Son 10 yılda genel olarak toplumda ama özellikle çocuklarda obezite ve obeziteye bağlı metabolik hastalıklarda ciddi oranda bir artış var. Beslenme şekli değişimleri, tüketim hızı ve hazır yiyecekler maalesef çocukları mahvediyor. Aç olunan her anda etrafta bulunan işlenmiş ve paketli yiyecekler ne kadar rahat ulaşılırsa, tercih olasılığı da doğal olarak artıyor. Yoğun yaşamanın tembel insanları maalesef mutfak kültürünü kökünden değiştirdi. Bunun sonucu olarak da aşırı kilolu ve daha ufacık yaşlarda diyabetle mücadele eden bir nesil ortaya çıktı. Ancak bunu engellemenin tek adımı kesinlikle aileler!

Çocukların Kilo Vermesi İçin 10 İpucu

Ebeveynler, aşırı kilolu veya obez çocukların en önemli ve belki de tek yardımcısı olabilir. Ancak, çocuklarınızın ihtiyaç duydukları beslenme sürecini ömür boyu sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak için neler yapabilirsiniz? Ailenize yardımcı olacak 10 ipucu var – çünkü bu bir aile meselesidir! İşte size önereceğim 10 ipucu…

1. İşe yarayan bir yemek tarzı belirleyin.

Kilo vermenin en önemli anahtarı mutfaktır. Bazı diyetler kilo vermeye ve sağlıklı beslenme kalıpları oluşturmaya yardımcı olabilir. Çocuklara sağlıklı yemek yedirebilmenin, kilo vermeleri, sağlıklı olmaları ve belirli bir sisemi oturtmak için yaptığınız bir şey olduğunu anlatabilmelisiniz. Beslenme vücudumuza yakıt doldurmak için ihtiyaç duyduğu besinleri vermekle alakalıdır.

Meyve, sebzeler, zeytinyağı, balık ve tam tahıllar gibi sağlıklı yağlara önem veren Akdeniz diyeti, başlamak için mükemmel bir nokta olabilir. Akdeniz diyeti aynı zamanda vücudumuzun kalp rahatsızlığına ve tip 2 diyabet ve metabolik komplikasyonlar gibi obezite ile ilgili diğer sağlık konularına karşı korunmasına yardımcı olur.

Çocuğunuz için gluten de bir sorun teşkil ediyorsa, o zaman glutensiz bir diyet size cevap olabilir. Bunun için beyaz ekmek ve makarna, beyaz ve tam tahıllı unlar, pilav ve daha fazlası gibi rafine edilmiş karbonhidratlar gibi otomatik olarak çok sayıda sağlıksız gıdayı elemektir.

Paleo diyeti de bir başka seçenek olarak düşünülebilir. Protein, sebze, avokado ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar üzerine yoğunlaşırken; tahıl, süt, rafine şekerler ve bakliyatlardan kaçınılır.

2. İşlenmiş gıdalar ve şekere veda etmelisiniz.

Sadece bunu başarmak bile aileniz için önemi ve sağlıklı dev bir adım olacaktır. İşlenmiş paketli gıdaları ortadan kaldırın, ekstra şeker eklenmiş besinleri hayatınızdan çıkartın. Böylece rafine karbonhidratlardan kurtulmuş olacaksınız.

Bakın aslında sağlıklı atıştırmalıklar da sizin için ekstra kalori ya da şeker eklemesi yapıyor olabilir. Düşük yağlı olsa da şeker eklenmişse o zaman maalesef size zarar verme sınırında demektir. Mesela meyveli yoğurtlar, meyve suları salata sosları işte tam da buna örnektir.

Kendi sağlıklı atıştırmalıklarınızı hazırlayın ve evde bunları etrafa yerleştirin.

3. Evde yemek pişirin.

Zamanımızın ‘’meşgul aileleri’’ için zorlayıcı olabilir. İş, okul, ödev, etkinlikler ve ev işleri arasında pişirecek vakit olmadığını hissediyorlar. Ancak bu, çocuğunuzun kilo vermesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Evde pişirilmiş bir yemek, çocuklar uygun porsiyon boyutuyla besleyici bir şey yemeleri anlamına gelir.

Hafta sonu, bir kerede birkaç yemek hazırlayabilir ve bunları hafta boyunca sunabilirsiniz. Patates haşlayabilir, tüm malzemeleri doğrayarak porsiyonluk bölüp dolaba koyabilirsiniz.

