Çatlaklar; karında, göğüslerde, kalçalarda ve uyluklarda görünen ve deri altı dokusunda oluşan yırtıklardır. Çatlaklarınız varsa, muhtemelen gitmelerini istersiniz. Cildinizdeki bu çizgiler sağlığınıza zararlı olmasa da, yine de görüntüleri hoş değildir.

Çatlak tedavisinde amaç, cilt altındaki kolajen ve elastin üretiminin onarılmasına dayanır. Altın iğne, dermapen , ablatif lazerler ya da prp gibi çatlak tedavisi seçeneklerinde, cilt altı düzeltme etki mekanizmaları, deriyi soyarak ve deri altında mikro delikler açarak etki etmektedir. Bu tedaviler, son yıllarda izlerin tedavisinde gündeme gelmesi nedeniyle çatlak tedavisi konusunda da hastalara umut vaat etmektedir.

Cildin yapısı ve çatlak oluşumu

Epidermis adı verilen derinin görünür tabakası, birkaç hücre tabakasından oluşur ve alttaki doku için bir bariyer görevi görür. Alt tabakada doğan epidermal hücreler; sürekli olarak dökülen eski ve ölü deri hücrelerinin yerini almak için katmanları yukarı iter. Epidermis, ayrıca ten renginden sorumlu pigment olan melanin de içerir.

Epidermisin altında dermis tabaka bulunur. Bu daha derin tabaka; ter bezleri, yağ bezleri, kıl kökleri, kan damarları ve sinirleri içerir. Dermis, cilde gücünü veren kolajen ve cildin elastikiyetini sağlayan elastin içerir. Peki, çatlakların gelişim süreci nasıldır?

  • Deri, alttaki doku genişlemesinin bir sonucu olarak gerilir.
  • Deride, inflamatuar bir reaksiyon meydana gelir.
  • Enflamasyon sonunda kaybolur ve yerini skar dokusu alır.
  • Yara izi, beyaz veya gümüş renginde olur ve kalıcıdır.

Çatlaklar neden olur?

Ergenlik ile birlikte sırt, karın bölgesi, kalça, uyluk ve göğüslerde çatlaklar oluşabilir. Ayrıca, bazı sporcular da kısa bir süre içinde kas kütlesindeki artış nedeniyle kollarında çatlaklar geliştirir.

Hamilelik ile ilişkili hormonal değişiklikler ve kilo alımına bağlı olarak hamile kadınlar da cilt çatlakları geliştirir. Çatlaklar, hamilelikte en çok son 3 aylık dönemde gelişir.

Bazen; kortikosteroid kremler, merhemler veya tabletler bir dermatolog gözetiminde olmadan kullanıldığında çatlaklara neden olabilir. Ayrıca; Cushing sendromu ve Marfan sendromu gibi bazı hastalıklar da çatlak geliştirmeye daha yatkın hale getirebilir.

Çatlaklar nasıl tedavi edilir?

Çatlaklar, estetik bir problemdir ve sağlık için bir risk oluşturmaz. Bu nedenle, tedavi tamamen kişinin isteğine bağlıdır. Bununla birlikte, yeni oluşmuş kırmızı-pembe çatlaklar, eski beyaz çatlaklara göre tedaviye daha iyi yanıt verir. Tedaviler %100 başarı vaad etmese de, en yeni radyofrekans ve mikro iğneleme teknikleri gibi tedavilerle çatlakların görünümü azaltılabilir.

Altın iğnede mikro iğneleme ve radyofrekans ile çatlak tedavisi

Altın iğne tedavisi sırasında, mikro yaralar oluşturmak için, minik iğneler çatlakların olduğu bölgede nazikçe hareket ettirilir. Seanslar, ortalama olarak 30 dakika sürebilir ve çatlakların şiddetine bağlı olarak 3-6 seans tekrarı, 4-6 aylık bir süreçte gerçekleştirilmektedir. Tedavinin uzunluğu, tedavi edilen alanların sayısına ve boyutuna bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir.

Altın iğne, tüm cilt tipleri ve tonları için güvenli ve etkilidir. Çatlak tedavisinde, lazer gibi tedavilere iyi bir alternatiftir ve daha iyi sonuçlar verebilir. Bu minimal invaziv prosedür, çatlaklarının görünümünü hafifletmek isteyen herkes için harikadır.

