Bağışıklık sistemini güçlendirmek söz konusu olduğunda, pek çok faktör akla gelir: yediklerimiz, sporumuz, aldığımız bitkisel takviyeler ve gıda takviyeleri. Peki nefes alma şeklimizi hiç düşünüyor muyuz?

Nefes alma tarzımız bağışıklık sistemini güçlendirmenin temel bir parçası durumunda. Burundan nefes almak, bağışıklık sisteminin ilk savunma hattıdır. Elbette maske takmak gibi bakteri ve virüslere karşı korunmak için atılması gereken temel adımları atmak da gerekli ancak burnun da sizi sağlıklı tutmak için kendi yöntemleri vardır. Burundan nefes almak, bağışıklık sistemine ekstra bir katman eklemek gibidir ve sadece tek başına her şeye karşı direnç sağlamasa da, akılda tutulması gereken bazı faydaları var. Bunlara aşağıda değindik.

Burundan Nefes Almak Bağışıklık Sistemiyle Nasıl Bağlantılıdır?

Kısa cevap şöyle: Burnumuzun içerisinde havadaki bakteri ve virüsleri filtreleyebilen yapılar mevcuttur. Burnumuzdaki küçük kıl folikülleri nefes olarak alınan havayı süzerler ve böylece tozların ve bakterilerin ciğerlere erişmelerine engel olurlar. Burunda kafamızdaki kadar çok folikül bulunabiliyor.

Bu hava yollarının etkisi sadece bir yere kadar. Çalışmalar burun boşluğunun belli bir çapın altında bulunan parçacıkları filtreleyebildiğini gösteriyorlar. Yine de burnumuz büyük bir parçacık toplayıcı gibi çalışır ve bu parçacıklar daha sonra hapşurukla bir mendile atılırlar veya mukusu yuttukça midede öldürülürler. Bu biraz kötü görünüyor ancak gün içerisinde hepimiz tonlarca burun mukusu yutarız.

Ağzımız ise parçacıkları aynı şekilde filtreleyemez. Ciğerlere giren ve çıkan çok büyük miktarlarda hava mevcuttur. Bu nedenle özellikle de ağzımız açık uyuduğumuzda sabahları kupkuru bir ağızla uyanırız.

Burnun bağışıklık ile bağlantısının bir diğer sebebi ise mukusun kendisi. Burnumuzdaki her bir tüyün üzerinde mukus kaplaması vardır. Bu mukus, bağışıklık sistemimizin bal porsuğu gibidir. Çünkü bakteri ve virüsleri hissettiğinde hemen savunma bağışıklık hücrelerini çağırır. Bazı insanlar için bu mukusun çok koruyucu bir etkisi vardır ve bu nedenle ağzından nefes alan pek çok insan çok sık hasta olur. Burundan nefes almak bağışıklık sistemini tamamen değiştirir.

Burundan Daha İyi Nefes Almanın Yolları

Burun ve bağışıklık sistemlerimiz çok bağlantılı olduğundan nefesimize dair daha dikkatli olmak isteyebiliriz. Bu durum özellikle ağızdan nefes almayı daha doğal bulanlar için geçerli. Arada bir ağızdan nefes almak mümkün olsa da günümüzün %80’inde sadece burundan nefes almamız gerekir.

Peki bu %80’e nasıl ulaşacağız? Matematik yapmanın gereği yok: Gün içerisinde ağzınızı kapatmak için biraz daha farkındalık sahibi olun. Özellikle ağızdan nefes alınıp verilen spor sırasında buna dikkat edin. Bazen zorlayıcı sporlarda burundan alınan nefes yetersiz gibi gelebilir ancak biraz zorlayarak burun nefesinizi güçlendirebilirsiniz. 

Spor yapmıyorsanız bile rutin olarak şunu düşünün: Şu anda ağzımdan nefes almama gerek var mı? İlk başta biraz doğal değilmiş gibi gelebilir ancak kısa zaman sonra burundan güçlü nefesler alacaksınız ve bağışıklık sisteminizi güçlendireceksiniz. Bağışıklığı desteklemenin tek yolu bu değil ancak kesinlikle aklımızda bulunması gereken seçeneklerden bir tanesi. Nefesimiz cevap değildir ancak araçlardan bir tanesidir.