Çemen otu ya da bilinen adı ile buyotunu hiç duydunuz mu? Belki çok tanıyan yoktur ama bu şifalı bitkide keşfedilmeyi bekleyen çok önemli faydalar var.

Çemen otu, sağlığınızı geliştirecek ve yaşamınızı daha iyi hale getirebilecek şaşırtıcı özelliklere sahip. Baklagiller familyasından gelen çemen otu, 35-40 cm’ye kadar uzayan boyu ve sarı çiçekleri ile tanınan bitkidir. Küçük yaprakları ve gövdesi ile yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu’dur. Anadolu’da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.

Çemen otu Şifalı Bir Bitki

Çemen otu; kereviz, akçaağaç şurubu veya yanmış şekere benzeyen biraz acı bir tada sahiptir ve genellikle ilaç yapmak için kullanılır. Bununla birlikte, çemen pişirildiğinde çok daha hoş bir tada sahip oluyor. Tohumları genelde kurutulmuş ve öğütülmüş olarak en çok kullanılan kısımlarıdır. Yapraklar genellikle pişirmede kullanılır.

Çemen otu ağız yoluyla alınabilir veya iltihaplanmayı iyileştirmek için cilde uygulanan bir macun hazırlamak için kullanılır. Üretim alanında, çemen özleri sabun ve kozmetikte bulunabilir.

Çemen özü ve yağının antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik ve antitümorijenik etkilere sahip olduğu bilinir. Kuzey Afrika, Ortadoğu, Mısır ve Hindistan’da yetiştirilen geleneksel tıbbın içerdiği uzun bir tarihe sahiptir. Emülgatör olarak işlev görür ve gıda için koyulaştırıcı özelliğinde stabilize edici olarak yararlı olur. Ayrıca yiyecek hazırlamada bir baharat ve aroma maddesi olarak kullanılır.

Çemen otu Besin Değerleri

1 çay kaşığı çemen otu tohumu aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

• 35.5 kalori

6.4 gram karbonhidrat

2.5 gram protein

0.7 gram yağ

2.7 gram lif

• 3.7 milligram demir

• 0.1 milligram manganez

• 0.1 milligram bakır

• 21 milligram magnezyum

• 32.6 milligram fosfor

• 0.1 milligram vitamin B6

Çemen otunun Faydaları Nelerdir?

Tüm faydalarını kesinleştirme ve doğrulama açısından daha fazla araştırma gerekmekle birlikte, çemen otu çok sayıda sağlık sorunu ile ilgili olumlu sonuçlar vermektedir. İşte en çok kanıtlanmış özel faydalarından 8 tanesi:

  1. Sindirim Problemlerini ve Kolesterol Seviyelerini Düzene Sokar.

Çemen otu; mide hasarları, kabızlık ve mide iltihaplanması gibi sayısız sindirim problemlerine yardımcı olabilir. Örneğin çemen otundaki suda çözünebilen lif, kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim tedavisi için çalışır ve genellikle antienflamatuvar etkileri nedeniyle bir ülseratif kolit diyet tedavisi planına dahil edilir.

Çemen otu ayrıca arterlerin sertleşmesi, kolesterol ve trigliseridler de dahil olmak üzere bazı yağların yüksek kan seviyeleri gibi kalp rahatsızlığına sahip kişilerde fayda sağladığı görülüyor. Aslında Hindistan dışındaki bir çalışma, insüline bağımlı olmayan diyabet ile uğraşan insanlara günde iki kez çemen otu takviyesi vermenin, HDL kolestrolü etkilemeden, trigliseritlerle birlikte doğal olarak kolesterolü düşürdüğünü gösterdi.

2. Vücudun Enflamasyonunu Azaltır.

Vücutta aşağıdaki sorunlara iyi gelerek enflamasyonu azaltır:

• ağız yaraları

• mide kaynaması

• bronşit

• cilt yüzeyindeki dokuların enfeksiyonu

• tüberküloz

• kronik öksürük

• kanser

• böbrek sorunları

Çin tıbbında yıllarca enflamasyonu önleyici olarak kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda olumlu sonuçlar verse de daha yapılacak çok deney var.

3. Erkeklerde Libido Arttırır.

Erkekler için çemen otu kullanmak erektil disfonksiyonu azaltır. Çünkü çemen otu, cinsel uyarılma ve testosteron seviyelerini artırabilir.

Hastalıkları tedavi etmek veya cinsel performansı arttırmak için doğal terapileri kullanmadan önce kesinlikle bir doktora danışmak en iyisidir; çemen otunun ürettiği takviyelerin erkeklerde cinsel arzuyu ve performansı arttırdığı ve doğal olarak iktidarsızlığı gidermek olduğu gösterilmiştir.

