Sabahları kalktığınızda gözlerinizin çevresindeki çapakları biliyor musunuz? Bunlar tamamen normaller ve herkeste varlar.

Çapak genelde sarı ve yoğundur. İçindeki sıvının buharlaşıp kuruyup kurumadığına göre yapışkan veya kuru olabilir. İkisi de normal.

Bu göz sıvısı göz mukusu, cilt hücreleri, yağ ve diğer kalıntıların kombinasyonundan oluşur. Gün içerisinde fark etmeden onu göz kırparak atarız ancak uyurken gözün kenarlarında birikir.

Neden Göz Sıvımız Var?

Göz sıvısı vücudun doğal savunma sistemlerinden birisi. Gözlerden atık ve potansiyel olarak zararlı atıkların atılmasına yardımcı oluyor, onları koruyor. Ayrıca gözlerin yağlanmasına yardımcı olarak çok kurumalarına engel oluyor. Göz kırptığımız zaman atıklarla birlikte otomatik olarak atılıyor.

Göz sıvısının büyük kısmı sudan oluşuyor. Mucin adı verilen meibomian bezler tarafından salgılanan konjonktiva adlı sulu, ince akıntıdan oluşuyor.

Normal Göz Sıvısı

Gözlerinizin çevresinde birikmiş göz sıvısı ile uyanmak çok normal.

Eğer akıntı inatçıysa veya yoğunluğu sıradışı ise, veya uyanıklık saatlerinde de aşırı miktardaysa, başka bir soruna dair belirti olabilir.

Göz sıvısı akıntısında sıradışı değişimlere sebep olan bazı rahatsızlıklar şöyle:

• Göz kızarıklığı veya konjonktivit: yapışkan ve gözler yapışmış gibi hissettiren beyaz, sarı ve yeşil bir sıvı üretebilir. Ayrıca ciddi bir çapağa sebep olur. Bir gözde kızarma varken diğerinde olmayabilir. Ancak genelde diğerine de bulaşır.

• Arpacık: Genelde enfekte göz kapağı folikülleridirler ve kalın, yeşil bir iltihaba sebep olurlar.

• Kuru gözler: gözyaşının yetersiz olmasından kaynaklanabilir ve sulu göz akıntılarına sebep olur.

• Korea ülseri: kornea üzerindeki ülserli ve bazen iltihaplı oluşumlardır ve kalıcı, yoğun akıntılara sebep olurlar.

Çocuklar

Çocuklarda, yetişkinlerde olduğu gibi normal göz akıntıları vardır ve bazen sıradışı göz akıntıları bir probleme işaret edebilirler. Göz kızarıklığı ve konjonktivit özellikle çocuklarda yaygın çünkü bulaşıcı. Eğer çocuk ya da bebeğinizin gözlerinde kızarma varsa, gözler kaşıntılı ve ağrılı duruyorlarsa ve akıntı da varsa, doktora ulaşın.

Tüm bebeklerin %10’u, bir gözyaşı kanalı kısmen veya tamamen bloke olmuş şekilde doğuyor ve bu da konjonktivit riskini arttırıyor. Bloke gözyaşı kanalının belirtileri arasında yoğun beyaz veya sarı akıntı bulunabilir.

Göz Çapaklarının Tedavisi Gerekli mi?

Eğer uyandığınızda dikkat çekici bir akıntı fark ediyorsanız, tedavi gerekli değil. Eğer akıntı başka bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa, tedavi gerekebilir. Tedavide şunlar olabilir:

• konjonktivit, göz kuruluğu ve kornea ülserine karşı göz damlaları
• bir kaç gün ve hafta boyunca gözler iyileşene dek kontak lens yerine gözlük takma
• ilaç uygulaması haricinde gözlerle temastan kaçınma ve dokunulacaksa da sadece elleri güzelce yıkadıktan sonra

Özet Olarak

Göz sıvıları normaldirler ve gözlerinizi korumak için oradadırlar ve bu nedenle göz çevresinde çapaklar ile uyanmak sıradışı değildir.

Ancak göz akıntıları ve çapakların miktarında ciddi bir değişimle birlikte kaşıntı ve ağrılar da varsa, ışık hassasiyeti varsa, görüş bulanıyorsa, doktorunuzla görüşün ve enfeksiyon ya da yara olmadığına emin olun.