Çillerin arkasında aslında çok farklı faktörler yatıyor. Yaz ayları gelince özellikle çocukların yüzlerinde çoğumuzun çok sempatik bulduğu, ancak çocukların çok hoşlanmadığı çiller ortaya çıkıyor. Çiller, doğal olarak ortaya çıkıyor, fakat gerçekten doğal mı? Muhtemelen güneşin kendisini hissettirmesiyle birlikte görünür hale gelen çiller hakkında bilmediğimiz çok fazla “şey” var.

  1. İki çeşit çil vardır!

Çillerin çoğunluğu mevsimlere, güneşin kendisini göstermesine bağlı olarak ortaya  çıkıyor. Bunlar pürüzlü değil, düzdür ve açık kahverengi renktedir. Bu çillerin rengi yaz aylarında koyulaşıyor, kışın renkleri açılıyor. Aslında yaz başından itibaren düzenli olarak yüksek faktörlü güneş kremi kullanıldığında renkleri çok da koyulaşmaz, solgun ve daha az belirgin kalır.

Lentigines, yani yaşlılık lekeleri ise karaciğer fonksiyonlarının bozulması ve/veya yaşlanma sonucu görünür hale gelirler. Lentigines, oluşan bölgelerde melatonist hücresi bulunuyor ve tipik olarak güneşe maruz kalmadan değişmezler.

  1. Çiller, genetiktir!

Çiller, aslında saç ve ten renginizi de belirleyen genetik özelliklerinizin bir sonucudur. MC1R olarak bilinen bir gen, vücudun ürettiği iki farklı melanin miktarını kontrol ediyor, belirliyor. Bunlar da iki çeşittir. Birincisi, koyu kahverengi olan eumelanin, ikincisi de, sarımsı-kırmızımsı feomelanindir. Eğer MC1R geniniz pasif ise saç ve ten renginiz açık tonlardadır, cildiniz de çil yapmaya meyil veren pheomelani daha fazla üretiyordur.

  1. Hiç kimse çilli olarak doğmaz!

Siz hiç çilli olarak doğan bir bebek gördünüz mü? Hayır, göremezsiniz. Bazı uzmanların iddialarının tam aksine, bütün çiller güneşe maruz kalıp kalmama ile doğrudan ilişkilidir. Eğer çil oluşumuna uygun genlere sahipseniz ve güneşe maruz kalırsanız pigmentler hızla çoğalacak, daha fazla pigment oluşacaktır. Yani aslında çil oluşumuna meyilli genlere sahipsiniz, ancak yaz, kış güneşten korunuyorsanız çil oluşmaz.

  1. Çiller, cildinizin güneşe karşı ne kadar hassas olduğunun göstergesidir!

Bazı kişiler şanslıdır ve ciltlerinin her yerinde melanin eşit olarak üretilir. Ancak bu kadar şanslı değilseniz, çilleriniz güneş ışığıyla birlikte dalgalanan küçük melanin kümeleridir. Yaz aylarında cildinizde bir sürü lekeler çıkıyorsa, demek ki cildiniz hassas ve siz aslında bir cilt kanseri hastası adayı olabilirsiniz. Fakat yine altını çiziyorum ki; çiller, kanser ya da hastalık değildir.

  1. Çiller, tıpkı doğal bir güneş kremi gibi yüzünüzü kaplıyor!

Melanositler, doğal bir güneş kremi gibi davranırlar ve güneşle birlikte yüzünüzün rengini koyulaştırırlar. Bu sayede cildiniz güneşe karşı daha az duyarlı hale gelir. Ancak görsel açıdan bu hiç de hoşunuza gitmez. Bunun yerine yaz, kış en az 30 faktörlü bir güneş kremi edinip günde 2 kez cildinize uygulamak sizi bu sorundan koruyabilir.

Sonuç olarak eğer güneşi görür görmez çilleriniz belirginleşiyorsa; güneş kremini ihmal etmeyin, cilt kanseri konusunda riskli grupta olduğunuzu ve cildinizin diğer cilt hastalıklarına karşı daha duyarlı olduğunu unutmayın ve 6 ayda bir cilt doktoruna kontrole gitmeyi unutmayın.

  1. Tüm kızıl saçlılar, çilli olacak diye bir kural yok!

Kızıl saçlı kişilerin ciltlerinde daha az melanin bulunur ve yaygın inanışın aksine tüm kızıl saçlılar çilli olmaz. Kırmızı saçlı olmak çekinik gen, çilli olmak ise baskın gen özelliğidir. Kızıl saçlıların yaklaşık olarak % 80’i MC1R genine sahiptir.

  1. Çiller, orta çağda cadılık göstergesiydi!

Orta çağ döneminde çillerin, kadınların şeytana bağlılıklarının bir işareti olduğu düşünülüyordu. Çiller konusunda kadınların daha şanssız olduğunu biliyoruz. Ama erkeklerde de çil olabiliyor ve olacaktır da. Çiller tıpkı doğum lekeleri, benler, benekler, siğiller kadar hassastır.