Çocukluk döneminde obezite, maalesef giderek yaygınlık gösteriyor ve çocukların hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilenmelerine sebep oluyor. Araştırmalar, çocuklukta obez olan bireylerin yetişkinlikte de obez olma riski altında olduklarını gösteriyor ve bunun yanında diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına genç yaşta yakalanma ihtimalleri de artıyor.

Obezite sahibi çocuklara dair yapılan bilimsel araştırmalar şu sonuçları ortaya koyuyorlar:

• Çocuklukta obez olanlar, erken ölüm riski altındalar.
• Obez çocuklar daha büyük porsiyonlar tüketiyor, daha fazla yağ alıyor ve meyve ile sebzeleri daha az tüketiyorlar.
• Obez çocuklar normal ağırlıktaki çocuklara göre daha az fiziksel aktivitede bulunuyor, TV, bilgisayar ve oyunlar ile daha fazla vakit geçiriyorlar.
• Obez çocukların büyük kısmının ebeveynleri de obezite mağduru.
• Eğer yemek bir ödül olarak sunulursa, çocukların ondan keyif alma oranı artıyor ve bu da obezite riski doğuruyor.
• Obez çocuklar için yemek bir rahatlama biçimi.
• Bu çocuklar besin tüketimlerini saklıyor ve odalarında atıştırmalık biriktiriyorlar.
• Akşam ve geceleri daha fazla, sabahları daha az yiyorlar.
• Dışarıda yeme alışkanlıkları daha fazla.
• Tatlı yiyecek ve içecekleri daha fazla tercih ediyorlar.

Çocuklukta Obezite Sebepleri

Porsiyon Boyutları

Porsiyon boyutları tek bir seferde tüketilen besin miktarını doğrudan etkilemektedir. Yani önünüzdeki yemek daha fazlaysa, onu tüketme ihtimaliniz hayli yüksek. Bu da daha fazla kalori alınmasına sebep oluyor. Araştırmalar porsiyon boyutları ile obezite oranları arasında doğrudan bir ilişki bulmuş durumda.

Okulda Öğle Yemeği

Okulda tüketilen besinlerin çocukların tam olarak ihtiyaçlarını karşıladıklarını söylemek zor çünkü bunlar genellikle fast food gıdalar oluyorlar. Ayrıca pek çok çocuk evden getirilen besinler yerine bu ürünleri tercih ediyor.

Şekerli ve İşlenmiş Gıdalar

Obezitenin temel sebeplerinden birisi şekerli ve işlenmiş gıdaların çocuklar tarafından tüketilmeleri. Çocuklar günümüzde çok fazla kalorili ancak besin değeri açısından zayıf besinler tüketiyorlar ve vitaminler, mineraller ve diğer gıdalar açısından eksik kalıyorlar.

Sağlıklı Yağların Yokluğu

Sağlıklı yağlar bakımından zengin bir beslenme düzeni, obezite gelişimi riskini düşürmektedir. Yıllar boyunca bizlere yağın kiloya sebep olduğu söylendi ancak son senelerde sağlıklı yağların tam tersi etkide bulundukları kanıtlandı. Avokado, tereyağı, balık, yoğurt ve hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar hem besleyiciler hem de kilo alımına engel oluyorlar.

Fiziksel Aktivite Yoksunluğu

Çocuklar ve yetişkinler maalesef yeteri kadar hareket etmiyorlar. Uzmanlar ise her gün en az 1 saatlik fiziksel aktivite öneriyorlar. Araştırmalar fiziksel olarak hareketli çocukların yağ kitleleri bakımından daha düşük orana sahip olduklarını gösteriyor. Günümüzde akıllı telefonlar, bilgisayarlar, TV ve diğer hareketsiz aktivitelere sebep olan ürünler, maalesef çocukları tehdit ediyorlar.

