Online terapi kendinizi garip hissetmenize neden olabilir. Ancak öyle olmak zorunda değil.

Online terapi arayışındaysanız ya da terapistiniz öngörülebilir bir gelecek boyunca uygulamalarını dijital ortamda yapmak istiyorsa bu durum, sarsıcı bir geçiş süreci yaşamanıza neden olabilir.

Online terapi bir yandan insanların hayatında büyük bir değişikliğe neden olsa da bir yandan da özellikle kriz zamanlarında harika ve değerli bir destekleyici sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Online terapiden en iyi şekilde nasıl yararlanabilirsiniz? Bu yazıda yer alan 7 ipucundan online terapiye geçiş sürecinizde yararlanabilirsiniz.

  • Terapi için güvenli bir alan ile özel bir zaman ayırın.

Online terapinin en önemli faydalarından bir tanesi her zaman ve her yerde yapılabiliyor olmasıdır. Ancak tabi yüz yüze terapi imkanınız varsa online terapiyi tercih etmeniz mutlaka şart değildir.

Çalışmayı denerken etrafta dikkat dağıtan şeyler olması istenen bir durum değildir ve terapinin bazen zorlayıcı yönleri olabilmektedir.

Terapinin duygusal doğası gereği, bu sürecin tamamen içine girmek için belli bir yer ve zaman tahsis etmek önemlidir.

İzolasyon sürecinizi evde başka bir insanla birlikte geçiriyorsanız o kişiden online terapiniz boyunca kulaklık takmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca yaratıcılığınızı konuşturabilir ve battaniyeler ve ışıklar kullanarak ortamınızı dekore edebilir, bu sayede daha rahatlatıcı ve sizi çevreleyen bir ortam yaratabilirsiniz.

Ne karar verirseniz verin, terapiyi öncelikli haline getirmeli ve bunu kendinizi güvenli hissedeceğiniz bir çevrede yapmalısınız.

  • İlk terapinin biraz tuhaf olmasını bekleyebilirsiniz.

Terapistiniz hangi platformu kullanıyor olursa olsun bu deneyim, birebir terapiden daha farklı olacaktır. Bu nedenle terapi sırasında siz ve terapistinizin senkronize olamadığınızı görürseniz bu durumdan hemen rahatsızlık duymayın.

Örneğin, terapistiniz iletişim yolu olarak mesajlaşmayı seçmiş olabilir. Böyle bir durumda mesajlarınıza hemen cevap alamama durumunuza alışmanız için biraz zaman gerekebilir.

Rahatsızlık ya da tuhaflık yaşamak, online terapinin sizin için uygun olmadığını düşünmenize sebebiyet verebilir. Ancak terapistinizle aranızdaki iletişim kanalını açık tutabilirseniz bu duruma adapte olma yeteneğiniz sizi şaşırtacaktır.

Daha önce terapistiniz ile online olmayan bir şekilde birlikte çalıştıysanız yüz yüze desteği kaybettiğiniz için üzülmeniz normaldir.

Bu tarz bir iletişimin kaybından kaynaklanan hayal kırıklığı  sonucu korku ve üzgünlük gibi duygular yaşayabilirsiniz. Bütün bunlardan terapistinize bahsedebilirsiniz.

  • Terapinizin şekli konusunda esnek olun.

Bazı terapi platformlarında mesajlaşma, ses ve video birlikte kullanılabildiği gibi bazılarında da webcam ile yapılan tipik seanslar gerçekleştirilmektedir. Seçenekleriniz mevcutsa mesaj, ses ve videoyu birlikte kullanarak hangisinin sizin için daha iyi olduğunu keşfedebilirsiniz.

Örneğin, ailenizle birlikte sosyal izolasyondaysanız başkaları tarafından duyulmak istemediğiniz için ve mesaj yazmak için ihtiyacınız olan zamana sahip olduğunuz için sıkça mesajlaşmayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra uzaktan çalışmaktan ve ekrana bakıp durmaktan bıktıysanız sesli mesaj yollamak sizin için daha iyi olabilir.

Online terapinin faydalarından bir tanesi kullanmak için pek çok farklı araç sunmasıdır. Bunları deneyimlemeye açık olun!

  • Teletıpın eşsiz yönlerine eğilin.

Yüz yüze terapide yapamayacağınız ancak online terapide yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır.

Örneğin, normalde yüz yüze terapi sırasında kedilerinizi seansa götüremezsiniz. Ancak webcam ile yaptığınız terapi seansında tüylü arkadaşlarınızı terapistinizle tanıştırabilirsiniz.

Online terapi değişik yönlerden ulaşılabilir olduğu için günlük yaşamınıza entegre edebileceğiniz eşsiz şeyler bulunmaktadır.

Terapinizle sonradan konuşmak için sizi etkileyen yazıları yollayabilir, haftada bir konuşmak yerine günlük ufak kayıtlar yapabilir ve stresli zamanlarda minnettar olduğunuz şeyleri yazdığınız listeyi gönderebilirsiniz.

Online terapinin içine daha fazla girmek için terapide kullanılan araçları nasıl kullandığınız konusunda yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz.

