Kasık fıtığı çocuklukta karşılaşılan en yaygın cerrahi problem. Normalde anne karnında açık olan ancak doğum zamanına doğru kapanan kasık halkasından ufak bir kese çıkması ile sonuçlanır. Bilinmeyen sebeplerden dolayı bu açıklık bazı bebeklerde kapanmaz. Bu kese daha sonra karındaki organların kasık halkasından kasığa doğru çıkmaları için bir yol oluşturur. Erkek çocuklarda çıkan organ genellikle bir bağırsak kısmıdır, kız çocuklarda ise bağırsak veya yumurtalık olabilir. Oğlan ve kızlarda fıtık ilk olarak kasıkta bir çıkıntı olarak belirir, arada bir belirip ortadan kaybolabilir veya devamlı olabilir. Genelde çocuk ağladığında ve gerildiğinde fırlar. Kasık halkasından keseye sıvı gelirse buna hidrosel adı verilir.

Çocuğumun Neden Ameliyata İhtiyacı var?

Kasık fıtığı asla tedavi olmaksızın ortadan kalkmaz. Dahası, kese açık kalırsak, bir bağırsak kısmı veya diğer organ kısılı kalabilir, keseye yapışabilir. Çok küçük bir açıklıktan çıkan kısılı organ şişebilir ve onunla birlikte gelen kan damarlarına baskı yapabilir.

Yeterince kan akışı olmadığı zaman fıtık kesesi içerisinde kalan organ hasar görebilir veya ölebilir. Eğer çocuğunuzda kasık fıtığı varsa, sert, kırmızı ve ağrılı bir şişkinlik oluşabilir, kusabilir, yemek istemeyebilir veya dışkılamayı bırakabilir. Bu acil bir durumdur. Bu olduğu zaman çocuk doktora gitmeli veya acile kaldırılmalı. Eğer fıtık tekrar karın boşluğuna itilemezse çocuğun ameliyat olması gerekir.

Ameliyat Nasıl Olur?

Ameliyat bir saat kadar sürer. Çocuğun doktoru kese fıtığını laparoskopik olarak kapatır.

Bazı çocuklarda fıtığın bir kaç santimlik bir kesik ile kapatılması gerekebilir, buna açık ameliyat denilir. Doktor çocuğunuz için hangisinin daha iyi olacağını söyleyecektir. Bir yaşından küçük çocuklarda, sonradan kısık olabilecek diğer tarafta açık bir kese bulunabilir. Çocuğunuzun cerrahı küçük bir teleskop kullanarak karşı taraftaki kısığa bakabilir ve açıklık varsa kapatabilir. Cerrah bunu operasyondan önce size bildirecektir. Operasyondan sonra alınacak dikiş yok çünkü dikişler cilt altında oluyorlar ve kendi kendilerine çözünüyorlar. Çocuğun cildi küçük bandajlar ile kapatılacaktır.

Çocuğum Ne Kadar Hastanede Kalır?

Ameliyattan sonra çocuk istirahat dönemine girer ve uyanması sırasında yanında olabilirsiniz. Bazı çocuklar anestezinin etkisi geçerken sinirli veya kafası karışık halde olabilirler. Bu geçicidir ve sıradışı değildir. Çoğu çocuk uyandıktan sonra eve gidebilir ve operasyondan sonra sıvı içebilir. Eğer çocuk erken doğduysa veya başka sağlık sorunları varsa, cerrah nefesini takip etmek için bir gece hastanede kalmasını isteyebilir.

Ağrı Yönetimi

Operasyon sonrasında doktor uzun vadeli ağrı kesici yazacaktır. Çoğu çocukta ameliyattan sonra ilk 24 saat içerisinde her 4-6 saatte bir alınacak Acetaminophen veya Ibuprophen yeterli olmaktadır. Eğer çocuk hala rahatsız ise daha güçlü ağrı kesiciler yazılabilir.

Bezlerin Bakımı

Gazlı bez ve diğer plastik aparatlar ameliyattan iki gün sonra çıkarılabilirler. Gazlı bezin altında az miktarda kan olabilir ve bu normaldir. Operasyon bölgesindeki cilt kırmızı ve tahrişli görünebilir, bu bölge biraz şişebilir. Kesilen bölgeye uygulanan bantlar banyoya sokulabilirler ve ayrıca operasyondan bir hafta sonra çıkarılabilirler.

Çoğu operasyonda yara kendi kendine çözünen ipler ile dikilir. Bu dikişler cildin altındadırlar ve alınmaları gerekmez. Bazı çocuklarda bu dikişler kesik bölgesinden dışarı çıkabilirler. Bu nedenle bölgede biraz kızarma ve iltihap olabilir. Bu normaldir ve bölgenin biraz sabun ve su ile yıkanmasından sonra beklemekle geçer. Dikiş düştüğünde veya tamamen çözündüğünde, yara iyileşir. Eğer kızarma, şişme ağrısı ağırlaşırsa veya ateş ortaya çıkarsa doktora görünmek gerekir.

Ameliyattan Sonra Şişkinlik

Kesik bölgesinde biraz şişme olabilir. Oğlanlarda testislerin kasık operasyonundan sonra şişmesi normaldir ve tamamen geçmesi bir kaç hafta alabilir. Kızlarda ise yara bölgesinin altındaki cilt katmanlarında biraz şişkinlik olabilir. Oğlan ve kızlarda yara bölgesinin altında bir kaç ay boyunca bir sertlik sezebilirsiniz. Bu dokuların tekrar bir araya gelmelerinden kaynaklanır.

Banyo Sınırlamaları

Çocuğunuz ameliyattan sonra bir iki gün içinde duş alabilir veya banyo yapabilir. Banyo yapacak zaman gelene kadar bir bezle de temizlenebilir ancak bantların yerinde kalmaları gerekir.

Aktivite Sınırlamaları

Özel sınırlamalar yok. Çocular daha iyi hissedene kadar kendi aktivitelerini sınırlandıracaklardır ve çoğu bir iki gün içerisinde normal aktivitelerine geri dönebilir. Bazı çocukların iyi hissetmeleri için bir kaç gün daha gerekebilir.

Operasyondan Sonra Cerrahı Görmek Gerekir mi?

Operasyondan bir ay kadar sonra doktoru görmek iyi olabilir ama zaten doktorunuz bu konuda size bilgi verecektir. Endişe verici bir durum oluşursa da doktorunuza ulaşabilirsiniz, bunlar arasında şunlar var:

• Çocuğun iyileşmesine dair herhangi bir endişe
• 38 derecenin üzerinde ateş
• Kızarmalar
• Yara bölgesinde ağrı ve artan hassasiyet
• Yara bölgesinden sıvı gelmesi