Bir şeyleri yıkaması gereken makinelerin bile temizlenmesinin gerekli olması biraz çılgınca görünebilir ancak çamaşır makinenizin de temizlenmesi önemli.

Çamaşır makinesinin düzenli bakımı, küf, kir, toz ve sabun artıklarının birikimine engel olacaktır ve bunlar hem sağlığınıza hem de kıyafetlerinize zarar verebilir, kokma yapabilirler. Özellikle kapak çevresinde bulunan lastik contaların ıslak kalmasından dolayı sık sık sorun yaşadıkları biliniyor. Eğer önden kapaklı bir model kullanıyorsanız her yıkamanın ardından bu bölgedeki lastikleri kurulamanız faydanıza olacaktır.

Ayrıca çamaşır makinenizin kapağını açık bırakarak havanın dolanmasını sağlayabilirsiniz. Bazı makinelerde kapağı çok az aralık bırakan bir mıknatıs oluyor ve böyle bir özelliği varsa kullanarak makinenin içinin sürekli havadar kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu işi yapmanızı sağlayan bazı aparatlar da satılıyor.

Hangi tür çamaşır makinesi kullanırsanız kullanın, üç ayda bir defa sıcak suyla boş çalıştırmalısınız ve deterjan kısmına biraz çamaşır suyu eklemelisiniz. Böylece makinenin içi tazelenecektir.

Ayrıca mantar ve küf birikimine karşı doğru bir temizlik için yapılabilecek bazı başka şeyler de var ve bunlara kısaca değinelim.

Temizlik Tabletleri

Pek çok yeni ve yüksek verimlilik sahibi çamaşır makinesi özel bir temizlik sıvısı veya tableti kullanarak çok miktarda çamaşır yıkamaya uygun bir moda sahip ve böylece hem makineyi hem de çamaşırları aynı anda yıkayabiliyor. Ayda bir çamaşır makinesi temizliği için üretilen ürünleri kullanabilirsiniz ancak bu ürünler tek başlarına yeterli olmazlar.

Makinenin aylık temizliği illa ki yardımcı olacaktır ancak aşağıdaki adımları ek adımlar olarak uygulamalısınız. Bazıları tabletlerden daha uygun fiyatlı ve bu nedenle temizlik sürecine çok ciddi bir maliyet katkıları olmayacaktır.

Doğal Temizleyiciler

Sirke ve yemeklik soda çamaşır makinenizi güvenle temizleyebilecek doğal temizleyiciler arasında yer alıyor. Makineye bir litre kadar sirke ve bir bardak kadar yemeklik soda koyun ve çamaşırlar olmadan çalıştırın. Eğer fazla su seçeneği varsa, bunu da seçin ve böylece karışımın makineye güzelce nüfuz etmesini sağlayın. Sonrasında süreci sadece suyla tekrar edin ve böylece tüm kir kalıntılarının atılmasını sağlayın. Sirke ve yemeklik soda çamaşır suyu kadar temizlemez ancak onun kadar aşındırıcı da değillerdir.

Ayrıca yıkamalar arasında kapağı açık bırakın. Böylece makinenin lastiğinin kuruma fırsatı olur. Fakat açık kapağın içerisine ev hayvanlarınız girebilir ve bu nedenle dikkat edin.

Contayı Temizleyin

Çamaşır makinesi kapağının çevresindeki lastik conta muhtemelen makinenin en kirli kısmı olacaktır. Su ve nem bu bölgede birikebilir ve bu da küf birikimi için mükemmel bir ortam oluşturur. Yumuşak tüylü naylon bir fırça ve sirke-soda karışımı kullanarak bölgeyi güzelce ovalayıp temizleyin.

Contayı makineden olabildiğince dışarı doğru çekin ancak yırtmayın. Böylece ulaşması zor bölgelere ulaşabilirsiniz. Eğer iyice ovaladıktan sonra bile siyah noktalar görüyorsanız, bölge kalıcı olarak küflenmiş olabilir. Bu bölgeleri çamaşır suyu ile ovalayın.

Çamaşır makinenizi bir naylon fırçayla temizlemek mümkün olsa da diş fırçası gibi ince uzun seçenekler daha iyi olabilirler.

Deterjan Kısmını Temizleyin

Yumuşatıcı ve deterjan eklenen kapağı, ayrıca içine girdiği kısmı güzelce temizleyin. Bu bölge zamanla birikim yapar ve tozları çeker, bu da makineyi tıkayabilir.

Boruları Kontrol Edin

Çamaşır makinesinin arkasındaki sıcak ve soğuk su borularını düzenli olarak çıkartın ve bir tıkanma olup olmadığına bakın. Toz ve kum gibi şeyleri yakalamak için burada bir filtre olmalı ancak filtrede birikim oluştuğunda makinenin içine yeteri kadar su girmesi zorlaşır.

Ayrıca lastik boruları paslanmaz çelik takviyeli borular ile değiştirmeyi de düşünebilirsiniz çünkü bunlar daha güçlülerdir, daha dirençlilerdir ve delinme ihtimalleri daha düşüktür. Eğer eve uzun süre gelmeyecekseniz makinenin musluklarını kapatmayı unutmayın. Eğer siz evde yokken bir boru yarılacak olursa evinizi su basmamış olur.