Cilt çatlağı, genellikle cildinizde paralel çizgilerden oluşan şeritler olarak görünür. Bu çizgiler normal teninizden farklı bir renk ve dokudadır ve mordan parlak pembeye ya da açık griye kadar değişir. Parmaklarınızla çatlaklara dokunduğunuzda, cildinizde hafif bir girinti hissedebilirsiniz. Bazen, kaşıntı veya acı hissi verir. Bu çizgiler genellikle hamilelik sırasında veya sonrasında ve kilonuzda ani bir değişiklikten sonra ortaya çıkar. Ayrıca hızla büyüyen ergenlerde ortaya çıkma eğilimindedirler. Vücudun hemen her yerinde çatlak izleri olabilir, ancak genellikle midenizde, göğüslerinizde, üst kollarınızda, kalçalarınızda ve poponuzda yaygın olarak görülür.

Cilt Çatlağı Neden Olur?


Cildin gerilmesinin ve vücut sistemindeki kortizonun artmasının bir sonucudur. Kortizon, adrenal bezleriniz tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur. Ancak, bu hormonun çok fazla olması durumunda cildiniz elastikiyetini kaybedebilir. Cilt çatlağı aşağıdaki durumlarda daha yaygındır:

• Birçok kadının, hamilelik sırasında cildi gelişmekte ve bebek için yer açmaktadır. Cilt bebek büyüdükçe gerilir ve esner. Bu sürekli gerilme ve esneme çatlaklara neden olabilir.

• Çatlak izleri, bazen hızlı bir şekilde kilo aldığınızda veya verdiğinizde ortaya çıkar. Gençler ayrıca ani bir büyüme sürecinden sonra çatlak izlerini fark edebilirler.

• Kortikosteroid kremler, losyonlar ve haplar, cildin gerilme yeteneğini azaltarak çatlak izlerine neden olabilir.

• Cushing sendromu, Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve diğer adrenal bez bozuklukları, vücudunuzdaki kortizon miktarını artırarak ciltte çatlaklara neden olabilir.

Kimler Risk Altındadır?

Aşağıdaki durumlarda cilt çatlağı yaşama ihtimaliniz daha yüksektir:

• Kadın olmak
• Beyaz tenli olmak (soluk cilde sahip olmak)
• Ailede çatlak geçmişi olması
• Hamile olmak
• İri bebek veya ikiz bebek beklemek veya doğurmak
• Aşırı kilolu olmak
• Aşırı ve hızlı kilo vermek veya almak
• Kortikosteroid ilaç kullanımı

Cilt Çatlağı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz sadece cildinize bakarak ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek cilt çatlağı olup olmadığını söyleyebilir. Çatlak izlerinin ciddi bir hastalıktan olabileceğinden şüpheleniyorlarsa kan, idrar veya görüntüleme testleri isteyebilir.

Önlemenin Yolları Nelerdir?

Düzenli olarak losyon ve krem ​​kullansanız bile tamamen engellemenin hiçbir yolu yoktur. Bununla birlikte kilonuzu, sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak, koruyabilirsiniz.

Cilt Çatlağı İçin Hangi Tıbbi Tedaviler Mevcuttur?

Hiçbir tedavi çatlak izlerini tamamen ortadan kaldıramaz. Fakat çatlak izi görünümünü azaltmak için uygulanabilecek çeşitli yollar vardır:

A Vitamini

A vitamini retinoid olarak adlandırılır. Retinoid, cildin daha pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Birçok reçetesiz topikal kozmetik kremlerde kullanılır. A vitamini içeren bir özütü bölgesel olarak kullanarak veya A vitamini takviyesi alarak, cildinizin sağlığına ve genel görünümüne katkıda bulunabilirsiniz. Özellikle bir çalışmada, retinoidlerin çatlak izlerinin önlenmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Havuç ve tatlı patates gibi A vitamini bakımından zengin besinler tüketmek, A vitamini seviyesini artırmaya yardımcı olabilir. Hamile kadınlar tarafından geniş alanlara uygulanması uygun değildir. Etkisini kolajen sentezini uyararak gösterir. Yeni çatlaklarda kullanıldığında etkileri daha başarılı olduğu için çatlakların erken döneminde kullanılması önerilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı

Çatlak izleri ciltte hasara neden olduğundan, Hindistan cevizi yağı görünümü hızlı bir şekilde iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağının iyileştirici özellikleri için çalışmalar yapılmıştır ve cilt yaralarının iyileşmesi için gereken süreyi azalttığı bulunmuştur. Saf Hindistan cevizi yağını her gün cilt çatlaklarına uygulamak, kırmızımsı görüntüsünü azaltabilir.

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer tedavisi, cilt çatlaklarının tedavisinde kolajen uyarımını tetikleyerek etkisini gösteren başarılı bir uygulamadır. Bu tedaviler tecrübeli bir dermatoloğun uygulaması gereken işlemlerdir.

Amerikan Dermatolojik Cerrahi Derneği (ASDS), lazer ya da ışık tedavisini, çatlakların görünümünü önemli ölçüde iyileştiren tek kanıtlanmış yöntem olarak önermektedir. Tam sonuç almak için birden fazla seans gerekecektir.

Altın İğne Radyofrekans Sistemi:

Altın İğneli Radyo frekans uygulamasında radyofrekans cihazının başlığında bulunan altın kaplama iğneler, cilde temas edince ani bir hareket ile cilt içerisine giriş yapar. Cilt üzerinde yaptıkları fraksiyonel mikro delikler vasıtası ile radyofrekans enerjisini cilt altına ileterek kolajen sentezinin artmasını sağlar ve bu şekilde atrofik alanın düzeltilmesi hedeflenir.

PRP Tedavisi

Platelet açısından zengin plazma (PRP) tedavisi cildi canlandırmak ve kolajen üretimini artırmak için çalışır ve bu sebeple çatlak tedavisi olarak popülerlik kazanmıştır.

Bu plazmada yoğun trombositler mevcuttur. Plateletler veya diğer adıyla trombositler vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak için gerekli olan “büyüme faktörlerini” yapısında barındıran kan bileşenleridir. Aktive olmuş trombositler büyüme faktörleri salgılar. Büyüme faktörleri de kök hücrelerin göçünü ve çoğalmasını tetikler. Böylece dokuda yenilenme meydana gelir.

Hiyalüronik Asit

Hyalüronik asit belli bir yaştan sonra vücudumuzdan azalan bir maddedir. Tablet olarak veya çatlakların içerisine enjeksiyon yolu ile uygulanır ve kolajen uyarılmasını tetikler. Kolajen, cildinizin dengesini korumasına ve sağlıklı görünmesine izin veren proteindir. Yaşlandıkça yüzünüzdeki ve vücudunuzdaki kolajen azaldığından kolajen üretimi, hiyalüronik asit ile uyarılmış olur.

Cilt çatlağı tedavisinde tek başına çok başarılı bir tedavi seçeneği yoktur. Altın iğne radyofrekans tedavisi, fraksiyonel co2 lazer tedavisi, PRP ve mezoterapi tedavileri birlikte uygulanarak daha iyi sonuçlar alınır