Can sıkıntısından bir şeyler yemeyi tamamen bırakmanız iyi bir şeydir. Çünkü çoğu zaman kilo almayı ve hızlı kilo vermeyi engelleyen nedenlerden biri, sıkıntıdan yemektir.

Hepimiz canımız sıkıldığında bir şeyler atıştırmışızdır, hatta bazen bunu yaptığımızın farkında bile olmamışızdır. Yapacak daha iyi bir şey bulamadığımızda yemek yemenin zevkinde kaybolmamız doğaldır.

İşin kötü yanı ise sıkıldığımızda aslında aç olmasak da kendimizi aç olduğumuza ikna ederiz.

Canımız sıkıldığında havuç ve elma gibi şeyler atıştırmamız kötü olmayabilir. Ancak bunu çoğu zaman yapmıyoruz.

Can sıkıntısından yemek, beynimizdeki haz merkezlerine anlık bir tatmin sağlar. Çünkü sıkıldığımızda vücudumuz tatlı ve cips gibi boş kalorili yiyecekler tüketmeyi sever. Havuç yemek iste aynı tatmini sağlamaz.

Yiyecekleri, vücudunuzu beslemenin dışında nedenlerle kullanmanız, aşırı yeme döngüsüne girmenize neden olabilir. Bu ise sigara içmek gibi kötü bir alışkanlık haline gelebilir.

Tüm kötü alışkanlıklar gibi odağınızı karnınız yerine ruhunuzu besleyecek bir şeye yönlendirmek için bilinçli kararlar alabilirsiniz.

Neden sıkılırız?

Alman psikolog Theodore Lipps’e göre sıkıntı, yoğun zihinsel aktivite ihtiyacı ile bu aktiviteyi tetiklememe ya da tetikleyememe arasındaki çatışmadan kaynaklanan bir hoşnutsuzluk duygusudur.

Yani bir şeye özlem duyduğumuz için sıkılırız. Umutsuzca bir şeylerin olmasına ihtiyaç duyarız, ancak ne istediğimize dair bir fikrimiz olmadığı için zihinsel aktiviteyi durdururuz.

Kek yemek ya da bir paket kraker almak en azından bir şey yapmamız anlamına gelir. Bunu yapmak, fiziksel anlamda kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan endorfinleri ve ödül-motivasyon davranışını uyaran dopamini salgılar. Gerçekte o paket cipsi yemek istemiyoruz, yalnızca başarı ve memnuniyet duygusu hissetmek istiyoruz.

Can sıkıntısından bir şeyler yemeyi durdurmak için iradeye değil, zihninizi değiştirmenize ihtiyacınız var. Bunu yapmak, kendinizi bir şey yapmamaya zorlamaktan daha kolay olacaktır.

1. Tetikleyicilerinizi bulun

Can sıkıntısından yemeyi bırakmak için öncelikle bu dürtüyü neden hissettiğinizi bulun. İşyerinde akşamüzeri işler azaldığında mı yeme ihtiyacı duyuyorsunuz? Veya yapacak hiçbir şeyiniz olmadığında tembellik yapıp dizi-film izlerken mi?

Ne zaman yemek istediğinizi ve olaylar arasında ilişki olup olmadığını not edin.

Öğleden sonra işyerinde sıkıldıysanız kafeinsiz bir kahve ya da maden suyu açarak bu süreci geçirin. Veya kahvaltı ve öğle arasında sıkıldıysanız kendinizi meşgul edecek bir şeyler bulun. İşyerindeyseniz dışarı çıkın ve kendinize çay ya da kahve alın.

Yeme ihtiyacı duymanıza neden olan şeyleri tespit ettikten sonra yiyebileceğiniz sağlıklı alternatifler bulabilirsiniz.

2. Gün içinde yiyeceklerinizi planlayın

Yemek saatlerinizin dışında bir şeyler atıştırmanız ya da yemeniz, beslenme düzeninizde ciddi sorunlar yaratabilir. Aynı şekilde öğün atlamak da can sıkıntısı ve açlık bir araya geldiğinde ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Her gün hangi saatler yiyeceğinizi planlarsanız, ne yediğinizi daha kolay kontrol edebilirsiniz. Ayrıca daha dikkatli hale gelir ve yediklerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Gün içindeki atıştırmalarınızın önüne geçmek ve boş kalori alımını engellemek için programınıza göre günde 3-4 öğün hazırlayabilirsiniz.

Gün içinde bir şeyler yediğiniz süreyi azaltırsanız, zamandan ve enerjiden de tasarruf edebilirsiniz. Bu sayede hayatınızda önemli olan diğer şeylere odaklanmak için zaman ayırabilirsiniz.

Bu sayede gece geç saatlerde atıştırma ihtiyacınız da az olacaktır. Çünkü sağlıklı bir yeme döngü ile garip saatlerde acıkmanın önüne geçebilirsiniz.

3. Favori yiyeceklerinizi kısıtlamayın

Sıkıldığınızda bir şeyler aşeriyorsanız ya da eliniz belli yiyeceklere gidiyorsa bunları hayatınızdan tamamen çıkarmaya çalışıyor olabilirsiniz. Ancak bunu yapmanız, tam tersi etkiye neden olabilir.

