Küresel coronavirüs salgını karantinaları, iptalleri ve ciddi uyarıları beraberinde getirdi.

İtalya’da virüsten binlerce insan öldü ve tüm ülke bir karantina altında bulunuyor.

Kuzey Amerika’da da yayılım tam hızıyla devam ediyor.

Özellikle müzik festivalleri, turlar ve spor etkinlikleri gibi toplu buluşmalar ne zaman tekrar düzenlenecekleri belli olmayacak şekilde iptal edildiler.

Bu uygulama virüsün sınırlandırılması gerektiğini söyleyen sağlık yetkilileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Dr. Robert Glatter şöyle diyor: “COVID-19’un yayıldığı bu ortamda büyük etkinlikler, toplantılar ve festivaller düzenleyenlerin, potansiyel riskler konusunda katılımcıları bilgilendirmeleri gerekiyor. Ancak herkesin en çok fayda göreceği şey bu etkinliklerin iptal edilmeleri.”

Ayrıca Temmuz ayında düzenlenmesi planlanan olimpiyatlar da şimdilik iptal edilmiş olarak görünüyorlar.

Müzik ve Spor İptal Edildi

Mart başından itibaren salgından dolayı bir iptaller dalgası yaşadık.

Sadece ülkemizde değil, dünya çapında E3 oyun fuarı gibi pek çok prestijli etkinlik iptal edildi. Ayrıca müzik festivalleri de ya iptal edildi ya da ertelendi.

Bunun yanında spor ligleri de ertelendiler ya da bu senelik iptal edildiler. Sadece vaka sayısının çok düşük olduğu bir kaç ülkede futbol ve diğer spor dallarına dair bazı ligler aktif.

Yaz aylarında başlaması planlanmış olan olimpiyat oyunları da ertelendi ve 2020 yılından 2021 yılına alındı. Olimpiyatlar gibi çok önemli bir etkinliğin ertelenmesi, diğer büyük etkinliklerin ertelenmesine de önayak olabilir.

Etkinlikler Neden İptal Ediliyorlar?

Profesyonel sporcuların yaşları, kondüsyonları ve en iyi tıbbi bakıma erişebilmeleri nedeniyle virüsle temas etseler bile ondan kurtulma ihtimalleri çok yüksek.

Bu etkinliklerdeki problem sporcular değil, bir araya gelen insanlar.

Dolu bir stadyum on binlerce insana ev sahipliği yapabiliyor.

Robert Glatter yeni coronavirüs ve insan kalabalıklarının kötü bir kombinasyon olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Virüsü kapmış olan tek bir insan, başkalarının yanında öksürürse, virüsü 2-3 kişiye yayabiliyor. Bu riski almaya gerek yok.”

Bazı valilikler de büyük etkinlikleri yasakladılar ancak görece küçük kalabalıklar bile risk teşkil ediyorlar.

Çok sayıda insan biraraya geldiğinde riski ortadan kaldırmanın ciddi bir yolu bulunmuyor.

Toplantı ve konferanslara katılan insanları sorgulamak bir risk azaltma taktiği olabilir. Yolculuk ettikleri yerler, ateş durumu ve öksürükleri, ayrıca toplantı gününde salona girmeden önce yapılacak ateş ölçümü bu konuda fayda sağlayabilir. Ancak bu bunun tamamen işe yarayacağını garanti etmek imkansız.

Ne Kadar Kötüleşebilir?

Yeni coronavirüs hızlıca yayılabiliyor.

Virüse sahip olduğunu bile bilmeyen insanlar tarafından yayılabiliyor ve şu anda herhangi bir bilinen aşısı bulunmuyor.

Bu bilgiler ve büyük etkinliklerin iptal edilmeleri olaya biraz felaket hissinin eşlik etmesine sebep oluyor.

Glatter en kötü senaryonun oldukça kötü olabileceğini söylüyor: “Önemli araştırmacılardan Dr. James Lawler’ın hazırladığı bir modelde, virüsün küresel olarak 96 milyon insana bulaşabileceği ve en kötü senaryoda 500.000 ölüme sebep olabileceğinden bahsediliyor.”

Bu oldukça korkutucu ancak riskleri azaltmak için bazı iyi uygulamalar da bulunuyor.

Öncelikle belirtiler konusunda bilgi edinmeniz önemli: ateş, öksürük ve nefes darlığı.

COVID-19’a sahip olabilecek olanlar hemen test edilmeliler ve bulaştırma riskini azaltmak için kendi kendilerini karantinaya almalılar.

Hasta olmayan ve olmayı da planlamayan herkesin temizlik alışkanlıklarını devam ettirmesi gerekiyor.

COVID-19’a sebep olan bu virüs, başarılı şekilde bulaşabilmek için kendini solunum yolu damlacıklarına bağlıyor. Virüs tek başınayken insan bedeni dışında hayatta kalma ve bulaşma konusunda çok etkili değil. Ancak solunum yolu damlacıklarına yapıştığı zaman öksürük veya hapşuruk ile atıldığında 2 metreye kadar bulaşıcılık kazanıyor.

İyi bir el temizliği, gözlere, buruna ve ağıza dokunmaktan kaçınmak bu yayılım ile başa çıkmak için en etkili yöntemler arasında.