Çocuklar, tatlı yiyeceklere bayılır ve genellikle büyükleri tarafından şekerle ödüllendirilir. Ancak çok fazla şeker bağışıklık sistemine baskı yaparak çocuğunuzu hastalıklara daha duyarlı hale getirir. Şeker, kan şekeri seviyelerinde ani artışlara neden olur, bu da kronik sağlık sorunlarına yol açabilen dengesizlikler yaratabilir. Davranışlarını, dikkatini ve öğrenme yeteneğini de etkileyebilir.

Piyasadaki tüm doğal tatlandırıcıların kullanılabilir olduğunu düşünmüyorsunuz değil mi? Peki sizce çocuklar için sağlıklı şeker alternatifleri nelerdir?

Piyasada doğal kabul edilebilecek birçok tatlandırıcı var. Ama yine de şeker ve en doğal tatlandırıcılar kan şekeri seviyelerini etkileyebilir, çocuğunuzun diyetine hiçbir katkı sağlamaz.

İşlenmiş şekeri, kurabiyeleri ve tatlı içecekleri hayatınızdan çıkarmak ve çocuğunuz için; doğal, rafine edilmemiş veya ham organik şeker kullanarak lezzetli hamur işleri ve tatlılar yapmak isteyebilirsiniz. Ölçülü tüketim temel unsurdur. Çocuklarınıza tatlı yedirdiğinizde, şekerin kan dolaşımına daha yavaş karışması için yüksek kaliteli yağlar ve proteinler kullanmak iyi bir fikirdir.

Çocuklar için sağlıklı şeker alternatiflerinin ne olduğunu düşünürken akılda tutulması gereken birkaç şey vardır. Kan şekerinde hızlı yükselmelere yol açma potansiyeli olan glisemik indeks önemli bir konudur. Yüksek glisemik indeksli yiyecekler ve şekerler, glikoz ve insülini çok hızlı şekilde artırır. Bu kan şekeri dengesizliklerine, iltihap ve kilo artışına yol açabilir, bu nedenle glisemik indeksi daha düşük besinlerden yana olmalısınız.

Fruktoz içeriğini bilmek de önemlidir. Bütün meyve ve sebzeler fruktoz içerir ve yenildiğinde, fruktoz, doğru miktarda lif, vitamin, mineral ve enzim ile birlikte olumsuz etkilerinden kurtulmuş olur. Fakat bu besinler haricinde büyük miktarlarda tüketildiğinde, vücutta hasara yol açabilir. Düzenli fruktoz tüketimi, karaciğerin daha fazla çalışmasına neden olur ve kilo almaya, obeziteye, kronik yüksek kan şekerine ve insülin direncine yol açabilir, dolayısıyla kronik hastalıklara neden olur.

Fruktoz, ucuz bir tatlandırıcı olduğundan binlerce işlenmiş içecek ve yiyeceklere eklenir. En kötü biçimi ise yüksek früktoz içeren mısır şurubudur. Aşağıdakiler, kesinlikle kaçınmanız ve gereken tatlandırıcılardır.

Yapay Tatlandırıcılar

Bu kimyasal tatlandırıcılar, kanser dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir. Özellikle çocuklar yapay tatlandırıcıların zararlı etkilerine karşı duyarlıdır. Aşağıdakilerden tamamen kaçınılmalıdır:

• Acesulfame-K
• Aspartam
• Sakarin (Bazı bebek mamalarında bulunur)
• Sukraloz (Splenda)

Son zamanlarda, yapay tatlandırıcıların, bağırsak bakterilerinin bileşimini değiştirebildiği ve metabolik koşullara ve diyabet ve kilo alımı da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa katkıda bulunabileceği bulunmuştur. Şeker içermeyen, diyet gıdalar ve içecekler, sakız ve diş macunu gibi ürünlerin içeriğini kontrol edin ve bu tatlandırıcıları içerenlerden uzak durun.

Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (HFCS) veya Kristal Fruktoz

Mısır şurubu, işlenmiş yiyecek ve içeceklerde bol miktarda bulunmaktadır. Kristal fruktoz da çok sayıda işlenmiş içeceğe eklenen fruktozun başka bir süper güçlü formudur. Her ikisi de vücut üzerinde olumsuz etkilere sahiptir ve bundan kaçınılmalıdır.

HFCS serbest, bağlanmamış fruktozdur. Bu şu demektir; fruktoz glikoza bağlı değildir ve lif, yağ asitleri, vitaminler ve mineraller içeren bir kompleksin parçası değildir. Vücut tarafından daha hızlı emilir. Daha sonra doğrudan karaciğere gider ve insülin direnci, diyabet ve kalp hastalığı ile ilişkili olan trigliseritlere dönüşür. Ayrıca kilo alımına neden olur.

Mısır şurupları, kesinlikle kaçınılması gereken genetiği değiştirilmiş mısırdan yapılır. Ayrıca içerisinde farklı miktarlarda cıva ve diğer kirletici maddeler bulunmuştur ve kristal fruktoz kurşun ve arsenik içerebilir.

