Mükemmel tadı ve kokusunun yanı sıra, çay, sağlık için birçok faydası olan bir içecek. Her kültürde, oraya özgü geleneklerle içilen çay, dünya üzerindeki en eski ve en çok tüketilen içeceklerden biri. Uzun kış gecelerini ısıtarak ya da grip olduğumuzda aklımıza ilk gelen sıcak içecek olarak, bizi rahatlatır. Hiç bir alışkanlık iyi olarak değerlendirilmezken, çaya bir istisna yapabiliriz. Gazlı içeceklere düşkün olanları çaya yöneltecek 15 sebebi, sizler için derledik.

 

1. Çay, beyin aktivitelerinizi güçlendiren ve hafızanızı kuvvetlendiren, en ferahlatıcı içeceklerden biridir.

 

2.Yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir. Metabolizmayı harekete geçirir, hem kalp-damar hem sindirim sisteminizin aktivitelerini normale döndürür.

 

3.Diş çürümesi gibi problemleri önler. İngiliz uzmanlar, düzenli olarak çay içen çocukların %60 daha az diş çürümesi riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

 

4.Çayda bol miktarda yararlı mikro besleyiciler vardır.

 

5.Çayın kanserli büyümeleri önlediği, bu yüzden de herhangi bir kanser oluşumu riskini ciddi anlamda düşürdüğü kanıtlanmıştır.

 

6.Çay, bağışıklık sistemimiz ve sağlıklı bir cilt için en önemli elementlerden biri olan çinkoyu içerir.

 

7.Çayda, yaşlanma sürecini yavaşlatan ve ömrün uzamasını destekleyen maddeler bulunur. Çay yapraklarının sahip olduğu canlandırıcı etki, etkileyici bir biçimde, E vitamininkinden 18 kat daha güçlüdür.

 

8.Kandaki yağ birikmesini yavaşlatır ve doku sertleşmesi, yüksek tansiyon ve bunlarla ilişkili diğer hastalıkların riskini azaltır.

 

9.Merkezi sinir sistemini uyarır ve eklemlerin hareket kabiliyetini artırır.

 

10. Kimi çaylar, kilo vermeye yardımcı olur, cildi canlandırır.

 

11. Katarakt oluşumunu engeller.

 

12. Çayda bulunan ve eşi benzeri olmayan antiseptik özelliklere sahip tanin, ağız yangısı, mide yangısı, kolit ve çeşitli bağırsak iltihaplarını önleyebilmektedir.

 

13. Çay, vücudumuzdaki kan üretimi ile ilgili fonksiyonları destekler. Aynı zamanda, zararlı salınımları nötralize eden maddeler içerir. Başka bir deyişle, televizyon izlerken bir bardak çay içmek, sizi tehlikeli salınımlardan korur ve görmenizle ilgili muhtemel sorunların oluşumunu engeller.

 

14. Çayda, kandaki pH seviyesini dengede tutan kafein, teofilin ve teobromin gibi alkaloitler bulunur. Bunun yanında, içindeki doğal bileşenler, kandaki asitli maddelerin nötralize edilmesine yardımcı olur.

 

15. Çayın serinletici etkisi şaşkınlık vericidir. Bir bardak sıcak çay içtikten sonra, vücut sıcaklığınız düşer ve kendinizi serinlemiş ve canlanmış hissedersiniz. Ülkemizde de denildiği gibi, “çay harareti alır”.

 

Dünyada her gün yaklaşık 2 milyar bardak çay içiliyor; yani saniyede 23 bin bardak. Eski zamanlarda, özellikle Doğu’da yaşamış filozoflar, hem canlandırıcı (su gibi) hem de sarhoş etmeyen (şarabın aksine) çayın, ilahi bir içecek olduğunu düşünürlerdi. Çay kültürünün ortaya çıkmasından ve çay içen birçok eski kültürün yok olmasının üzerinden çok uzun bir zaman geçse de, çayı hala seviyoruz. Dostlarla otururken ya da bir iş toplantısındayken, iyi demlenmiş bir bardak sıcak çaydan daha iyisini düşünemiyoruz.