İş gıda saklamaya geldiğinde çoğumuzun alışkanlıkları mükemmellikten çok uzak ve bu durum özellikle teneke konservelerde açığa çıkıyor. Bir miktar bezelyeyi üstüne bir streç film çektikten sonra, daha sonra kullanmak üzere dolaba atmak oldukça kolay görünüyor.

Fakat gıdaları tenekelerde saklamanın iyi bir uygulama olmadığını yıllardır duyarız ve bu nedenle onun gerçekten güvenli olup olmadığını hep beraber görelim ve bu işi sonuçlandıralım.

Gıdalar Açık Teneke Kutularda Saklanabilirler mi?

ABD’deki USDA Temel Gıda Ürünleri Güvenliği raporuna göre, kullanılmamış artık gıdaları kendi tenekesi içerisinde saklamak tamamen güvenli. Ancak hem USDA hem de Brookdale Community College’da doçentlik yapan Gitanjali Kundu, artan gıdayı cam veya plastik bir kaba aktarmanın onun kalitesi ve aromasını korumak konusunda yardımcı olacağını belirtiyor.

Gıdaları oksijene maruz bırakmak onu havadaki bakteri ve mikroorganizmalara maruz bıraktığı için, Kundu daima kapların ağzının kapatılmasını öneriyor. Eğer bunu yapmazsanız artıkların havada dolaşan mikropları kapma ihtimalleri var ve bunlar da sizi hasta yapabilirler. Ayrıca gıdanın potansiyel parçalanma süreci de sağlık riskleri doğurabilir.

Tenekelerde bulunan BPA konusunda da endişeler var çünkü BPA alüminyum ve tenekelerden sızabiliyor. Pek çok tenekenin içerisindeki kaplamayı oluşturan BPA, östrojeni taklit edebiliyor ve 2015 yılında Medicine’de yayınlanan bir çalışmaya göre kanser gelişimi ve ilerlemesi ile de bağlantılı. Fakat insanlar üzerinde daha fazla araştırma gerekli. Bu nedenle üzerinde BPA olmadığı belirtilen teneke kutuları tercih etmeniz daha iyi olabilir.

Gıdalar Tenekede Ne Kadar Süre Taze Kalabilirler?

Açık teneke konservenin içindeki gıdanın türü, onun dolapta ne kadar saklanabileceği konusunda belirleyici olacaktır. Konsantre süt gibi yüksek konsantrasyona sahip gıdalar genelde daha az konsantre olanlara göre daha uzun süre tüketilebilir kalırlar. Örneğin mozzarella gibi yumuşak konserve peynirler siyah fasulyeden daha çabuk bozulacaklardır.

Kundu, dolaba açık bir teneke koymayı ise önermiyor. Gıdaları cam veya plastik kaplara koyduktan sonra mikroorganizmaların girişini engellemek için sıkı bir kapak takılmasını öneriyor. Eğer illa ki tenekeleri değerlendirmek istiyorsanız ağzını sıkıca kapatmalısınız. Plastik kapaklar bu konuda yardımcı olabilirler.

Konserve Gıdalar Sağlıklı mı?

Dolapta olsun olmasın, konserve gıdaların genelde ciddi bir tuz içeriğine sahip olduklarını unutmamak gerekli. Çoğu zaman konservelerde koruyucular da olur, bazen ise çok tuzlu su içerisinde depolanırlar. Bu da günlük önerilen sodyum alımınızın tümünü tek seferde doldurmanıza sebep olabilir.

Ilık su altında hızlıca bir durulamak konserve gıdalardaki ilave tuzun bir kısmının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Elbette konserve hazırlama sürecinde yanlışlıkla bir şeyler ters giderse, gıda tehlikeli hale de gelebilir. Bazen sterilizasyon süreci iyi gitmezse, bakteriler konserve içerisinde yavaşça çoğalabilirler. Bu nedenle hasar görmüş olan konserve kapları konusunda dikkatli olmak gerekiyor.