Çocuklarınıza Şeker Yedirirken Dikkat Edin

Sağlıklı ve yeterli beslenme, çocukların yetişkinlik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşması ve ortaya çıkabilecek kronik hastalıkların önlenmesi açısından oldukça önemli. Ebeveynler olarak en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri de bilinçsiz şeker tüketimi. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre çocuklarda şeker tüketimi günlük 5 küp şekeri geçmemeliymiş. Küçük çocuklarda bu kontrolü daha kolay sağlayabiliriz, peki yaşları ilerledikçe bağımsızlaşan çocuklarımıza bu bilinci nasıl aşılayacağız. İşte siz birkaç öneri:

– Çocuğunuz, arkadaşlarının abur cubur yediğini gördüğünde kendisine haksızlık yapıldığını düşünerek onu kısıtladığınız için size kızabilir. Böyle durumlarda çocuğunuza abur cuburun sağlığını olumsuz etkileyeceğini anlatmalı ve ileride yaşayabileceği sıkıntılardan anlayabileceği dilde anlatmayı deneyin. Eğer anlamamakta hala ısrar ediyorsa –ki büyük ihtimalle edecektir- diğer önerilere geçebiliriz.

-Etiket okumak sizin için bir rutin olsun. Ne alıyorsanız alın bunu bir alışkanlık haline getirin ve çocuklarınıza aşılayın. Etiketlerde yer alan fruktoz şurubu, mısır şurubu, dekstroz, kahverengi şeker gibi ifadelerin aslında birer şeker olduğunu unutmayın!

– Çocuğunuzu asitli içecek ve yiyeceklerden uzak tutmak için bir deney yapmaya ne dersiniz? Deney için 3 bardak, kola, sirke, su ve 3 yumurta yeterli olacaktır. Her bardağın içerisine birer yumurta koyun. 1. bardağa kola, 2. bardağa su, 3.bardağa ise sirke dökün. 2-3 gün yumurtaları bardaklarında bekletin. 3. Günün sonunda sirke ve kolada beklettiğiniz yumurtaların kabuklarının bozulduğunu göreceksiniz. Bu deney çocuğunuzun asitli gıdalar konusunda bir fikir edinmesine yardımcı olacaktır.

– Çocuklar şekerli içeceklerden vazgeçemiyor mu? Hazır meyve suyuları ve gazlı içecekler yerine su, ev yapımı soğuk meyve çayı ve ayran tercih edin. Başta bunlara da karşı koyacaklardır. Ama minik süslemeler ve renkli bardaklar ile alışkanlıklarını değiştirebilirsiniz. Su tüketimini artırmak için ise limon, elma dilimi, nane yaprağı içeren suları tercih edebilirsiniz.

– Ara öğünlerde çocuğunuza meyve yedirme alışkanlığı kazandırmalı, eğer taze meyve sevmiyorsa kuru meyveleri denemelisiniz. Blendırdan geçireceğiniz meyve&süt ya da mevye&yoğurt karşımları da hoşlarına gidebilir.

– Günlük 1 bardağı geçmeden taze sıkılmış meyve suları veya şekersiz kompostolar tüketebilirler. Katkı maddesi olmadan hazırlanmış olan meyve suları, hem çocukların mineral tüketimini artırır, hem de vücut için gerekli olan şeker meyvelerde bulunan meyve şekeri ile karşılanır.

– Ödül olarak asla şeker ve şekerli besinleri tercih etmeyin. Bu durum sağlıklı beslenme davranışı kazanamamalarının en büyük nedenlerinden biri. Ödül mekanizması olarak sunulan şeker ve çikolata gibi zararlı yiyecekler, zamanla beyinlerinde yararlı besin algısına dönüşür.

-Gün içerisinde şeker tüketimini azaltmanın bir yolu da protein içeren kahvaltılardır. İyi bir kahvaltı vücudun açlık mekanizmasını dengeler ve tatlı krizlerini önler. Bu yüzden yumurta, peynir, ceviz, zeytin ve mevsim sebzelerinin bulunduğu doyurucu ve sağlıklı bir kahvaltı yemelerini sağlayın.

-Ve en önemlisi siz de şeker tüketiminize dikkat edin. 1 yaşından itibaren sizi rol model aldıklarından, yemek yeme davranışlarınız direkt olarak çocuklarınıza yansır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.