Akşam yemeği için besleyici kahvaltı daima kurtarıcıdır ! Yulaf ezmesi, balla tatlandırılmış ve taze meyve, balkabağı yabanmersini krep veya sebzelerle karıştırılmış ve bütün buğday tost dilimiyle servis edilen hoş bir akşam yemeği yapılabilir.

4. Harekete geçin.

Çocuğunuz spor yapmaktan hoşlanıyorsa, onu okuldan sonra spora götürün. Birlikte spor yapın. Çocuklar gördüklerini örnek alırlar asla unutmayın. Aktif olmanın sadece spor salonu veya sıkıcı “egzersizler” anlamına gelmediğini görecekler. Doğada yürüyüş, köpeklerle koşu, parkta tırmanma gibi her şey hareket demektir.

5. Çocuklar tokken yemeye zorlamayın.

Çoğumuz, doymamıza bakılmaksızın tabaklarımızda ne varsa her şeyi bitirmek zorunda olduğumuz bir dönemde büyüdük. Benzer şekilde, çocuğunuz çok aç olmadığı ya da her şeyi bitirmeden önce doyduğunu söylerse, bunu dinleyin. Hatta daha yemeğin başında küçük porsiyonlar koyun tabağına. Asla zorlamayın.

6. Çocukları da mutfağa sokun.

Çocuklar, mutfakta yemek hazırlama işine ne kadar dahil olurlarsa, o kadar keyif alabilirler. Mutfağı aile dostu bölge yapın. Çocuklarınıza sebzeleri yıkayıp kesmelerini veya sote soğan yemeğe su katma gibi temel pişirme görevlerini verin. Onların, ailenin hafta boyunca yemeleri gereken tarifleri seçmelerine izin verin ve onlara yardım ettirin.

7. Yeni malzemelerle yeni tarifler deneyin.

Damaklarımızın yeni gıdalara adapte olabilmesi için tabii bunları denemek gerekir. Yani, lahana ya da kinoa gibi yeni bir bileşen deneme zaman gelince, çocuğunuz onu hemen sevmezse cesaretini kırmayın. Yeni gıdayı bütün öğünün bir parçası değil, genel olarak arada kullanılan bir parçası haline getirin ve çocuğunuzun küçük porsiyonlarda denemesine izin verin. Sevmiyorsa, onu yemeye zorlamayın, yeni tariflere devam edin. Sonunda çocuğunuz ile bir noktada buluşabilirsiniz.

8. Gıdaları kötülemeyin.

Çocuğunuzun yediği her bir şey kontrol edemezsiniz. Arkadaşlarının evlerine, doğum günü partilerine ve okul sonrası etkinliklere katılacak, büyüdükçe dışarda daha çok vakit geçirecek. Önemli olan o zamana kadar sağlıklı beslenmenin onlara en iyi şekilde anlatılması ve sizin de evde bunu uygulamanız. Hiçbir yiyecek grubunukötü diye damgalamayın. Çocukların suçlu hissetmesini istemiyoruz. Bunun yerine, belirli gıdaları yedikten sonra nasıl hissettiklerini fark ettirmeye odaklanın ve bazı gıdaların özel günlerde çok küçük miktarlarda tüketilebileceğinden bahsedin.

9. Porsiyon miktarına dikkat edin.

Çocuklar genç-ergen olana kadar onlara çocuk porsiyonu verin. Ayrıca yiyecek gruplandırılmasına da dikkat etmelisiniz. Tabii ki çocukların ihtiyaçları yaptığı hareketliliğe, cinsiyetlerine göre değişecektir. Başlangıçta daha küçük bir porsiyonla başlayın. Çocuklar hâlâ acıkıyorsa, ikinci bir porsiyon alabileceklerini öğrensinler ama asla tabaklarında iki porsiyon olmasın.

10. Aile zamanı yapın.

Herkesin farklı şeyler yediği bir sofrada çocuğa farklı bir yemek verilmesi hoş olmayabilir. Bu nedenle, kilo vermek ve herkesin sağlığı için tüm ailenin yaptığı sağlıklı beslenme tarzını benimsemeye gayret gösterin. Zararlı yiyecekleri evden uzak tutun. Buzdolabına yıkanmış, kesilmiş meyve ve sebzeler koyun.