  • Beden dilinin yokluğunda duygularınızı daha açık bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Bir süredir yüz yüze tedavi gördüyseniz terapistiniz, beden diliniz ve yüz ifadelerinizi gözlemliyor ve muhtemelen duygusal durumunuz hakkında çıkarımlarda bulunabiliyordur.

Terapistlerimizin bizi okuma yeteneği, teletıpa geçişte bizi online terapiden caydıran nedenlerden biri olabilmektedir.

Bu nedenle duygularımızı ve tepkilerimizi daha açık şekilde isimlendirmek gerçekten faydalı olacaktır.

Örneğin, terapistiniz sizin için hassas bir noktaya değindiğinde durup “Bunu benimle paylaştığınızda kendimi hüsrana uğramış hissettim” demeniz etkili olabilir.

Benzer bir şekilde duygularımız hakkında daha betimleyici olmak terapistimize üzerinde çalıştığımız şey konusunda faydalı bilgiler sağlayabilir.

“Yorgunum” demek yerine “Bitkinim/mahvoldum” diyebiliriz. “Kötü hissediyorum” demek yerine “Anksiyete ve çaresizliğin karışımı olan duygular hissediyorum” diyebiliriz.

Öz farkındalığa dair bu tarz yardımcı becerilere online terapide güvenli bir ortamda alışmanız mümkün olacaktır.

  • Aptalca görünse bile neye ihtiyacınız olduğunu dile getirin.

Covid-19 özelinde konuşacak olursak, salgın, çoğumuzun temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorluklar yaşaması anlamına gelmektedir.

Bu zorluklar ister düzenli olarak yemeyi ve su içmeyi unutmak ister yalnızlıkla boğuşmak ya da kendiniz ve sevdikleriniz için korku hissetmek olsun; yetişkinlerin oldukça zor zamanlar geçirmesine neden olmaktadır.

Bu dönemde kendimize bakmak bazı noktalarda zorlayıcı olabiliyor.

Covid-19’a karşı verdiğimiz tepkileri aşırı olarak görüp yok saymak, kendimizi keşfetmek ya da yardım istemek konusunda isteksiz olmamıza neden olabilir.

Ancak terapistiniz kuşkusuz her gün sizinle aynı duyguları paylaşan ve bocalayan insanlarla çalışmaktadır. Yalnız değilsiniz.

Online terapide ne söylemeliyim?

Terapi sırasında terapistinize bazı şeyleri sormak yardımcı olabilir:

  • Diğer insanlarla iletişimde kalmama yardımcı olmak için bazı yollar konusunda beyin fırtınası yapabilir miyiz?
  • Yemeyi unutuyorum. Günlük olarak, o günün başlangıcında yeme planımı mesaj olarak gönderebilir miyim?
  • Sanırım ilk panik atağımı yaşadım. Bununla başa çıkmak için kaynaklar önerebilir misiniz?
  • Koronavirüs hakkında düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum. Düşüncelerimi yönlendirmek için ne yapabilirim?
  • Sizde bu konudaki endişelerim mantıklı mı yoksa orantısız mı?
  • Karantinada birlikte kaldığım kişi akıl sağlığımı etkiliyor. Nasıl güvende kalabilirim?

Terapistinize danışamayacağınız kadar büyük ya da küçük konu diye bir şey yoktur. Başkası için önemsiz görünen herhangi bir şey bile sizi etkilediği için konuşmaya değerdir.

  • Terapistinize geri bildirim vermekten çekinmeyin.

Teletıpa geçen pek çok terapist için bu geçiş, göreceli olarak yeni olduğu için bazı handikapları bulunabilmektedir.

Online terapi, alanında yeni bir gelişmedir ve her terapistin yüz yüze yaptıkları çalışmaları dijital platforma aktarma konusunda gerekli donanımları olmayabilir.

Bunun anlamı online terapileri boş vermeniz anlamına gelmiyor, ancak bu süreçte kendinizi en iyi cesaretlendirecek kişinin kendiniz olduğunu anlamalısınız.

Peki online terapi için seçilen online platform kullanılmaya elverişsizse ne olacak? Bunu terapistinize söyleyin! Terapistinizin yazılı mesajlarını faydalı bulmuyor ya da çok genel buluyorsanız bunu da ona söylemelisiniz.

Her ikiniz de online terapiyi deneyimlediğiniz için sizin için neyin işe yaramadığını ya da neyin yaradığını anlamak için geri bildirim vermeniz önemlidir.

Bu nedenle yapabiliyorsanız aranızdaki iletişimin açık ve şeffaf olmasını sağlayın. Hatta her seansta sizi bu geçişte neyin zorladığını ya da neyin destekleyici olmadığını konuşmak için zaman ayırabilirsiniz.

Online terapi, özellikle izolasyon günlerinde ve stresli zamanlarda akıl sağlığımızı korumak için etkili bir araç olabilir.

Farklı bir şey denemekten ve ihtiyaçlarınız ile beklentilerinizi dile getirmekten korkmayın. Aynı zamanda terapiyi yaparken terapistinizle birlikte ortak bir noktada buluşmaya istekli olun.

Bu dönemde her zamankinden daha çok akıl sağlığımızı korumaya ihtiyacımız var. Bunun için ise online terapistimizden daha iyi bir dost bulmak zor olacaktır.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr