Çinko Önemlidir

Çinko, vücudunuzun enfeksiyonları savuşturmak ve hücreleri üretmek için kullandığı bir maddedir. Yaralanmaları iyileştirmek ve tüm hücrelerinizin genetik planı olan DNA yaratmak için önemlidir. Diyetinizde yeterli miktarda çinko yoksa; saç dökülmesi, dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu ve tat ya da koku alma hissinde azalma gibi yan etkilere sahip olabilirsiniz.

Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Çinko, vücudunuz tarafından hücre üretiminde ve bağışıklık işlevlerinde kullanılır. Çinko hakkında hala bilinmeyen çok şey var. Fakat çinkonun büyümenin, cinsel gelişimin ve çoğalmanın vazgeçilmez bir parçası olduğunu biliyoruz.

Çinko eksik olduğunda, vücudunuz sağlıklı ve yeni hücreler üretemez. Bu, aşağıdaki gibi belirtilere yol açar:

• Açıklanamayan kilo kaybı
• İyileşmeyecek yaralar
• Uyanıklık eksikliği
• Koku alma ve tad alma hissi azalır
• İshal
• İştah kaybı
• Deride açık yaralar

Risk Faktörleri

Hamileyseniz ve çinko eksikliğiniz varsa, bebeğin rahimde düzgünce gelişebilmesi için çinkoya ihtiyacı vardır, eğer çinko eksikliğiniz varsa işler yolunda gitmeyebilir. Aynı şekilde hamile kalmaya çalışıyorsanız da, çinko eksikliği gebe kalma ihtimalini düşürebilir. Çinko eksikliği erkeklerde iktidarsızlığa neden olacaktır.

Çinko eksikliği riski en yüksek olan insanlar; anne sütü ile beslenen bebekler ve daha büyük yetişkinlerdir. Gebe kadınlar her zamankinden daha fazla çinkoya ihtiyaç duyar çünkü çinko, gelişmekte olan bebeğin ihtiyacı olan bir mineraldir.

Düzenli alkol tüketen kişilerde de çinko eksikliği görülebilir. Bazı araştırmalar, alkol alımının çinkonun vücut emilimini zorlaştırdığını ortaya koymuştur.

Çinko Eksikliğinin Teşhisi

Çinko, vücudunuzdaki hücreler arasında az miktarda dağıtıldığı için, basit bir kan tahlili ile çinko eksikliğini saptamak zor olacaktır. Doktorunuz çinko eksikliğinden şüpheleniyorsa, kan plazma testi yapması gerekir. Çinko eksikliğini anlamak için idrar testi ve çinko içeriğini belirlemek için saç telinizden alınan numune analizi de işe yarayacaktır.

Çinko eksikliği bazen başka bir durumun semptomudur. Örneğin, bazı koşullar çinkonun vücudunuzda işlenmesini engellemez ancak iyi emilmemesine neden olabilir. Ya da çinko eksikliği; demir eksikliğine neden olabilir. Doktorunuz bu olasılıkların farkında olacaktır. Eksikliğinizin kökenine ulaşmak için ek testler yapabilirler.

Çinko Eksikliğinin Tedavisi:

Beslenme Alışkanlıklarını Değiştirin

Çinko eksikliği için uzun süreli tedavi yediklerini değiştirerek başlar. Aşağıdaki yiyecekleri öğünlerinize eklemelisiniz:
• Kırmızı et
• Kümes hayvanları
• Tohumlar
• Buğday tohumu
• Yabani pirinç
• İstiridyeler

Bir vejetaryenseniz, yediğiniz yiyeceklerden çinko almak daha zor olabilir. Çinko için alternatif kaynak olarak; fasulye, kaju fıstığı, bezelye ve badem tüketebilirsiniz.

Çinko Takviyesi

Çinko eksikliğinizi, takviye hapları ile de tedavi edebilirsiniz. Çinko için, birçok multivitamin takviyesi seçeneği mevcuttur. Ayrıca; bazı soğuk algınlığı ilaçlarında da bulunur, ancak hasta değilseniz tabi ki bu ilaçları almamanız gerekir. Sadece çinko içeren takviyeler kullanmaya özen gösterin. Çinko takviyeleri kullanıyorsanız dikkatli olun. Çinko, bazı antibiyotikler, artrit ilaçları ve diüretiklerle etkileşime girebilir.

Çinko toksisitesinin(zehirlenme) belirtileri şunları içerir:

• Mide bulantısı
• Baş ağrısı
• Kusma
• İshal
• Karın krampları

Çinko ve Hipogonadizm(Seks Hormonları Yetersizliği)

Çinko, önemli bir diyet mineralidir. Bağışıklık sisteminizin düzgün çalışması ve hücre bölünmesi için çinkoya ihtiyacınız var. Çinko, enzimlerin yiyecekleri ve diğer besin maddelerini parçalamasına yardımcı olur. Ayrıca, proteinler oluşturan enzimlerde önemli bir rol oynar.

Kişinin çinko eksikliğine sahip olması, düşük testosterona neden olabilir. Çinko eksikliğinin tam olarak neden testosteron düzeylerini etkilediği anlaşılamamıştır. Mineral, testosteron üreten testislerdeki hücreleri etkileyebilir.

Çinko ve Saç Sağlığı İlişkisi

Çinko saç dokusu büyümesinde ve onarımında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca folliküllerin etrafındaki yağ bezlerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Saç dökülmesi, çinko eksikliğinin yaygın bir semptomudur. Çinko takviyelerinin, çinko eksikliğinin neden olduğu saç dökülmesini azalttığı gözlemlenmiştir. Saç dökülmesi probleminiz varsa; çinko bakımından yüksek gıdalardan (istiridye, sığır eti, ıspanak, buğday tohumu, kabak çekirdeği, mercimek) tüketmeye özen göstermelisiniz.

Çinko ve Orak Hücreli Anemi

Çinko eksikliği, orak hücreli anemi hastalığı olan yetişkinlerin % 60 ila 70’ini etkiler. Orak hücreli anemi hastalığı, anormal kan hücrelerinin akciğerlerden vücudun geri kalanına daha az oksijen taşındığı ve kan damarlarında sıkıştığı kalıtsal bir durumdur. Ağrılı bir durum olabilir, enfeksiyonlara ve organ hasarına yol açabilir.

Akne

Çinko, sivilceye de yardımcı olabilen bir mineraldir. Çinko takviyesi veya çinko içeren bir cilt bakım kremi kullanılması sivilcelere iyi gelecektir. Konuyla ilgili geçmişe yönelik yapılan yeni bir inceleme , çinkonun ciltteki yağ üretimini azaltabileceğini ve bakteri enfeksiyonuna ve inflamasyona karşı koruyabileceğini bulmuştur.

Çinko Eksikliği ve Hiperaktivite

Çinko eksikliği beynin işlevine yardımcı olan diğer besin maddeleri üzerinde etkili olabilir. Mayo Clinic, çinko takviyelerinin; hiperaktivite ve dikkat eksikliği üzerinde olumlu etkileri olabileceğini bildirmiştir. Fakat daha fazla araştırma yapılmalıdır. Hiperaktivite için çinko takviyesi almadan mutlaka doktora başvurmalı ve çinko eksikliğiniz ileri seviyedeyse takviye kullanmalısınız.