Erken ve geç dönem çatlaklarının tedavisinde önemli sonuçlar sunan altın iğne; cilt yüzeyinin altına ısı enerjisi vermek, dermise ulaşmak ve hedeflenen bölgede cildin doğal kolajen üretim seviyelerini tetiklemek için radyofrekans teknolojisini kullanır.

Bu, cildin onarılmasına ve çatlakların görünümünde bir azalmaya neden olur. Aslında, altın iğne tedavisinin güvenliği ve etkinliği üzerine yapılan bir araştırma; kalça ve karın bölgesindeki çatlakların yüzey alanında gözle görülür ve tutarlı bir azalmanın yanı sıra kolajen miktarında önemli bir artış olduğunu bildirmiştir.

Çatlaklarınızı tedavi etmenin en etkili yolu veya bir altın iğne seansının sizin için doğru olup olmadığını öğrenmek için, bir uzmandan randevu alın.

Mezoterapi ile çatlak tedavisi

Mezoterapi cildin mezo tabakasına vitamin, mineral ve aminoasitlerin çok ince uçlu iğneler ile verilmesi işlemidir. Cilt gençleştirme, akne izi  tedavileri, cilt sıkılaştırma, bölgesel incelme ve saç dökülmelerinde sıklıkla kullanılır.

Mezoterapi enjeksiyonlarına dahil edilen diğer bileşenler ile ; bağ dokusu için elastin ve kolajen sentezi tetiklenir. Ayrıca, vücudun hücrelerini metabolizma açısından daha verimli hale getirmek için aminoait de  içerir.

Çatlak tedavisi için mezoterapi, hem kadın hem de erkekler için bir tedavi seçeneğidir. Ancak; epilepsi ve ciddi astım gibi önemli bir tıbbi sorununuz varsa, hamile veya emzirme dönemindeyseniz, uygun olmayan bir aday olabilirsiniz.

PRP ile çatlak tedavisi

Sn yıllarda, estetik ve dermatoloji tedavilerine eklenen PRP tedavisi, umut vaat eden sonuçları ile birçok cilt ve vücut problemi için bir seçenek olarak görülmektedir.

PRP tedavisinde, ilk olarak hastadan kan alınır. Daha sonra kan, özel bir işleme tabi tutulur ve öngörülen alanlara trombositten zengin plazma elde edilir. Tedavi, ciltteki gevşemelerin azaltılmasında etkili olduğu gibi akne, yaralanma ve yanıklardan kaynaklanan yara izlerinin tedavisinde de etkilidir. En büyük avantajı, kişinin kendi kanının kullanılmasıdır. Bu nedenle, diğer enjekte edilebilir tedavilerde var olan reaksiyon riskleri yoktur.

Aynı durum, vücut çatlakları için de geçerlidir. Çatlakları fark ettiğinizde, doğrudan bir kliniğe giderek PRP tedavisi yaptırmak daha iyidir. Ne kadar uzun süre beklerseniz, çatlakları tedavi etmek o kadar zorlaşır. Bu nedenle, çatlak kremlerini denemek yerine, daha etkili olduğu belirtilen ve cildin alt tabakalarına etki eden mikro iğneleme ve PRP gibi tedavilere yönelebilirsiniz.

Fraksiyonel Ablatif lazerler ile cilt çatlaklarının tedavisi

Cilt çatlaklarının tedavisinde kullanılabilecek bir diğer seçenek  ablatif lazerlerdir.  Cilde yapılan atışlarda sağlam alan ve hasarlı alan oluşturulur. Sağlam alanlarda hasarlı alanlara onarıcı hücre göçü olur ve o alanlarda kolejen sentezi uyarılarak yeni doku oluşumu sağlanır

 

Cilt çatlaklarının tedavisi zahmetli bir süreçtir. Uzun seans süreleri gerektirir. Doktorunuz sizi değerlendirdikten sonra bu tedavileri kombine de uygulayabilir. Yüzde yüz başarı sağlanamasa bile erken dönem lezyonların tedavisi daha yüz güldürücüdür

Kaynaklar

https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks#1

http://www.miaplastestetik.com/eng/laser-treatment-stretch-marks-prices.php

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stretch-marks

https://www.sculptmdmedspa.com/blog/microneedling-for-stretch-marks-near-livermore/

https://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-treatments/mesotherapy-stretch-marks.html

https://dermatologycosmeticlab.com/body-treatments/603/Stretch-Marks-Treatment/