Bazı yiyecekleri aşeriyorsanız, kendinizi bunlardan tamamen yoksun bırakmanız kısa vadede bunları daha fazla istemenize neden olacaktır.

Canınızın çok çektiği yiyecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmak yerine onları düzenli olarak ancak makul miktarlarda yemeyi deneyin. Bu sayede sıkıldığınızda ilk işiniz bu yiyeceklere koşmak olmayacaktır.

4. Yiyeceklerinizi tabağa koyun

Bazen açlıktan mı yoksa can sıkıntısından mı yediğimizi ayırt edemeyiz. Bu nedenle aşırı yemekten kaçınmak ve sıkıntı nedeniyle çok fazla yemek yerine atıştırmalıklarınızı paketinden değil, tabağa koyarak yiyin.

Tabak büyüklüğü, kabın büyüklüğü ve hatta hangi tabaktan yediğiniz gibi görsel şeyler, yediğiniz miktar üzerinde etkili olacaktır.

5. Açlık belirtilerinizi tanıyın

Açlık mı sıkıntı mı yaşadığınızı anlamak için yaşadığınız belirtilere dikkat edebilirsiniz.

Vücudunuz gerçekten aç olduğunda ve enerji için kalori almaya ihtiyacı olduğunda mide guruldaması, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler yaşarsınız.

Can sıkıntısı nedeniyle aç olduğunuzu hissettiğinizde, yani duygusal açlık yaşadığınızda ise ortada fiziksel açlık belirtileri olmadan belli yiyecekler aşerirsiniz.

6. Kendinize fazla yüklenmeyin

Can sıkıntısından ara sıra bir şeyler atıştırabileceğinizi kabul edin. Bu durumda kendinizi başarısız olmuş gibi hissetmeyin. Bunun yerine deneyiminizden ders çıkarın ve bunu kendinize nazikçe ve sevgiyle yaklaşmak için bir fırsat olarak görün.

7. Kötü alışkanlıkları iyi olanlarla değiştirin

Gelin biraz beyin fırtınası yapalım. Bir kağıt alın ve bir şeyler yemek yerine yapabileceğiniz şeyleri yazın. Eğlenceli olabilecek, ruhunuzu besleyecek, size iyi gelecek ve içerisinde bulunduğunuz duruma ya da ruh haline uyacak şeyleri düşünün.

İşyerinde oturuyorsanız, kalkıp hızlı bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ellerinizi oyalayacak örgü, boyama ve puzzle gibi şeylerle de bir şeyler atıştırmanın önüne geçebilirsiniz.

Daha da iyisi zamanınızı, ruhunuzu besleyecek şeyler için kullanabilirsiniz. İlham verici bir kitap okuyabilir, resim çizebilir ya da bir şeyler yazabilirsiniz.

Kendinize zevk alabileceğiniz belli başlı şeyler belirlemeyin. Böyle yaptığınızda bunları yapmaktan sıkıldığınızda yine bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz. Bunun yerine sizi meşgul edecek ve zamanla monoton hale gelmeyecek sağlıklı aktiviteler bulun.

8. Yiyeceksiz bir alan yaratın

İşyerinde masanızda, arabanızda veya TV koltuğunuzda daima atıştırmalı bir şeyler bulunuyor olabilir. Nasıl ki bazı aktiviteler yememize neden oluyorsa bazı yerler de yememizi tetikleyebilir.

İşinizde ve evinizde bir şeyler yemeyeceğiniz alanlar yaratın ve bu alanlarda kesinlikle bir şeyler atıştırmayacağınıza dair söz verin.

Bilgisayar başında yemeğinizi yiyor ya da bir şeyler atıştırıyorsanız, bunu yapmayı bırakın ve başka bir yerde yiyin. Koltukta bir şeyler yiyorsanız bundan vazgeçin ve yalnızca yemek masasında yiyin.

9. Ortam değiştirin

Bazen canımız sıkıldığında zihnimizi yemekten uzaklaştırmak için gereken tek şey ortam değişikliği yapmaktır.

Canınız sıkıldığında ve bir şeyler atıştırma dürtüsüyle mücadele ettiğinizde ayağa kalkın ve başka bir yere geçin. Yalnızca bir odadan diğerine geçmek dahi zihninizi yiyeceklerden uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır.

10. Diğer ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olun

Can sıkıntısından yediğinize emin misiniz? Belki de yorgunsunuz ve enerjiye ihtiyacınız var, streslisiniz veya bir şey yüzünden üzüldünüz.

Dışarıdan lezzetli bir yemek söylemeden önce birkaç dakika durun ve bir eksiğiniz olup olmadığını düşünün. Nasıl hissediyorsunuz? Bir şeyler yemeyi düşünmeden önce ne yapıyordunuz?

Kendinizi yiyerek mi rahatlatmaya çalışıyorsunuz? Pek çoğumuz yemeyi severiz ve bir şeyden memnun olmadığımızda iyi hissetmek için bir şeyler yeriz. Bu nedenle vücudunuzla ilgili ekstra dikkat etmeniz gereken noktalar olup olmadığını kontrol edin.

Kaynaklar

https://avocadu.com/stop-boredom-eating/

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-stop-eating-when-bored