Bu yazıda, yaş almakla birlikte gelişen bazı lekelenmeler ve ben alımından bahsedeceğiz…

Vücutta Oluşan Lekeler Nasıl Alınır?

Sırtta oluşan; güneş, solaryum ve yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan, bazıları çil gibi olan ama yaşlılık lekesi diye adlandırdığımız, bazıları daha kabarık olarak lekelenmeler olabilir. Bizler, onlara anestezik uygulayacak şekilde kolayca alıp silebiliyoruz. Ve, alttan yara iyileşmesi gerçekleşecek şekilde 10 gün boyunca kremlenmesini öneririz.

Sırtta oluşabilecek o kabarık benleri, işte bu kadar basit bir tedavi ile alabiliyoruz. Kabarık yara izleri, keloid, nedbe dokusu, rengi olmayan kabarıklıklar, spot dediğimiz siyah benler ve et benlerini de bir plazma pen kullanarak veya Jet Plazma dediğimiz cihazı kullanarak tek seansta alabiliyoruz. Yalnızca, siyah olan, kabarık olmayan spot benlerden bazıları,

Cildi yakarken yalnızca iki tabakasını yakmamız gerektiği için; o iki tabakayı kaçırırsak çukur, iz kaldığı için, o spot siyah benlerin derininden daha koyu renkli leke gelebilir. Dolayısıyla, o derininde gördüğümüz rengi de alırsak, hastaya iz bırakırız. Bu gibi durumlarda, o bölgenin kabuk bağlayıp atmasını bekleyip, tam iyileşme süreci bittikten sonra çoğu hastada 3-4 hafta bekleriz. Ancak bazı hastalarda, garantiye almak için 6-8 hafta bekleyebiliriz.

Dolayısıyla, kabuk attıktan sonra alttan gelen tabakadaki gidebilir, ancak kabuk attıktan sonra daha derin tabakada varsa o yüzeye çıkabilir. Bu nedenle de, o bölgeye güvenli bir şekilde atış yapmamız gerekir ve bu sayede asla ve asla iz kalmaz. Bu da, tamamen kontrollü lazer kullanımı, güvenli bir atış yapmayı, devamında kremleri düzenli sürmeyi ve kabukları çıkarmamak gibi bizlerin size verdiği tavsiyeleri düzgün yapmanızı gerektirir.

Lazer, ağda, solaryum kullanımı, bazen de kullanılan takviyeler veya doğum kontrol için kullanılan spiraller gibi pek çok etmenden kaynaklı lekelenmeler yaşanabilir. Burada en önemli noktalardan biri; cildimiz, yaş almakla birlikte lekelerini kusmaya müsait hale gelir. Yani, UV ışınlarının birikimini veya bu diğer faktörlerin birikimini kusmaya uygun hale gelir.

Güneş lekelerimiz vardır, doğum lekelerimiz vardır, yaşlılık lekelerimiz vardır, melazmalarımız vardır. Yani, kişinin zaten cilt yapısında pigmentasyon problemi olup da ciddi bir güneş maruziyeti olmadan da cildin lekelenmesi tarzında durumlar olabilir. Bu konular, biraz kafaları karıştırabiliyor.

Gebelik Lekeleri

Gebelik lekeleri, genellikle gebeliğin sonlanmasından sonra, kişinin kendine gebelik döneminde biraz daha düzgün bakması ile sonrasında biraz geriler. Nasıl ki, yazın güneş lekeleri artar ve kışa geçildiğinde cilt biraz soyulmaya başladığında geriler, gebelik lekeleri de aynı şeydir.

Ancak bu, pürüzsüz olacağı anlamına gelmiyor. Bunun olmasının bir diğer nedeni de; gebelikte vücuttaki vitamin-mineralleri kullanan başka bir canlı vardır ve hepsi sizde yeteri kadar olmayabilir. Dolayısıyla, gebelikte takviye kullanımının önemini yüzünüzün lekelenmesinden veya cildinizin bozulmasından da anlayabilirsiniz.

Güneş Lekeleri

Vücutta özellikle B12, selenyum, folik asit, glutatyon gibi malzemeleri düşmüş kişilerde daha yüksek oranda görülür. Bu nedenle, nasıl ki yüze vitaminler enjekte ediyorsak, vücuda da bazı vitaminleri katmak gerekir. Gerekirse, detaylı bir tahlil yapmam gerekir.

Uzun soluklu kullanılan doğum kontrol yöntemleri de lekelenmenize neden olabilir veya yaşla birlikte, menopoza girmekle birlikte cildin hızlı kuruması da yine lekelenmeye neden olabilir. Yani, lekeler her an karşılaşabileceğimiz ve ne yazık ki bizim tehdit altında olduğumuz, herkesin karşılaşabileceği cilt problemlerinden biridir.

Sevgi Işıltısı ile Leke Tedavisi

Burada tekrar vurgulamak istediğim şey şu; ben gibi, spot lekeler gibi yerleri lazerle almayı kabul ediyorum. Ancak, az önce bahsettiğim bütün leke çeşitleri için leke mezoterapileri, hatta buna bir isim verdik, “Sevgi Işıltısı” yapmayı kabul ediyorum.

Çünkü, cildi rejenere etmek için, leke bölgesinin değişmeye, canlanmaya ihtiyacı vardır. Bu mezoterapi kokteyli, ezbere yaptığım bir şey değil, hastanın cildine bakarak içeriğini değiştirebiliyorum.

Burada, tamamen hastanın cilt yapısına göre hareket ediyorum. Kuruluk var mı? Yaşı kaç? Melazma mı? Kaçıncı seviyede? Güneş lekesi mi? Doğum lekesi mi? Genç hastada GRP ile PRP’yi mi birleştirelim? gibi bir gidişat sergiliyoruz.

Leke Tedavisi Nasıl Planlanır?

Lekelerin tedavisi için 1.5 yıl gibi bir süreye ihtiyacımız var. Önce seanslarımızı ona göre yapıyoruz; 4 seans, 2 haftada bir gibi düşünün. Sonra, arayı açarak 2-3 ayda bir gibi, sonra daha da arayı açarak 4-6 ayda bir gibi takip ederek yapıyoruz.

Bazı ciltler, enzim peeling, kimyasal peeling ve daha sonra lazer tedavisine geçmeye uygundur. Peki, bunlar hangi ciltlerdir? Daha nemli, yağlı ciltler buna daha uygundur. Çoğu lekeli hastanın cildi aynı zamanda kurudur.

Bu nedenle, önce beslemek, sonrasında nem deposu iyi hale geldiyse gerekirse lazer yapmak veya yoğun peeling yapmak cilt açısından problem yaratmaz. Dolayısıyla, bunların hepsini baz alacak şekilde kişiye yönelik tedavimizi harmanlamamız gerekir.