Her yıl 5 milyondan fazla nonmelanom cilt kanseri vakası görülür ve tedavi edilir. Meme kanseri, prostat kanseri, akciğer ve kolon kanserinden daha fazladır. Nitekim, son otuz yıllık süreçte, cilt kanserleri diğer tüm cilt kanserlerine göre daha fazladır.

Bu istatistikleri okumak sizi korkutabilir veya şaşırtabilir. İyi haber, cilt kanseri belirtilerinin ne olduğunu biliyorsanız, cilt kanseri erken tespit edilebilir. Vücudunuzu cilt kanseri belirtileri açısından izlemek için atabileceğiniz adımlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Şüpheli büyümeler bulursanız bununla ilgili ne yapabileceğiniz ve sağlığınızı iyileştirmek ve cilt kanserini önleme ihtimalinizi artırmak için yapabileceğiniz diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Cilt Kanseri Nedir?


Cilt kanseri cilt hücrelerinin anormal ve hızlı büyümesidir. Cilt kanseri üç ana kategoriye ayrılabilir:

• Bazal Hücreli Karsinom
• Skuamöz Hücreli Karsinom
• Melanom

Bazal hücreli karsinom (BCC) cilt kanserinin en yaygın şeklidir. Bu, cildinizin en dış tabakasında ortaya çıkar ve genellikle açık yaralar, kırmızı lekeler, parlak darbe veya yara izi gibi deri kanseri semptomlarına neden olur. Orijinal tümör alanını geçip nadiren yayılır. Bununla birlikte, kötü huylu bir bazal hücreli karsinoma sahip olabileceğinizden şüpheniz varsa, doktorunuzu görmelisiniz. Kaynaklar, her yıl üç milyondan fazla vakanın teşhis edildiğini bildirmektedir.

Skuamöz hücreli karsinom (SCC), anormal hücrelerin cildin üst katmanlarında kontrolsüz şekilde büyümeye başladığı durumlarda oluşur. SCC deri kanseri semptomları, açık yaralar, pullu kırmızı lekeler ve merkezi bir delik ile karakteristik artmış büyüme içerir. Skuamöz hücreli karsinom kanamaya neden olabilir veya kabuklanabilir ve büyümesine izin verilirse ölümle sonuçlanabilir. Sadece ABD’de her yıl bir milyondan fazla vakaya teşhis konur ve her yıl yaklaşık 8,800 kişi ölür.

Melanom en yaygın cilt kanseri değildir, ancak cilt kanserinin en tehlikeli halidir. Cilt Kanseri Vakfı’na göre, “Cildin hücrelerinde bozulmamış DNA hasarının oluşmasıyla deri hücrelerinin hızla çoğalmasına ve kötü huylu tümörler oluşturmasına neden olan mutasyonları tetiklediğinde (bu genetik kusurlar geliştiğinde) bu kanserli büyüme gelişir.

Melanom cilt kanseri semptomları yumrulara benzeyen ve genellikle siyah veya kahverengi olan leke veya yamalardır. Mavi, pembe, kırmızı, beyaz veya hatta cilt rengi olabilirler. Erken tanınan ve tedavi edilen melanom tedavi edilebilir. Değilse, ilerleyebilir ve vücudun diğer alanlarına metastaz yaparak tedavisi güçleşir ve ölümcül olabilir.

Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda tanımlanan derideki değişikliklere ek olarak, cilt kanserini erken teşhis etmenize yardımcı olabilecek beş temel cilt kanseri belirtisi vardır. Doktorlar, cilt tümörlerinin bu beş belirtisi için göz kulak olurken düzenli kontroller yapmanızı da önerir:

• Asimetri: Cildinizdeki ben veya lezyonun ortasından geçen hayali bir çizgi çizerseniz ve iki yarısı da birbirine simetrik değilse, bu kötü huylu olduğunun bir göstergesi olabilir.

• Kenar: Kötü olmayan benlerin tipik olarak pürüzsüz, düzenli bir sınırı olur. Erken bir melanom belirtisinin kenarları genelde sivri veya düzensiz olacaktır.

• Renk: Melanomların, özellikle siyah, kahverengi ve bronz tonlar olmak üzere çeşitli renklerde olduğu bilinir. Ayrıca mavi, kırmızı ve diğer renklerde de olabilir. Kötü olmayan bir ben veya büyüme genellikle yalnızca bir renktedir.

• Çap: Kural olarak, kötü olmayan cilt kanserleri 6mm. çaptan küçüktür. Melanomların çapı genellikle daha büyüktür, bu nedenle daha büyük benlere dikkat edin.

• Gelişme: Bir benin renginde, yüksekliğinde, boyutunda veya şeklindeki değişiklikler ve yeni belirtiler ortaya çıkarsa (kanama, kabuklanma, kaşıntı vb.) olası cilt kanseri semptomlarını fark ederseniz, o zaman doktorunuza danışın tehlikeli olabilir.

