Çocuğunuz başının döndüğünü söylerse, hemen alarma geçmeyin çünkü baş dönmesi sağlıklı çocuklar arasında bile yaygın ve oyunlar sırasında dönmekten, çok hızlı çömelip kalkmak gibi eylemlerden de kaynaklanabilir. Ancak baş dönmesi bazen daha ciddi problemlerin işareti olabilir ve bir endişeniz varsa doktoruyla konuşabilirsiniz.

Belirtileri

Çocuğunuz başının döndüğünü söylediğinde, muhtemelen dengesiz ve sersem hissediyordur. Ancak odanın döndüğünü söylüyor, otururken ve ayakta dengesiz hissediyorsa, vertigo rahatsızlığına sahip olabilir. Vertigonun verdiği his çocuklar için açıklaması zor bir şey olabilir ve bu nedenle deneyimlediği şeyi anlamak üzere ona vertigo belirtileri hakkında sorular sorabilirsiniz.

Sebepleri

Çocuğun baş dönmesi duygusunu tarif etme şekli doktorun sebebi bulabilmesi için önemli. Örneğin odanın döndüğünü söyleyen bir çocukta doktor, iç kulak inflamasyonu veya Meniere hastalığı gibi vertigo sebeplerini araştıracaktır. Ancak bayılacak gibi hissediyorsa, doktor tansiyon düşüklüğüne göz atabilişr. Denge kaybı da iç kulak problemlerine işaret edebilir.

Alakalı Rahatsızlıklar

Baş dönmesinin yanında migren ağrısı, bulantı ve bayılma gibi başka rahatsızlıklar da olabilir. Bayılma veya geçici bilinç kaybı, çocuklukta yaygındır ve yapılan bir çalışmada kolej öğrencilerinin neredeyse yarısının bayılma deneyimi yaşadığı belirtiliyor.

Genel olarak bayılma tansiyon düşüşünden kaynaklanır ancak nöbet ve migrenlerden, çocuğun nefesini tutmasından, hiperventilasyondan veya histerik hale gelmesinden de kaynaklanabilir.

Uyarı İşaretleri

Eğer çocuğunuzda açıklanamayan, tekrar eden veya ağır baş dönmeleri olursa, hemen doktora gidin. Baş dönmesine kafa yaralanması, boyun sertliği, yüksek ateş, bulanık görüş, duyma problemleri, konuşma problemleri, uzuv zayıflıkları ve yürüme zorluğu, göğüs ağrısı ve yavaş kalp ritmi eşlik ederse hemen doktorla görüşmelisiniz.

Tedavi

Sıklıkla baş dönmesi geçici olur ve tedavi olmaksızın iyileşir. Ancak çocuğunuz tekrar eden baş dönmeleri yaşıyorsa doktor belirtilere ve altta yatan sebeplere göre bir tedavi planı oluşturabilir. Tedavi seçenekleri arasında Meniere hastalığındaki ödem birikimini azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar gibi ilaç seçenekleri, fizik terapisi ve rehabilitasyon egzersizlerinin yanında nadiren de olsa ameliyatlar bulunuyor.