Gül


Gül, tüm dünyada aşkın ve sevginin sembolüdür. Genellikle Türkiye, İran ve Çin’de yetiştirilir ve düğün çiçeklerinde, çelenk ve buketlerde sıklıkla rastladığımız bir çiçek türüdür. Gül kelimesinin kökeni Farsça’dır. Kırmızı gül aşkı, beyaz gül saflığı ve asaleti, sarı gül gerçek sevgiyi ve pembe gül merhameti ifade eder. Türk edebiyatında sıklıkla kullanılmaktadır.

Papatya

Saflığın sembolüdür. Sıklıkla Türkiye’de yetişir ve bahar aylarında ilk güneş ışınlarıyla açmaya başlar. 50 cm ile 20 cm arasında uzayabilir. Genellikle yol kenarlarında dahi bulunur. Papatya kelimesinin kökeninin Yunanca’dan geldiği tahmin edilmektedir. Gerçek sevginin ve temiz aşkın en net şekilde ifade edilmesine yardım eder.

Krizantem (Kasımpatı)

Bereket ve bolluk simgesidir. Bir dalda birden fazla çiçek yetişir. Papatyagiller ailesinin en büyük çiçeğidir. Beyaz kasımpatı masumiyeti, sarı kasımpatı samimiyeti, pembe kasımpatı sadakati ve mor kasımpatı asaleti simgeler. Krizantem kelimesi Fransızca’dan gelmektedir.

Lilyum

Zambakgiller ailesindendir. Beyaz lilyum saflığı, pembe lilyum sadakati ve şefkati, sarı lilyum güveni ve turuncu lilyum neşeyi ifade eder. Genellikle beyaz renkte bulunur ve sıklıkla gelin buketlerinde kullanılır.

Zambak

Zambak mitolojik bir çiçektir. Yunan tanrıçası Hera, Herkül’ü emzirirken göğsünden damlayan sütten oluştuğu rivayet edilir. Zambak’ın soğanı delindiğinde içinden süt benzeri beyaz bir sıvı akar. Doğurganlığı ve ilahi aşkı temsil eder. Zambak kelimesinin kökeni Arapça ve Farsça’dan gelmektedir.

Gelincik

Hem hüznü hem de zarafeti temsil eder. Genellikle kırmızı renktedir ancak farklı renklerde de görülebilir. Korunmasız bir çiçek olduğu için, nazenin anlamı da taşır. Gelincik kelimesinin kökeni Türkçe’dir.

Orkide

Asaleti ve zarafeti temsil eden orkide, Singapur, Çin ve Tayland’da yetiştirilir. Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanmıştır özellikle İzmir, Antalya ve Adana’da sık yetiştirilir. Beyaz orkide masumiyeti, sarı orkide samimiyeti, pembe orkide merhameti ve mor orkide eşsizliği ifade eder. Orkide kelimesinin kökeni Fransızca’dır.

Lale

Lale Türk çiçeği kabul edilir. Asaleti ve aşkı temsil eder. İlk bahar aylarında açmaya başlar ve yaz aylarının sonunda solar ve gider. Kırmızı lale aşkı, sarı lale sadakati ve beyaz lale saflığı temsil eder. Lale kelimesinin kökeni Farsça’dan gelmektedir. Türk edebiyatında çok sık kullanılmaktadır.

Sümbül

Sadakati ve sonsuz sevgiyi temsil eder. Kokusu ve görüntüsü nedeniyle çok tercih edilen bir çiçektir. Baharın habercisidir. Divan edebiyatında sevgiliyi ve sevgilinin saçlarını ve perçemlerini temsil ettiğinden, sıklıkla kullanılmıştır.

Yasemin

Zarafeti temsil eder ve kokusuyla çok sık tercih edilen bir çiçektir. Gelin buketlerinde ve aranjmanlarda sıklıkla kullanılır. Saflık ve masumiyeti de temsil eden bu çiçek, yaz aylarında açar. Yasemin kelimesinin kökeni Farsça’dır.

Fulya (Nergis)

Baharla beraber çiçek açan fulya, sadeliği temsil eder. Hoş kokusuyla en çok tercih edilen çiçeklerden biridir ve genellikle maliyeti düşüktür. Narkissos Yunan mitolojisinde bir kahramandır ve bir gün su içmek için nehre eğildiğinde kendi güzelliğini görür ve hayran kalır. O anda kendisine aşık olur, oturduğu yerden kalkamaz ve günden güne eriyip gider .Öldükten sonra vücudu nergise dönüşür. Bu hikayeden de anlaşıldığı gibi kelimenin kökü Yunanca’dır ve aynı zamanda narsizm kelimesinin de buradan geldiği bilinmektedir.

Manolya

Asaleti ve saflığı temsil eder. Hoş kokulu beyaz renkli ve gösterişli bir çiçektir. Yaz ayalarında çiçek açar güzelliğiyle şarkılara konu olmuştur. Manolya kelimesinin kökeni Fransızca’dır.

Karanfil

Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ve çok bulunan bir çiçektir. Kırmızı karanfil aşkı ve vefayı, beyaz karanfil saflığı ve zarafeti, pembe karanfil samimiyeti ve şefkati sarı karanfil ise neşeyi ve sevgiyi ifade eder. Genellikle çelenk ve aranjmanlarda kullanılır. Karanfil kelimesinin kökeni Arapça ve Farsça’dır.

Lavanta

Genellikle evlerde, hoş kokusu sebebi ile kese içinde bulundurulan lavanta, yaz aylarının en bol bulunan ve muhteşem bir koku yayan çiçeğidir. Rengi sebebiyle soyluluğu ve asaleti temsil eder. Artemis’in çiçeği olarak kabul edilir. Kelimenin kökeni İtalyanca’dır.

Açelya

Fundagiller ailesindendir ve samimiyeti temsil eder. Pembe açelya gençliği, beyaz açelya saf sevgiyi anlatır . Kırık kalpleri tamir etmek için çokça tercih edilir. Açelya kelimesinin kökeni Yunanca’dır.

Şakayık

Görüntüsü ile mahcubiyeti ve saflığı temsil eden şakayık, en çok görüntüsü sebebi ile insanları mest eder. ismi Yunan mitolojisindeki Paeonia’dan gelmektedir. Zeus, ilaç tanrısı Paeon’u şakayık çiçeğine dönüştürmüştür bu sebeple şifa anlamı da bulunmaktadır.

Ortanca

Ortanca çiçeğinin mavimsi mor rengi görenleri kendisine hayran bırakır. Güneşi seven ortanca, bahar aylarında açamaya başlar. Samimiyeti temsil eder. Kelimenin kökeni Fransızca’dır ama ayrıca Latince’den geldiğine inanılmaktadır.