Sinkop Nedir?

Sinkop, bayılma için kullanılan tıbbi terim. Bir kişi, beyin yeterince kan basıncı alamadığı zaman bayılır.
Eğer beyinde yeterli kan basıncı yoksa, beden beyne daha fazla oksijen taşıyacak kanı sağlamak için yapılması gerekeni hemen yapar. Kişi bayıldığı zaman, genellikle düşer ve yatar pozisyona gelir. Böylece kişi düz şekilde yatarken kanın beyne gitmesi daha kolay hale gelir. Çünkü ayakta duran insanda kanın yerçekimine karşı gelmesi ve kalpten beyne ulaşması gerekir.

Bayılma Sebepleri

Vakaların büyük kısmında bayılma tehlikeli tıbbi rahatsızlıkların bir işareti olmaz. Bayılma ergenlerde bir şekilde yaygın ancak gözardı da edilmemesi gerekli.

Dehidrasyon çocuklarda bayılmanın en yaygın sebepleri arasında. Vücut yeterince sıvı girişi alamadığı zaman kan basıncı düşebilir ve bu da beyne yetersiz kan gitmesine sebep olabilir. Çoğu vakada çocuk doktorları bayılan çocukların daha fazla su içmelerini öneriyor. Aynı zamanda tuz alımının artmasını, öğün atlanmamasını ve kafein tüketilmemesini de önerebilir. Bu genelde problemi çözer.

Korku, ağrı, kalabalık ve sıcak odalar, kan görmek ve sıcak bir duş da bayılma sebebi olabildiği gibi bazı ilaçlar ve yasadışı uyuşturucular da buna sebep olabilirler.

Bayılmaya sebep olabilecek ciddi tıbbi rahatsızlıklar da var. Bunlar arasında anemi, kan pıhtıları, şunlar gibi kalp problemleri ve bozuklukları bulunuyor:

• Aritmi: Kalp atışını kontrol eden elektrik sinyallerinde gariplikler
• Kalpte yapısal sorunlar: Kalp kapaklarında, odacıklarında ve damarlarda yapısal bozukluklar

Bayılma İşaret ve Belirtileri

Bayılmadan önce kişide şu belirtiler ortaya çıkabilir:

• Sersemlik hissetme
• Koyu ve noktalı bir görüş
• Seslerde azalma ve kulakta çınlama
• Bulantı hissetme
• Sıcak veya soğuk hissetme
• Kalp ritminin çok hızlanması veya yavaşlaması
• Solgun görünme

En son olarak da kişi bilincini kaybeder ve yere düşer.

Bayılma İçin Testler ve Teşhis

Eğer çocuğunuz kalp bozuklukları için tedavi gördüyse ve bayılıyorsa, bir an önce doktorunu aramanız gerekiyor.

Eğer çocuk sağlıklı ise ve bir defa bayıldıysa, doktorla bir görüşme ayarlayın. Tam olarak ne olduğunu açıklayın. Çocuğun bir kalp problemini gösterebilecek başka belirtileri varsa onları, ayrıca ailede kalp anomalileri ve 50 yaşından önce ani ölümler mevcutsa bunları da anlatın (ani bebek ölümü sendromu da dahil).

Eğer çocuk tekrar bayılırsa, tekrar doktoru arayın. Daha fazla değerlendirme gerekli olabilir. Bazen çocuğun neden bayıldığını tespit etmek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak doktorlar bayılmaya sebep olabilecek ciddi tıbbi problemler için kontrolleri gerçekleştirebilirler.

Çocuğun doktoru sizi bir pediyatrik kardiyologa da yönlendirebilir, bu uzmanlar çocuklarda kalp problemleri üzerine uzmanlık almışlardır. Pediyatrik kardiyolog çocuğun kalbini dinler ve bayılmaya sebep olan durumları, tıbbi geçmişi ve ailenin tıbbi geçmişini değerlendirir. Ayrıca ECG veya EKG, yani çocuğun kalbinin elektrik aktivitesinin bir kaydını isteyebilir, böylece bayılmaya sebep kalp problemleri ise bunları tespit edebilir.

Egzersiz stres testi, Holter gibi diğer testleri de isteyebilir.

Bayılma İçin Tedavi

Eğer çocuğun bayılma nöbetleri kalp problemlerinden kaynaklanıyorsa, ilaçlar, kalp pili veya defibrilatör gerekli olabilir. Nadiren olsa da kateterizasyon veya ameliyat da gerekli olabilir.

Özetle

Çocuk bayıldığı zaman aileler doğal olarak endişelenirler. Bazıları çocuğun ani ölüme sebep olabilecek kalp problemleri olduğundan dolayı korkar. Bu pek mümkün değil çünkü bayılan çoğu çocukta kalp problemi yok. Ancak bayılmaları görmezden de gelmemek gerekli. Bayılma bir defadan fazla olursa doktoru görmek önemli.