Halitozis, kötü ağız kokusunun bilimsel ismidir. En yaygın yaşanan kaygılardan biridir ve çocuklar da dahil olmak üzere nüfusun büyük bir kısmını etkiler. Ağız kokusu, utanç verici ve rahatsız edici olabilir. Ağız kokusu hakkında ne yapacağınızı düşünüyorsanız, sorunu maskelemek yerine, nedene odaklanmanız gerekir.

Çocuklar genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle kötü ağız kokusu yaşarlar. Üst solunum yolları ile ilgili sıkıntılar; yaygın görülen soğuk algınlığı, geniz akıntısı veya alerji olabilir. Bu durumda, bu sorunlardan bir veya daha fazlası kronik ise, tedavi karmaşık olabilir.

Çocuklarda ağız kokusunun diğer bir nedeni diş veya diş etleri ile ilgili bir sorundur. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, diş eti hastalıklarında ayırt edici bir kötü koku söz konusudur. Çocuklarda diş fırçalamak ve diş ipliği kullanmak, diş eti hastalığı oluşumunu kesin bir şekilde önler. Eğer tedavi edilmemiş bir diş çürüğü varsa, ağız kokusuna neden olan güçlü bir koku olacaktır. Bu sorunların her ikisi de diş hekimini ziyaret etmeyi ve profesyonel çözüm gerektirir.

Ayrıca tonsilit, çocuklarda ağız kokusuna neden olabilir. Hava yolunda oluşan tıkanma nedeniyle, ağızdan nefes almaya başlanır. Ağızdan nefes almak, ağız içindeki dokuyu kuruttuğu için endişe kaynağıdır. Bu durum, ağızda bulunan herhangi bir bakteriyel enfeksiyonu daha da kötüleştirir ve ayrıca tükürük salgılanmadığı için, bakteri oluşumu daha yaygın görülür.

Çocuklarda ağız kokusunun tedavisi, yukarıda listelenen nedenlere göre şekil alacağından, çok çeşitlidir. Kötü ağız kokusunu maskeleyen ürünlerin kullanımına dikkat edin. Örneğin, düzenli olarak nane içeren şekerler emmek, diş çürümesini artırır ve buna bağlı olarak yarardan daha fazla zarara yol açacaktır. Çocuklarınıza şekersiz sakız vermelisiniz.

Çocuklarda Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?


Ağız kokusunun üç yaygın nedeni bulunmaktadır. Bunlar:

• Sarımsak, soğan, peynir, portakal suyu ve soda gibi yiyecek ve içecekler tüketmek
• Ağız sağlığına dikkat etmemek, düzenli olarak diş fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak
• Çürük ve iltihaplanma sorunları

Ağız içinde hijyen sağlanmaması, ağız kokusuna yol açar, çünkü yiyecek parçacıkları ağızda kaldığında çürümeye ve kokmaya başlayabilir. Bunun sebebi, besin parçalarını koklayabilen bakterilerin ağız içinde toplanmasıdır.

Çocukların dişlerini düzenli olarak fırçalamaması, dişlerde plak (yapışkan, renksiz film) birikmesini sağlar. Plak, bakterilerin yaşaması için harika bir yerdir ve ağız kokusunun kanamaya dönüşebilmesinin bir başka nedenidir.

Çocuklarda Ağız Kokusunun Önlenmesi

Peki çocuklar ve aileleri ne yapmalıdır? Tabii ki siz sigara içmeyin ya da tütün ürünleri kullanmayın. Bu şekilde çocuklarınıza gelecekleri için örnek olabilirsiniz. Ve dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayarak ve günde bir kez diş ipi kullanarak ağız sağlığına gereken özeni göstermelisiniz. Çocuğunuzla beraber dişlerinizi fırçalayın ve dilinizi de fırçalamayı unutmayın, çünkü bakteriler dilde de büyüyebilir. Günde bir kez diş ipi kullanmak, dişlerin arasında sıkışan parçacıklardan kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca, düzenli muayeneler ve temizlik için yılda iki kez ailece, diş hekiminizi ziyaret edin.

Diş hekimi sadece kapsamlı bir ağız ve diş temizliği yapmakla kalmaz, aynı zamanda ağız kokusunu etkileyebilecek olanlar da dahil olmak üzere olası problemler için ağzınızda her bölgeyi muayene edecektir. Örneğin periodontal hastalık olarak da bilinen dişeti hastalığı, ağız kokusuna neden olabilir ve dişlere zarar verebilir.

Ağız kokusu konusunda endişeli iseniz, çocuğunuzun doktoruna veya diş hekimine söyleyin. Koku, doktorların ve diş hekimlerinin sorunun nedenini anlamalarına yardımcı olabilecek tek ipucudur. Bir kişinin ağız kokusu, vücudunda neyin yanlış gittiğine dair bir şeyler söyleyebilir. Örneğin, eğer çocuğunu kontrolsüz diyabet hastası ise, nefesi aseton gibi kokabilir.

Çocuğunuzda her zaman kötü ağız kokusu varsa ve nedeni diş hekimi tarafından belirlenemiyorsa, başka bir sağlık sorununa işaret edebileceğinden, durumdan emin olmak için sizi başka bir doktora yönlendirebilir. Bazen sinüs problemleri ve nadiren karaciğer veya böbrek problemleri, kötü ağız kokusuna neden olabilir.

Genellikle, çocuklarda kötü ağız kokusunun nedeni, yemekte yedikleri besinler ve diş fırçalamamaktır. Öğle yemeğinde ne yedikleri bu konuda çok etkili olabilir. Bu nedenle, diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırın ve bu alışkanlığını sürdürdüğünden emin olun.

Oral Anaerobik Bakteriler

Düzensiz aralıklarla bile ağızdan nefes almak, anaerobik bakteriyel büyümeye, tükürük azalmasına ve boğazda aşırı mukus birikmesine neden olur. Bu sorunların hepsi, dil üzerinde, dişler arasında, diş eti çizgisinde ve boğazda bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bu bakteriler, uçucu sülfürlü bileşikler (VSC’ler) olarak adlandırılan kötü kokulu bileşiklerdir. VSC’ler çürük yumurta gibi kokarlar. Sistein ve metionin adı verilen amino asitler, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kötü ağız kokusuna neden olabilen iki aşırı kokulu madde olan hidrojen sülfide ve metil merkaptana dönüştürülür. Dil birçok bakteri barındırır ve fırçalanmazsa, bu bakteriler birikmeye devam eder.

Kaçınılması Gereken Ağız Bakım Ürünleri

Çocuğunuz için ağız gargaraları veya diş macunları göz önünde bulundurulduğunda, bu ürünlerdeki tüm malzemeleri bildiğinizden emin olun. Ağız sağlığı ürünlerinin çoğunluğu, vücuda olduğu kadar ağıza da zararlı olabilecek gereksiz ve aşındırıcı maddeler içerir.

• Alkol: Birçok gargarada kullanılan alkol, maskeleyici bir madde gibi davranır ve ağız kokusunu artırdığı için durumu kötüleştirecektir. Kimyasal olarak alkol, nemli dokuyu ve ağızda tükürük akışını azaltan ve anaerobik bakteri büyümesi için mükemmel ortam yaratan bir “kurutucu” olarak kabul edilir. Ağız kokusunu önlemek için alkolsüz ürünleri tercih edin.

• Sodyum lauril sülfat: Bu madde, deterjan ve sabunlarda bulunan ve köpüren bir maddedir, ancak ağız kokusunu önlemek için hiçbir şey yapmaz ve aft yaralarının oluşumunu kolaylaştırabilir.