç

Ameliyat sonrası başınız göğsünüzden yüksek kalacak şekilde dinlenmeniz gerekecektir. Bunu yapmak, kanamanın ve şişliğin azalması için gereklidir.

Çoğu zaman buruna yerleştirilen tamponlar ameliyattan yedi gün sonrasına kadar kalabilmektedir. Ayrıca burnunuzun korunması için bir hafta süreyle destek kullanmanızı isteyebilir.

Ameliyatın birkaç gün sonrasında hafif kanamalar ve mukus akışı görülmesi yaygındır. Bu durumda doktorunuz gerekli işlemleri yapacaktır.

Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca aşağıdakileri uygulamanız gerekebilir:

  • Aerobik ve koşma gibi yorucu aktivitelerden kaçınmak
  • Burnunuzda bandaj varsa duş alırken kafanızı ıslatmamaya dikkat etmek
  • Burun silmemek
  • Lif açısından zengin yiyecekler yemek, meyve ve sebze tüketerek kabızlıktan kaçınmak (Kabızlık durumunda ameliyatlı bölgeye baskı olabilir.)
  • Gülümseme ve kahkaha atmak gibi yüz hareketlerinden kaçınmak
  • Üst dudağınızın hareketini kısıtlayacak şekilde nazikçe diş fırçalamak
  • Ön taraftan iliklenen kıyafetler giymek, tişört gibi başınızdan geçirmeniz gereken kıyafetlerden kaçınmak
  • Bu önlemlere ek olarak en az dört hafta boyunca gözlük takmaktan kaçınmak
  • Dışarı çıkacağınız zaman özellikle burnunuzun üstüne en az SPF 30 olan güneş kremi uygulamak (Krem kullanmadan güneşe çıkmak burunda renk düzensizlikleri olmasına neden olabilir.)
  • Ameliyat sonra gözaltında meydana gelen morluklara buz tedavisi uygulamamak