Beyaz Sofra Şekeri

Şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilir ve yüksek oranda işlenmiş ve rafine edilmiştir, bu yüzden tüketilmemelidir. Organik değilse, şeker pancarı GDO’ludur. Piyasadaki beyaz şekerin yaklaşık % 50’si fruktozdur. Beyaz şeker kullanıyorsanız, organik olduğundan ve GDO içermediğinden emin olun.

Esmer Şeker

Esmer şeker yapmak için şeker, rafine edildikten ve işlendikten sonra içine az miktarda pekmez eklenir. Bu şekere kahverengi bir renk verir. Kahverengi şeker, az miktarda mineral içerir. Ancak bu mineral içeriği o kadar küçüktür ki, besleyici değildir ve sofra şekeri ile aynı olumsuz etkilere sahiptir.

Agave Şurubu

Agave, sağlıklı bir tatlandırıcı olarak lanse edilmesine rağmen, genellikle işlenmiştir ve kimyasallar içerebilir. Agave, beyaz sofra şekeri ve mısır şurubundan çok daha yüksek fruktoz seviyelerine (yaklaşık % 90) sahiptir. Kaynağını bilmedikçe, kullanmamak en iyisidir.

Meyve Suyu

Meyve suyu, lif içermez ve meyve suyu taze tüketilmezse, besin değerlerinin çoğu kaybolur. Meyve suyu lif içermediği için içerisindeki früktoz hızlı bir şekilde kana karışır ve insülin seviyelerinde bir artışa neden olur.

Hazır meyve suları çoğunlukla şeker ilavelidir ve yüksek oranda pestisit içerebilir. Hazır portakal suyu, küf ile kontamine olur. Çok fazla hazır meyve suyu içilmesi, kronik burun tıkanıklığı, kan şekeri sorunları, bağırsak sorunları, mantar enfeksiyonları ve boğaz veya kulak enfeksiyonlarına yol açabilir.

Ham veya Organik Şeker Kamışı

Organik şeker; GDO ve böcek ilacından ve herbisitlerden arta kalan tortulardan arınmıştır ve bu iyi bir şeydir. Organik şeker kullanmak, vücudumuzdaki kimyasal yükü azaltmaya yardımcı olur. İster organik olsun ister ham olsun, normal sofra şekeriyle aynı olumsuz etkilere sahiptir.

Şeker Alkolleri

Şeker alkolleri arasında ksilitol, sorbitol, mannitol, maltitol, glisitol, gliserol ve laktitol bulunur. Daha düşük kalorilidir ve şeker kadar tatlı değildir. Bu tatlandırıcıları içeren yiyecekler tüketmek, vücut tarafından tamamen emilmedikleri için gaz ve ishale yol açabilir.

Ksilitol diş çürümesinin önlenmesi için kullanılır ve kan şekerini etkilemez, bu nedenle, ılımlı olarak kullanıldığında, rafine şeker ve yüksek fruktozlu tatlandırıcılardan daha iyi bir seçim olabilir. Daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olsa da, güvenli görünüyor. Köpekler için zehirli olduğu biliniyor, bu yüzden köpeğiniz varsa, ulaşamayacağı yerlerde saklayın.

Akçaağaç Şurubu

Akçaağaç şurubu çok lezzetlidir ve yulaf ezmesi ya da krep ile tüketildiğinde harikadır. Bazı mineraller (kalsiyum, çinko, potasyum, demir ve eser mineraller) içerir. Akçaağaç şurubu ağacın özü kaynatılarak elde edilir. Organik değilse, akçaağaç şurubu muhtemelen şeker kamışı veya mısır şurubu içerir. Organik akçaağaç şurubu kullanın. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

Hindistan Cevizi Şekeri

Hindistan cevizi şekeri, Hindistan cevizi meyvesinin özsuyundan elde edilir. Normal şekere göre daha düşük bir glisemik indekse sahiptir ve ayrıca az miktarda besin içerir, böylece kan dolaşımına daha yavaş emilir. Etikete bakarak, % 100 Hindistan cevizi meyvesi veya özsuyundan el edildiğinden emin olun.

Bal

Ham formunda, probiyotik, antibakteriyel, antiviral ve antifungal nitelikler de dahil olmak üzere, ılımlı şekilde kullanıldığında birçok sağlık yararı vardır. Bal, früktoz bakımından yüksek olduğundan miktar önemlidir. Piyasadaki çoğu bal, işlenmiştir ve tüketmemek en iyisidir. İşlenmemiş organik bal bulun.

Stevia

Stevia son derece tatlı bir bitkidir ve doğal halinde kullanımı güvenilirdir. Kalorisi düşüktür ve düşük glisemik indeksi yoktur, bu yüzden kan şekerinde dalgalanma yaratmaz.

Yaprağı nedeniyle, pişirme işleminde stevia kullanamazsınız, ancak tahıllara, yoğurda, smoothie içeceklerinize ekleyebilirsiniz. İdareli olarak kullanmak önemlidir.