Tüm kanserler bu profillemeye uymaz. Yeni cilt lekelerini veya büyümelerini not edinmek ve olağandışı görünen herhangi bir ben, çil veya leke hakkında doktorunuza danışmak önemlidir. İzlenmesi gereken diğer bazı cilt kanseri belirtileri aşağıdakileri içerebilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza danışın:

• Sınırlarının ötesinde büyüyen pigmentli leke veya büyüyen, kırmızı olan, şiş veya iyileşmeyen lekeler
• Bir yumru veya bende hassasiyet, kaşınma, ağrı veya hassasiyet
• Şekil değiştiren bir ben pul pul oldu veya kanadı ise

Konvansiyonel Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Konvansiyonel cilt kanseri tedavi seçenekleri, kanserin melanom olup olmamasına bağlı olarak değişir. Aşağıdaki diğer faktörler daha sonra dikkate alınır:

• Kanserin aşaması
• Kanserin türü
• Tümörün boyutu ve hangi vücut kısmını etkilediği
• Kanser ne kadar agresif
• Hastanın yaşı ve genel sağlık durumu

Standart Konvansiyonel Cilt Kanseri Tedavileri Nelerdir?

Cerrahi: Kanserin türüne, evresine ve yerine bağlı olarak çeşitli cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Radyasyon tedavisi: Radyasyon tedavisi, kanser tümörünü yok etmek veya küçültmek için radyasyona dayanır. Tedavinin yerine bağlı olarak cilt tahrişi, tükürük bezi hasarı, kusma ve saç dökülmesi gibi yan etkilere neden olabilir.

Kemoterapi: Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek ve semptomları azaltmak için ilaçlar kullanır. Bununla birlikte, aynı zamanda oldukça toksiktir ve mide bulantısı, kusma, saç dökülmesi gibi yan etkilere neden olabilir ve kanserli hücrelere olduğu kadar sağlıklı hücrelere de zarar verebilir.

Hedefe yönelik terapi: Hedefe yönelik terapi temelde bir kemoterapi şeklidir, ancak kanser hücrelerinin spesifik yönlerini hedefleyebilir. Bazen hedefe yönelik terapiler tek başına kullanılır, ancak diğer kemoterapi formlarıyla birlikte verilir. Diğer kemoterapi formları gibi, saç ve ciltteki değişiklikler de dahil olmak üzere yan etkilere neden olabilirler.

Fotodinamik terapi: Cilt kanserlerini ve kanserleri iç organların veya boşlukların astarını tedavi etmek için kullanılır. Kanser hücrelerini öldürmek için ışığa duyarlı bir kimyasal ile özel bir aktive edici ışık türünü birleştirir. Fotodinamik tedavi, gözleri ve cildi, tedaviden yaklaşık altı hafta sonra ışığa duyarlı hale getirir ve öksürük, karın ağrısı ve yutma sorunu gibi diğer geçici yan etkilere neden olabilir.

İmmünoterapi: Adından da anlaşılacağı gibi, bu terapi kanserle savaşmak için hastanın kendi bağışıklık sistemini kullanır. Bazı immünoterapi türlerine biyolojik terapi adı verilir. Bazı kanser tipleri üzerinde diğerlerinden daha iyi çalışır. Melanom tedavisinde immünoterapi kullanılabilir.

Doğal Cilt Kanseri Tedavileri Nelerdir?

Geleneksel tedavinin yan etkilerinin vücuda ne kadar sert olabileceği göz önüne alındığında, doğal cilt kanseri tedavilerini denemeniz de muhtemeldir. Standart terapilerle birlikte veya kendi başlarına kullanıldığında, bu doğal terapiler terapötik süreçte vücuda yardımcı olabilir ve hastalığın zorluklarında rahatlama sağlayabilir. Aşağıda, cilt kanseri belirtileri için terapötik faydalar ve rahatlama sağlayabilecek bazı ilave ilaçlar bulunmaktadır.

Patlıcan Ekstresi veya Özü: Uluslararası Dermatoloji Dergisi’nde İngiltere araştırmacıları tarafından yayınlanan bir araştırma, yüzde 0.05’lik bir solasodin glikozid konsantrasyonuna sahip patlıcandan türetilen bir bileşimin, keratoz ve erken evre bazal hücreli karsinomlar ve skuamoz hücreli karsinomalar için güvenli ve etkili bir terapi olduğunu ortaya koydu.

Mür yağı: Eski zamanlardan beri mür çok çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Mürün kullanımıyla ilgili sınırlı araştırma var, ancak 2013 yılında yapılan bir araştırma, bazik hücre kanseri çizgileri (A549 hücre çizgileri) üzerinde mür yağı kullanımının, bu cilt kanseri hücrelerinin apoptozunu veya hücre ölümünü teşvik etmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Umut verici olsa da, araştırmacılar daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler. Mür yağı; Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, badem veya üzüm çekirdeği yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılarak uygulanabilir.