Ağır ve yorucu egzersizler, fiziksel ve duygusal özgürlüğünüzü, yaşamınızı olumsuz etkiler. Çok sıkı ve yoğun egzersiz programları uygulamak atletik performansı engelliyor, egzersiz esnasında yaralanma riskini artırıyor, bağışıklık sistemini de baskı altında tutuyor. Egzersizler zamanları arasında yeterli dinlenme araları, belki de uzun molalar vermezseniz bu egzersiz vücudunuza ağır gelecek, fayda değil, zarar getirecektir.

Hormonsal değişiklikler

Ağır egzersizler, hormon salınımı dengenizi olumsuz etkiler. Her gün saatlerce kardiyo çalışan dayanıklılık odaklı sporcularda, stres ve aşırı kilo alımı ile bağlantılı olan kortizon hormonu artışı gözlenir. Başka bir yönden bakarsak da, aşırı ağır antrenmanlar epinefrin ve norepinerfin olarak adlandırılan iştah azaltıcı hormonların salgısını artırarak iştahınızı azaltabilir. Bu ağır egzersizler esnasında yeterli kalori alınmazsa; kas gelişimi geriler, en küçük bir sakatlıkta bile iyileşme süresi uzar ve fiziksel semptomlar her geçen gün artar.

Bağışıklık sistemi değişiklikleri

Çok yoğun ve aşırı ağır egzersizler, bağışıklık sistemini baskı altına alabilir. Aşırı yoğun egzersizlerde vücudunuz yorgunluk, kas kurtarmaya çalışırken başarısız olma gibi durumlarla mücadele ederken bağışıklık sistemi için kullanması gereken enerjiyi, kasları ve kemikleri onarmak için harcar. Bu bakımdan ağır egzersiz programı devam ederken ortaya çıkan hastalıkların iyileşmesi normalden çok daha uzun sürer. Ayrıca uzun süren iyileşme süresi de egzersiz programının uzun süreli olarak aksamasına yol açar. Zira vücut ihtiyaç duyduğu kaloriden ve enerjiden yoksundur, uygulanan egzersiz programı vücuda ağır gelmiştir.

Kalp basıncı değişiklikleri

Dinlenme esnasında kalp atış hızınızın yüksek olması, sizin vücudunuzun gücüne göre aşırı yoğun egzersiz yaptığınıza işarettir. Örneğin egzersiz yapmayan ya da kendi gücüne uygun ağırlıkta egzersiz yapan kişilerin bir dakika içindeki kalp atım hızı 65 iken, yoğun egzersiz programı uygulayanların kalp atım hızı dakikada 80 ya da üzerindedir. Bu bağlamda çok yoğun egzersizlerin ardından kişinin kalp atım hızının normale dönmesi çok çeşitli rahatsızlıklara da yol açabilir. Bu bakımdan yoğun egzersizlerin ardından dinlenme döneminizdeki kalp atım hızınızı kaydedin ve çok yüksekse antrenman yoğunluğunuzu düşürün.

Kas ve iskelet sistemi değişiklikleri

Kişinin kas ve iskelet sistemi doğal olarak kastan ve kemikten oluşuyor. Kas ve kemiklerinizi egzersiz esnasında mikroskobik bir hasar görüyorlar. Bu hasarların onarılabilmesi için de egzersizlere 24-48 saat ara verilmesi gerekiyor. Eğer sıklık yeterli molalar vermezseniz, gücünüz azalır, ağrılarınız artar, kolay egzersizleri yapmak bile sizin için zor hale gelir. Kas ve kemiklerinizdeki hasarlar onarılmadan yapacağınız egzersiz size burkulma, incinme, acı ve ağrı getirir.

Dikkat!

Aşırı yoğun egzersiz semptomlarının sizde görülmesi, egzersiz programınızın ağırlığına bağlıdır. Uygun ve yeterli süre dinlenir ve kendi vücut gücünüze uygun egzersiz programını uygularsanız, yukarıda bahsettiğim olumsuz sonuçlarla karşılaşmadan günde iki kez bile egzersiz yapabilirsiniz. Ancak egzersize yeni başlamış biriyseniz, günde bir kez egzersiz yaptıktan sonra vücudunuzda tükenme belirtileri hissedebilirsiniz. Bu bakımdan başlangıçta haftada 3 gün, yani 2 günde bir egzersiz şeklinde devam etmek ve iki hafta gibi bir sürenin ardından isteğe göre her güne çıkarmak doğru olacaktır. Eğer yukarıda saymış olduğum aşırı yoğun egzersiz belirtilerinden biri ya da birkaçını yaşıyorsanız, egzersize ara verin ve bir doktora başvurun.