Stres

Obezite sahibi çocuklar stres, kaygı ve hatta depresyon ile tanışıyorlar. Araştırmalar obez çocukların büyük kısmının ailelerinden ayrı kaldıklarında ayrılık kaygısı yaşadıklarını ve buna ek olarak kiloları ile ilgili de kaygılar yaşadıklarını gösteriyor.

Çocuklukta Obezite İçin 7 Çözüm

Sağlıklı Bir Kahvaltıya Başlayın

Kahvaltıyı atlamanın kilo sebebi olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmalar düzenli kahvaltı etmenin çocuklarda obezite riskini düşürdüğünü ve çocuğun fiziksel aktivite davranışlarını iyileştirdiğini gösteriyorlar. Çocukların bedenlerine enerji verebilmeleri ve bu enerjiyi gün boyunca koruyabilmeleri için kahvaltıya ihtiyaçları var. Kahvaltı olmadan yorgun hissediyorlar ve fiziksel aktivitelerden uzak durarak kalori yakmaktan geri kalıyorlar. Bunun yanında sonunda bir şeyler yediklerinde ona abanıyor ve çok fazla kalori alıyorlar.

Okul Yemeği Hazırlayın

Çocukların okula yemeklerini evden götürmeleri, ona sağlıklı bir paket hazırlamanıza imkan tanıyacaktır ve böylece okulda satılan fast food ve sağlıksız ürünlerden uzak durmalarına yardımcı olacaktır.

Okul Hayatına Müdahil Olun

Gün içerisinde okulda neler öğrendiğini ona sorarak, ev ödevine yardımcı olarak ve öğretmeni ile görüşerek ona dair bilgi edinmeye çalışıyorsunuz ancak okulda neler yediğini, nasıl aktivitelerde bulunduğunu da soruyor musunuz? Evde sağlıklı beslenen bir çocuk ya okulda kötü besleniyorsa? Hiç hareket etmiyor ve durağan aktiviteleri tercih ediyorsa? Bu nedenle okulu sadece bir öğretim mekanı olarak düşünmemeli, eğitimine de yardımcı olabilmesi için onun sağlıkla ilgili hususlarda da bilgilendirildiğinden emin olmalısınız.

Evde Pişirin

Evde değil de dışarıda yemek, çocukları obezite riski altına sokmaktadır. Özellikle de işlenmiş ve yüksek kalorili gıdalar bu konuda büyük risk sahibiler. Ayrıca hazır gıdaların büyük porsiyonlar haline gelmeleri de onları bir risk faktörü haline getiriyor. Bu nedenle sağlıklı besinler ile hazırlanmış yemekleri evde hazırlamak, kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.

TV Zamanını Kısıtlayın

Çocuklar TV veya diğer ekran sahibi cihazlar karşısında oturduklarında, hareketsiz kalır ve fiziksel aktivitelerde bulunmazlar. Halbuki bu durum onların giderek daha pasif hale gelmelerine sebep olur ve metabolizmaları devamlı yavaş kalır. TV karşısında bir şeyler yeme alışkanlığı ise maalesef bu durumu daha da riskli hale getirir.

Fiziksel Aktiviteler İçin Zaman Yaratın

6 ila 17 yaş arasındaki çocukların her gün en az 60 dakika fiziksel aktivitelerde bulunmaları önerilmektedir. Dolayısıyla futbol, basketbol, tenis, yüzme, koşma, yürüme, dans, bisiklet, kayak, jimnastik, savunma sporları, yoga ve diğer fiziksel aktiviteler için çocuk desteklenmelidir.

Destek ve Örnek Olun

Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi ve yaşaması için ona öneriler verirken, kendinizin sağlıksız ve hareketsiz bir hayat yaşaması, maalesef onun için pek motive edici olmayacaktır. Bu nedenle ona örnek olmaya kendinizden başlamalısınız ve bunun yanında kiloları ile dalga geçme gibi şeylerden de uzak kalmalısınız. Onun stresten uzak durması, sağlıklı yaşamaya başlaması için uygun bir ortamın oluşmasına yardımcı olacaktır.