Hiperpigmentasyon, cilt lekeleri veya pigment artışı olarak nitelendirilen rahatsızlık, ciltte koyulaşma veya renk kaybının oluşması olarak nitelendiriliyor ve bunun sebebi normalden daha fazla miktarda olan melanin adlı kimyasal. Hem erkekleri hem de kadınları etkileyen rahatsızlık, yaş ilerledikçe artış gösteriyor.

Cilt üzerinde kırmızı, kahverengi, pembe ve hatta mor görünen noktaların, bölümlerin ve çizgilerin oluşması ile kendini gösteren hiperpigmentasyon, cildin geri kalanından daha koyu görünen bölümler oluşturuyor ve güneşte vakit geçirdikçe artış eğiliminde oluyor.

Cilt Lekelerinin Belirtileri

Pek çok farklı tipte cilt lekeleri oluşumunu gözlemek mümkün ve bazılarının tedavisi daha zor olabiliyor. Bu çeşitlere bir göz atalım:

Güneş lekeleri: Ciltte renk değişimlerine sebep olan en yaygın faktör güneştir ve genelde ergenlik döneminde başlar. Güneş lekeleri küçük ve düzlerdir, renkleri açık veya koyu kahverengi olabilir. Genellikle yüz, göğüs, boyun ve ellerde ortaya çıkabilen bu lekeler, melanin üretimindeki artıştan kaynaklanırlar. Özellikle açık tenli kişilerde ortaya çıkan lekeler, güneşte durdukça daha koyu hale gelirler.
İnflamasyon Sonrası Hiperpigmentasyon: Cildin inflamasyondan dolayı zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan cilt travması da lekelere sebep olabilir.

Bunun temel sebebi akne, egzema, dermatit ve sedef hastalığı olmaktadır. Bu rahatsızlıklar cildin pigmente olmasına sebep olurlar ve pembe, kırmızı yahut koyu kahve noktalar oluşur. Genellikle koyu tenli bireylerde ortaya çıktığı görülmektedir.

Melasma: Bu renk bozukluğunda cildin bir kısmı açık-orta tonlarda kahverengiye döner. Genelde yüz bölgesinde, bilhassa yanaklarda, burnun üstünde, alında ve dudak üstünde ortaya çıkar. Melasma hormonlardaki değişimlerden dolayı ortaya çıkar ve gebelikte, doğum kontrol haplarını alırken veya hormonal hastalıklarda belirir. Güneşe maruz kalmak onu daha da azdırır. Hormonlar düzeldiğinde bazen ortadan kaybolur ancak daha sonra tekrar gelebilir.

Cilt Lekelerinde Risk Faktörleri

• Güneşe korumasız olarak çok uzun süre maruz kalmak
• Akne
• Egzama, sedef ve dermatit hastalıkları
• Hormonal dengesizlikler
• Otoimmün hastalıklar, sindirim sistemi bozuklukları
• Sigara içmek
• Fotosensiviteyi arttıran ilaçların kullanımı ve kimyasallara maruz kalma
• Kötü beslenme düzeni
• Cildin bir sebepten zarar görmesi
• İlerleyen yaş
• Genetik faktörler

Cilt Lekelerini İyileştirmenin 5 Doğal Yolu

Güneşe Maruziyeti Azaltın ve Güneş Kremi Sürün

Pek çok sağlık otoritesi güneş ışığının zararlarından bahsediyor ancak aslında güneş ışınlarının tüm vücuda ciddi bir katkısı da var çünkü D vitamini üretimi için ona ihtiyaç duyuyoruz. Ancak çok fazla güneşe maruz kalmak, serbest radikallerin artmasına sebep olur ve cilt hücrelerinin yapısının değişmesine sebep olarak kansere bile yol açabilir.

Eğer aile geçmişinizde cilt kanseri yoksa, her gün korunmasız bir şekilde 15-20 dakika güneş ışığında kalarak cildinizin yeterince D vitamini üretmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bunun üzerindeki miktarlar fazla UV ışınına maruz kalmanıza sebep olacaktır ve büyük problemler ortaya çıkarabilirler.

Cilt uzmanları özellikle güneşin en güçlü olduğu saatlerde güneşe çıkılmasını kesinlikle önermiyorlar ve mecbur kalınırsa yirmi dakikanın maksimum sınır olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca güneş kremi sürerek hiperpigmentasyona, kırışıklara ve diğer ciddi problemlere de engel olabilirsiniz. Henüz cildinizde bir renk bozukluğu yoksa onu şimdiden korumaya başlasanız iyi olur.

Hali hazırda cilt lekeleri olanlar, cilt kanseri geçirmiş olanlar, yıl boyunca 30 ve daha üzeri korumalı güneş kremlerini kullanmalılar. Bunun yanında büyük boy %100 UV korumalı güneş gözlüklerini kullanarak tüm göz çevrenizi güneşin zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz.

