Çocuklarda anafilaktik nöbetlerin büyük kısmı gıdalardan, ilaçlardan veya böcek ısırıklarından kaynaklanır.

Anafilaksi, bir alerjinin en uç noktasıdır. Kelimenin kendisi karşıt koruma anlamına gelir ve bedenin normalde zararsız olan bir bileşene karşı kendini aşırı koruduğunu belirtir. Çocukların böyle bir reaksiyonu geliştirmeleri için o bileşene geçmişte en az bir defa maruz kalmış olmaları gerekir. İlk maruz kalışlarında görünen belirtiler yoktur. Ancak beden bileşeni tanıma fırsatını elde ettiği zaman ona karşı savunma mekanizması geliştirir. Devam eden maruziyetlerde, vücut bu bileşene zararlıymış gibi müdahale eder. Çoğu çocuk güvenle yer fıstığı yiyebiliyor olsa da, bazıları ona karşı anafilaktik reaksiyon verebilir.

Belirtiler

Anafilaksi ciddi ve potansiyel olarak hayati tehlike doğurabilecek, tıbbi müdahale gerektiren bir durum. Çoğu anafilaktik nöbet maruz kalmadan sonra saniyeler ile dakikalar arasında ortaya çıkar ancak reaksiyon bir kaç saati de bulabilir. Belirtiler genellikle 1 organ sisteminden fazlasını içerirler. Örneğin kurdeşenler tanı için yeterli değildirler. Fakat kurdeşen ve nefes zorluğunun birlikte olması anafilaksi için endişe verici bir belirtidir.

Her bir organ için tipik sendromlar şöyle:

  • Cilt: kaşınma, kurdeşen, dudaklarda ve dilde şişme, kızarma
  • Ciğerler: hızlı ve sesli nefes, nefes darlığı, maviye dönme
  • Mide: kusma, karın ağrısı, ishal
  • Kalp: bayılma, zayıflık ve düşük tansiyon

Anafilaksi Tedavisi

Anafilaksi tedavisinden en önemli kısım onu tanımak ve hızlı davranmak. Anafilaksiyi tedavi eden tek ilaç epinefrin. Genelde uzun bir enjektör ile birlikte gelir ve aileler, öğretmenler ve hatta çocuğun yaşı yeterince varsa kendisi bile güvenle enjekte edebilir. Anafilaksi şüphesi varsa yapılacak en güvenli şey epinefrin vermektir. İlacı vermenin bir yan etkisi yok. İhtiyacı olmadığı sonradan ortaya çıkmış olsa bile epinefrinin uygulanması çoğu çocuğa herhangi bir zarar vermiyor.

Diğer ilaçlar ise kaşınma ve kurdeşene iyi gelebilirler. Bazı tedaviler ise hava yollarının açılmasını sağlayabilir. Steroidler ise şişme ve inflamasyonları azaltabilirler. İntravenöz sıvılar tansiyonun yükseltilmesine yardımcı olabilirler. Ancak bu tedaviler çocuğa iyi hissettirmelerine karşın anafilaksinin altında yatan sebebi tedavi etmezler.

Nasıl Güvende Kalmalı?

  • Şüphe duyulan gıdalar, ilaçlar ve böceklerden uzak durmak anafilaksiyi önlemenin en iyi yolu.
  • Çocuklara kendilerini nasıl koruyacakları öğretilmeli ve tıbbi yardım bilekliği takmaları cesaretlendirilmeli.
  • Öğretmenlerin, arkadaşların ve ailenin durumdan haberdar olması gerekir.
  • Doktordan birden fazla epinefrin enjektörü yazmasını isteyin, böylece birden fazla konumda ona sahip olabilirsiniz.
  • Çocuk epinefrin enjektörü alırsa, en kısa sürede acil odasına alınmalı. Çocuğun anaflaktik şok geçirdiğini düşünüyorsanız 112’yi aramaktan çekinmeyin.

Bazı anafilaksi vakaları ikinci defa maruz kalmadan bile oluşabilirler. 5 çocuktan biri, ikinci reaksiyonu ilk nöbetten sonra 24 saat içerisinde yaşıyor. Buna bifazik reaksiyon adı veriliyor. Bifazik reaksiyon ihtimalini azaltmanın en iyi yolu belirtiler ortaya çıktıktan sonra en kısa zamanda epinefrin vermek.