Fitoterapi Araştırması’nda yayınlanan bir çalışmada, 25-52 yaş arasındaki erektil disfonksiyon öyküsü olmayan 60 erkek, altı hafta boyunca günde bir plasebo veya 600 miligram çemen otu özütü içti. Yapılan değerlendirme sayesinde katılımcılar, libido üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bildirdiler. Sonuçta çemen otu ekstresinin cinsel uyarılma, enerji ve dayanıklılık üzerinde önemli bir etkisi olduğu ve katılımcıların normal testosteron seviyelerini korumasına yardımcı olduğu bulundu.

4. Emzirmede Süt Oluşmasını Destekler.

Fenugreek also helps breastfeeding women who may experience low milk supply. Fenugreek can increase a womans breast milk supply because it acts as a galactagogue, which is a substance to increase milk supply. This stimulates the milk ducts and can increase milk production in as little as 24 hours.

Çemen otunda süt oluşmasını destekleyen galaktagogun etkinliğini ve güvenirliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, birkaç çalışma süt akışını teşvik etmede kullanımını olumlu bulmaktadır. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Farmakoterapi Yıllığı, Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Dergisi ve Uluslararası Veteriner Hekimliği gibi dergi vr kurumlar bu konuda yayınlanmış çalışmalara sahip.

5. Vücudun Dışından Kaynaklı Enflamasyonu Azaltır

Enflamasyonun azaltılmasına ilaveten, çemen otu bazen dışarıdan bir hijyen ajanı olarak da kullanılır, yani bezle sarılıp ısıtılır ve deriye doğrudan uygulanır. Bu şekilde kullanım harici iltihabı azaltır:

• Kaslarda ve lenflerde ağrı ve şişlik

• Gut

• Yaralar

• Bacak Ülserleri

• Siyatik

• Kepek

• Egzema

Uygulamadan önce cildin küçük bir yerinde deneme yapılmalı, allerji riski ortadan kaldırıldıktan sonra kullanılmalıdır.

6. Yiyeceklere Aroma Katar.

Gıdalarda, çeme otu çoğunlukla Hint yemeklerinde bulunan köri gibi bir bileşen olarak bulunur. Ayrıca akçaağaç şurubu, bazı gıdalar, içecekler ve tütünlerde aroma maddesi olarak da kullanılır. Bitkiden elde edilen yapraklar salatada kullanılabilir, taze ve kurutulmuş yapraklar Hint yemeklerinde kullanılır.

7. Yeme Bozukluklarında Destek Olur.

Çemen otu iştah artışı, iyileştirici ve besleyici özellikleri ile ön plana çıkar. Farmakoloji Biyokimyası’nda yayınlanan bir çalışma, çemen otu tohum ekstraktının yeme davranışları üzerinde etkilerini araştırmak üzere hazırlanmış. Yemek tüketimi ve yemek yeme motivasyonunun yanı sıra metabolik-endokrin değişiklikler de sonuçlaru üzerinde göz önünde bulunduruldu.

Sonuçlar, çemen otu özünün ağızdan alınmasının yemek motivasyonunu önemli ölçüde arttırdığını gösterdi. Raporda bununla birlikte, tedavinin anoreksiyi veya yemek için motivasyonun azalmasını engellemediği de belirtildi.

8. Egzersiz Performansını Arttırır.

Kombine kreatin ve çemen ekstresi takviyesinin erkeklerde mukavemet ve vücut kompozisyonu üzerine etkilerinin incelenmesi konusunda da araştırma yapılmış. 97 direnç eğitimi almış erkek, 70 gram dekstroz plasebo, 5 gram kreatin ve 70 gram dekstroz ya da 3.5 gram kreatin ve 900 miligram çemen otu özü yutmak için vücut ağırlığına göre denkleştirilmiş. Haftada bir gün 4 saat üzerinden, sekiz haftalık bir direnç eğitim programına katılmaları sağlanmış.

Başlangıçta, dördüncü ve sekizinci haftalarda katılımcılar vücut kompozisyonu, kas kuvveti ve anaerobik kapasite konusunda denemeye tabi tutuldular.

Kreatin/çemen otu alan grup kas kütlesi, bench press ve leg press kuvvetinde önemli artışlar gösterdi. Üst vücut mukavemeti ve vücut kompozisyonu üzerinde kreatinin dekstroz kombinasyonu kadar etkin bir şekilde etkisinin olduğu sonucuna varmıştır.

Bu neden iyi? Çemen otunun kreatin takviyesi ile kullanımı, aşırı miktarda basit karbonhidrat ihtiyacını ortadan kaldırırken, kreatin alımını arttırmak için etkili bir araç olabilir ve bu nedenle sporcular için en iyi gıdalar listesine çemen otu da ilave edilmelidir.