Eğer güneş yanıkları ortaya çıktıysa, yanan bölgeyi buz ve soğuk su ile soğutmalı, sadece yumuşak sabunlar kullanmalı ve hindistan cevizi yağı, aloe vera gibi doğal nemlendiriciler ile bölgeyi nemlendirmelisiniz.

Anti-İnflamatuvar Beslenme Düzeni

Sağlıksız bir beslenme düzeni ve hayat tarzı, fotoyaşlanmayı hızlandırabilir ve cildin renk kaybetmesine, hücre yenilenmesinin bozulmasına, kuruluğa ve sarkmalara sebep olabilişr. Bu nedenle ciltteki renk bozulmasının sebebi olabilecek diğer rahatsızlıklar her zaman incelenmelidirler. Sağlıklı bir beslenme düzeni hem kilo vermenize yardımcı olur hem de akne patlamalarını azaltır. Ayrıca obezitenin hiperpigmentasyonla olan bağı da kanıtlanmıştır.

Aşağıdaki gıdaları beslenmenize bol bol ekleyerek antioksidanların, vitaminlerin ve minerallerin cildi yatıştıran etkilerinden faydalanabilirsiniz:

• Orman meyveleri: C ve E vitamini gibi cildi koruyan vitaminler barındırırlar ve antioksidanlar açısından zengindirler.
• Yeşil yapraklı sebzeler: C vitamini ve serbest radikal zararını azaltan içeriklere sahiptirler.
• Omega-3 bakımından zengin balıklar: Astazantin karotenoidler adlı bileşenlere sahiptirler ve bunlarda oksidatif zararı, inflamasyonları engellerler. Ayrıca cilt nemliliğini ve elastikiyetini de desteklerler.
• Nar, çilek, yaban mersini, kiraz ve vişne: Antioksidanlar, vitaminler, fitobesinler ve ellagic asit barındırırlar ve bunlar da yaraların iyileşmesini, renk kaybını ve serbest radikal zararını önlerler.
• Domates: Likopen kaynağıdır ve o da güneşten doğal bir korunma sağlar.
• Sarı ve turuncu sebzeler: Havuç, tatlı patates ve kabak.
• Yumurta sarısı: Biotin oluşumunu hızlandırır ve cildi destekler.
• Yeşil çay: Polifenol barındıırır ve bu da serbest radikallerden korunmayı sağlar.
• Sağlıklı yağlar: Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, avokado, badem, keten tohumu, ceviz ve diğer kuruyemiş ile tohumlar cildi nemli tutarlar ve inflamasyonları azaltırlar.

Cildin erken yaşlanmasına sebep olan diğer temel faktörler şu şekildeler: güneşe maruz kalma, oksidatif stres, yüzdeki tekrar eden hareketler, kolajen dokusunun zayıflaması ve dermisteki elastinin incelmesi. Sağlıklı bir beslenme düzeninin yanında bol kolajen içeren gıdaların tüketimi de cilt problemlerinin önlenmeleri için iyi olmaktadır. Bunun için kemik suyunu her türlü gıdanızın içerisine ekleyebilir, kolajen içeren protein tozlarını tüketebilirsiniz.

Doğal Cilt Bakım Ürünlerini Kullanın

Cilt bakımına her zaman cildi doğru şekilde temizleyerek başlamalı ve ayrıca peeling yaparak hasar görmüş hücreleri uzaklaştırmalısınız. Peeling işini şeker kullanarak gerçekleştirebilirsiniz ve nemlendirmek içinse hindistan cevizi yağı, lavanta yağı gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.

Düzenli Spor Yapın

Spor terlememize sebep olur ve bu da aslında iyi bir detoks yöntemidir. Ayrıca sirkülasyonu ve bağışıklık sistemini de destekler. Spor yapmanın vücut için temizleyici, yaşlanma karşıtı etkileri vardır ve ayrıca cilt sağlığına da iyi gelir çünkü kan akışını arttırır ve atıkların atılmasını kolaylaştırır. Haftanın çoğu gününde en az 30-60 dakikalık egzersizleri hayatınıza sokmalısınız. Bu esnada bol su içmeyi de unutmamalı ve vücudunuzu susuz bırakmaktan kaçınmalısınız.

Besin Destekleri

Beslenme eksiklikleri inflamasyona ve kötü cilt sağlığına sebep olarak yaşlanma etkilerini hızlandırabilirler. Bu nedenle antioksidanları, A, C ve E vitaminlerini, B3 ve B5 vitaminlerini, omega-3 yağ asitlerini, çinkoyu içeren besin desteklerini alabilir, gecesefası yağını kullanabilirsiniz.