Çocukların hastalanmaları yaygındır, ancak eğer vücudun her yerinde kırmızı lekeler varsa ve ateş yükseliyorsa doktora götürmeniz gerekebilir. Çocuklarda döküntüler yaygındır. Çoğu ebeveyn, büyük bir yüzeye yayılana kadar döküntü veya kırmızı lekeleri görmez. Bununla birlikte, yeni yürümeye başlayan çocuklarda ateşin eşlik ettiği döküntüler bazı genel hastalıkların habercisidir.

Kızıl


Streptococci enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu bakteri sınıfı toksinler salgılayarak cildi hassaslaştıran bir döküntü ile sonuçlanır. Aynı ailenin bazı çocuklarında kızarıklıklar olmayabilir, diğerlerinde ise daha belirgin semptomlar olabilir.

Güneş yanığı gibi görünen döküntüler kızıl hastalığını en yaygın belirtisidir. Bu döküntüler pembe veya kırmızı renkli olabilir ve yayılma eğilimi vardır. Boyun etrafında başlayabilir ve yavaş yavaş göğüs ve kollara doğru yayılır. Zamanla döküntüler hafifleyebilir ve etkilenen bölgelerin üzeri soyulmaya başlar. Döküntü, ateş, iltihaplanma, kusma ve iştah kaybı sık görülen semptomlardır.

Kızılın önlenmesi bulaşıcı yapısı nedeniyle önemlidir. Bakteriler hava damlacıkları ile taşınır ve öksürme veya hapşırma enfeksiyon bulaşma riskini artırır. Sağlıklı bireyler de bu bakteriye maruz kalabilir. Bu nedenle çocuğu izole tutmak önemlidir. Ayrıca yemek ve içmek için kullanılan aletler bakteri ile kontaminasyondan kaçınmak için uygun şekilde yıkanmalıdır. Tedavi genellikle 10 günlük bir süre boyunca antibiyotik kullanımını içerir. Çocukta döküntü görüldüğünde veya sürekli boğaz ağrısı varsa, doktora götürülmelidir.

Çocuğun yarı sıvı beslenmesi de farklı rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olacaktır, çünkü katı beslenmek boğaz ağrısına ve tahrişe neden olur.

Altıncı Hastalık (Roseola)

İnsan herpes virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. 6 aylıktan 3 yaşına kadar olan kesimi etkiler. Semptomlar ve bulgular yüksek ateş, gövde, boyun ve yüz çevresinde döküntü, havale ve ruh hali değişiklikleridir. Havale çocuklarda çok nadir olmakla birlikte, bu hastalığın çok ciddi bir komplikasyonudur. Şiddetli vakalarda bilinç kaybı ile sonuçlanır. Önlemek için, aşı gerekir. Çünkü aşı, çocuklarda bağışıklığı indüklediği bilinen tek koruyucu önlemdir.

Bu hastalığa bir virüs neden olduğu için, vücudun bağışıklık sistemi kendi başına enfeksiyonla savaşır ve bu sırada döküntü ve yüksek ateş görülür. Çocuk nöbet geçirdiği sırada veya ateşin kalıcı olduğu durumlarda hemen doktor çağrılmalıdır. Ebeveynler esas olarak, çocuğun hastalık dönemindeki semptomlarını yatıştırmaya odaklanmalıdır. Çocuk sıcak tutulmalı ve sağlıklı bir diyet uygulanmalıdır.

Kızamık

Bu, öncelikle üst solunum yollarını etkileyen bir hastalıktır. Ayrıca “rubeola” olarak da anılır ve doğal olarak bulaşıcıdır. Vücutta geniş bir döküntü, grip benzeri semptomlar, öksürük, ağız dahil vücutta oluşan kırmızı noktalar ve yüksek ateş ile kendini gösterir.

Bu hastalıktan korunmak için esas olarak, bir ve 4 yaşından itibaren aşılama gerekir. Bu aşı, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık dahil olmak üzere 3 hastalığa karşı bir bağışıklık oluşturmak için yapılır. Ayrıca bulaşıcı olduğundan, hasta diğer çocuklardan uzak tutulmalıdır. Bir döküntü yayılma düzeni görüldüğünde ve ateş kalıcı olduğunda ve arttığından doktor çağrılmalıdır.

Tedavi virüse özgü değildir, ancak hastalığın semptomlarını ve belirtilerini engellemeyi hedefleyecekti. Örneğin ateşin ateş düşürücüler ile tedavi edilmesi gibi. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, hastalığın hızlı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olabilir, bu bakımdan A vitamini çok önemli bir rol oynar.

Suçiçeği


Döküntülere neden olan bir hastalıktır ve bu hastalıktan sorumlu virüs varicella zoster virüsü (VZV) ‘dür. Semptomlar ve suçiçeği belirtileri; ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve iştah kaybı şeklindedir ve herhangi bir bulaşıcı hastalık için klasik belirtilerle aynıdır. Ama suçiçeğinin en ayırt edici özelliği cilt üzerinde şiddetli döküntü ile birlikte görülen irin dolu kırmızı lekelerdir. Bu kızarıklık, vücudun merkezi bölgesinden başlayabilir ve daha sonra hızla diğer bölgelere yayılabilir. Hastalık tedavi edilmezse, akciğerlerde ve eklemlerde kabarcıklar gelişebilir.

Önlemek için, çocuğa ilk önce 12-15 ayda ve sonra 4-6 yaşlarında aşı yaptırılır. Ayrıca bu hastalık bulaşıcı olduğundan hasta, hastalık yok olana kadar diğer çocuklardan uzak kalmalıdır.

Çocuğun hızla yayılan döküntüler geliştirmesi ve döküntünün kabarcık halini alması ve ateşin sürekli olarak yüksek olması durumunda doktora başvurulmalısınız.

Tedavi esas olarak, sorunu olabildiğince yatıştırmaya odaklanır. Döküntü kontrol edilemediği için, kaşıntıyı engellemek amacıyla kalamin losyonu kullanılır. Ayrıca ateş için ATEŞ düşürücü reçete edilir. Bu arada çocuk temiz tutulmalı ve sağlıklı bir diyet uygulanmalıdır. Günde en az üç kez ılık banyo yaptırmak, kabarcıkların neden olduğu rahatsızlığını hafifletebilir.