Bu hafta, Dünya Çocuk Kitapları Haftası! Çocuğumuzun okumayı sevmesi için ebeveynler olarak en büyük görev bize düşüyor. Akıllı telefonların, göz alıcı televizyon ekranlarının, tabletlerin dünyasında bu biraz daha sabır isteyen bir görev tabii. Ancak doğru noktalara dikkat ederseniz, zor değil! Çocuğumuz okumaya başladıktan sonra hem etkinlikleri değişir, hem de artar. Okumayı yeni öğrenen bir çocuk için her yazılı metin ilgi çekicidir. Tam da bu dönemi en iyi şekilde değerlendirerek, onlara okumayı sevdirebiliriz. İşte size önerebileceğim birkaç yöntem:

Yaşına uygun kitap seçin.

Çocuğunuza aldığınız kitaptaki yazının puntoları, karakteri, resimlerin canlılığı; çocuğun psikolojik ve fiziksel gelişme evrelerine uygun olmalıdır. Daha yeni okumaya başlayan bir çocuk küçük yazı karakteri olan bir kitaptan sıkılacaktır, aynı şekilde yaşına uygun olmayan görseller ise olumsuz bir etkiye sebep olabilir.

Örnek olun

Kitap okuma alışkanlığı konusunda diğer temel nokta ise örnek olmaktır. Çocuğa rehber olma durumunda olan bizler de kitap okumaya zaman ayırmalı ve bunu onun yanında yapmalıyız. Mesela, gece yatağımda mutlaka kitap okuduğumu kızım bilir. Benim okuma  saatim olduğunu o da bildiğinden beri evde kitap okuyoruz.   O saatte herkes kitap okur. Ya da günlük okuma limiti belirlenip, o kadar sayfa okunabilir.

kitap-okuyan-kiz

Kütüphane ulaşabileceği bir yerde olsun

Evinizde kitapların ulaşılabilir yerde olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun istediğinde kitaplarına eline alabilmesi ve onları incelemesi, okumayı sevmesi ve kitap okuma alışkanlığı açısından önemlidir.

kitap-okuyan-anne-cocuk

İşe biraz renk katın!

Kitaplarını saklayabilmesi için birlikte düzenlediğiniz ve süslediğiniz bir raf/dolap/kutu hazırlayabilirsiniz. Örneğin bir ayakkabı kutusunu boyayarak, kaplayarak ve süsleyerek başucuna koyacağı bir kitap kutusu yapabilirsiniz. En sevdiği kitaplarını, hediye gelen kitaplarını orada saklayabilir. Hikaye zamanında sizin okumanız için oradan bir hikaye kitabı seçebilir.

Sesli okuma yöntemini deneyin

Çocuğunuza kitabını sesli okuyarak ve karakterleri canlandırarak hikayeyi gözünde canlandırmasına yardım edin. Bu hem okuma ve anlama becerisini fazlasıyla geliştirir, hem de hayal gücünü de besler. Eğer okumayı öğrendiyse, ondan sesli okumasını isteyin. Böylece okumasının nasıl gittiğine dair bilgi edinebilir, zorlandığı noktaları fark edebilirsiniz.

kitap-okuyan-cocuk

Yarış yaptırmayın

Ne kadar hızlı okuduğunu hesaplayarak onu daha hızlı okumaya teşvik etmek oldukça yanlış bir davranıştır. Bu noktada çocuk, hızlı okumanın daha önemli olduğu kanısına varır. Daha hızlı okuyabilmek için kelimelerin anlamlarına, vurgularına dikkat etmeden, sonundaki ekleri yutarak aldırmadan okumayı öğrenir.

Ödül listenizde kitap olsun!

Ödül listenizde mutlaka kitap olsun. Çocuğu sürekli okuması yönünde uyarmak yerine, kitap okuduğunda onu destekleyerek motive etmek daha doğru olur.

Dergi aboneliği alın

İlköğretim çağında, çocukların, uygun dergilere abone olmaları, okuma zevkini destekleyecektir. Aynı zamanda ona değer verildiğini hissettirerek ismine bir dergi gelmesini sağlamak onu motive eder. Bu da doğal olarak okumaya ilgiyi arttırır

Bir çocuğa alışkanlık kazandırmak zordur. Ancak paylaşımcı bir şekilde, merak duygusunu uyandırarak, alışkanlık kazandırma en sağlıklı yöntem. Bu yüzden tüm bunları denerken acele etmeyin. Hedef koyun mesela! Örneğin bir kitabı okuyup, tamamladıktan sonra yenisini alın. Bu hem gözünü korkutmaz, hem de yeni kitabı merak edeceğinden okuma şevkini arttırır. İşe yaradığını göreceksiniz.Ne güzel ki bu hafta sonu bir de Tüyap kitap fuarı başlıyor, hafta sonu ailenizle güzel bir etkinlik yapın fuara gelin. Teknoloji çocuklarını, kitap okuyan nesle çevirmek bizim elimizde!

Sevgiyle kalın…

Ayşe