Coronavirüs döneminde, okullardan spor takımlarına kadar her şey kapatılıyor. Sürpriz olmayacak şekilde, bu durum özellikle etkinlikleri, arkadaşlarını ve okulu arayan veya mezuniyet ile baloları bekleyen çocuklar için büyük hayal kırıklıkları yaratabilir. Günden güne bu kadar çok değişikliğin olduğu bir dönemde tünelin ucundaki ışığı görmek çok zor olabilir.

Ebeveynler olarak çocuklarımızın şu anda yaşadıkları hayal kırıklıklarını aşmaları ve bu süreçten daha sağlıklı, daha güçlü çıkmaları için ne yapabiliriz?

Çocukları Bilgilendirmek

Zorlu zamanlarda çocuklara yardımcı olmak çok zorlu olabilir. Çocuklarınızla iptaller ve kapatılmalar konusunda konuşurken, anladıkları kelimeler ile konuşmak, sakin kalmak ve sadece gerçeklere bağlı kalmak önemli. Gelecekte nelerin yasaklanabileceğine dair spekülasyonlara girmeyin çünkü bu durum onların kafasını karıştırabilir ve korkutabilir. Eğer sorularından bazılarının cevaplarını bilmiyorsanız, bu konuda dürüst olun. Yeni bilgiler ortaya çıktıkça onları bilgilendireceğinizi söyleyin ve böylece olan bitenler konusunda onlara karşı dürüst olduğunuzu fark edebilirler. Daha küçük çocuklar ve gelişim bozuklukları olan çocuklar için neyin gerçekleşmeyeceğini bir takvim üzerinde işaretleyerek göstermek veya bilgi edinince hangi gün olacağını göstermek faydalı olabilir.

Rahatsızlık Hisleri İçin Ne Yapabilirim?

Mevcut salgın durumu ve yaşamlarının ters yüz olmasından dolayı çocuklar şu anda pek çok duyguyu aynı anda yaşıyorlar. Bu duygularını belli ettiklerinde vermeniz gereken tepki dinlemek, kabullenmek ve empati kurmak. Onların hislerini anladığınızı göstermek ve bu hislere sahip olmalarının normal olduğunu söylemek önemli. Eğer kızgın, üzüntülü veya hayal kırıklığına uğramış görünüyorlarsa, bu hislerin hepsi normaldir ve bunları anlayıp kabullenmemiz gerekli. Hatta duruma dair kendi hislerinizi onlarla paylaşabilir ve bu duyguların normal olduğunu, yalnız olmadıklarını anlamalarını sağlayabilirsiniz.

  • Hayal kırıklıklarına dair davranışsal ipuçlarını arayın

Tüm yaşlardan çocuklar, özellikle de küçük olanlar, hislerini her zaman kelimeler ile anlatmazlar. Ebeveynler çocuğun davranışlarına dair gözlemci olmalılar çünkü genelde rahatsız edici duygularını bu şekilde yansıtırlar. Normalden daha sinirli, inatçı, ağlak veya kaba olabilir ve bunlar onların tüm bu değişimlerden dolayı yaşadıkları duyguların ifadesidir.

  • Kendi iletişim yeteneklerinizi ortaya koyun

Kullanılacak kelimeleri seçerek ve konuşmayı başlatarak onları sağlıklı iletişim yetenekleri geliştirme konusunda destekleyebilirsiniz. “Bugün benimle ve kardeşinle oynarken daha kızgın göründüğünü fark ettim, bunun haftasonu iptal olan doğum günü partisi için üzülmenle bir ilgisi var mı?” demeniz onun hislerini aktarması ve destek bulması konusunda sağlıklı yolları öğrenmesine yardımcı olabilir.

  • Dinleyin ve empati kurun

Çocuklar rahatsız edici duygularını ifade ettiklerinde, ebeveynlerin ilk tepkisi genelde onları neşelendirmek üzerine olur ve böylece herkes daha iyi hisseder. Bu aslında pek yardımcı olmaz ve durumu daha kötü hale getirebilir. Onları güldürmeye çalışmak, duygularını gözardı etmek, konuyu önemsememek veya bu konuyu aşmalarını söylemek onların durumu ve kendilerini anlamalarına yardımcı olmaz. Ayrıca duygularının kabul edilemez olduğuna ve ebeveynlerinin rahatı için onları göstermekten kaçınmaları gerektiğine inanmalarına sebep olur. Bu da sağlıklı değildir ve iletilmesi gereken mesaj değildir.

Çocukları duygularını size göstermeleri için cesaretlendirmek herkesin öğrenip gelişmesini sağlar. Elbette bu duygular konusunda nasıl davrandıklarının konuşulması gerekebilir. Herkesin kızgın veya sinirli olmanın sorun olmadığını, ancak uygunsuz ve saygısız davranmanın kabul edilebilir olmadığını anlamasını sağlayın. Bu durum derin nefes, hareket etmek, mindfulness aktiviteleri gibi sağlıklı başa çıkma stratejilerinin öğretilmesi ve modellenmesi için bir fırsat. Böylece beyin ve bedeni yatıştırmak, sakinleştirmek mümkün olur.

Çocukların İlerlemelerine Yardımcı Olmak

Çocuklarınıza haberleri verip onlarla empati kurduktan sonra, problem çözme moduna geçmenin zamanı gelmiştir. Evden yapılabilecek başka aktiviteler bulmak çocukların tekrar moral bulmalarına yardımcı olabilir. Bu, yaratıcı düşünme ve beynin problem çözme kaslarını güçlendirmek için iyi bir fırsattır. Küçük çocuklar için kağıttan zincirler yapmak veya ertelenen bir etkinliğe kaç gün kaldığını saymak faydalı olabilir. Daha büyük çocukların ise takvime bunları yazmalarını sağlayın, böylece etkinliklerin tekrar ne zaman olacağını görebilirler.

Eğer aile tatili gibi daha büyük bir konu iptal edildiyse, yılın ilerleyen zamanlarında onun yerine konacak bir seyahat için çocuklarınızla aktivite yapın. Oteller veya oyun parklarına internet üzerinden çocuklarla birlikte bakmak onları heyecanlandırabilir. Bu durum aynı zamanda oraya gidememe konularındaki hislerinin de yatışmasını sağlar. Böylece herkes tekrar hevesle bir şeyleri beklemeye başlar ve bu da üzüntü hissinin azalmasına yardımcı olabilir. Hatta evde küçük aktiviteler planlamak çocuklarınızın dört duvar arasındaki yaşamın monotonluğunu aşmalarına yardımcı olabilir.

Hayal Kırıklığı Zorlukları Yenme Gücü İçin Fırsat Yaratır

Biraz fazladan zaman ve efor gerektirse de, çocuklarınızı kaçınılmaz hayal kırıklarını aşma konusunda desteklemek onlara gelecekte büyük avantajlar sağlayabilir. Hayal kırıklığını ve stresi yaşayan ve onunla başa çıkmayı öğrenen çocuklar, büyüdükçe yaşamın gerçeklikleri ile daha iyi başa çıkarlar.

Pek çok ebeveyn çocuklarını zorluklardan olabildiğince korumaya çalışır çünkü çocukların sıkıntı yaşadıklarını görmek bizler için çok rahatsız edici olabilir. Hatta çocuklarımızın hayal kırıklıkları ile baş etmek bizler için onlar için olduğundan daha zor olabiliyor! Çocukların yönetimi zor olan şeylere karşı duygusal farkındalık ve direnç kazanmaları için kendi rahatsızlığımızı bir kenara koymamız gerekiyor. Bunu yapmak o sırada iyi hissetmesek bile çocuklarımız için sağlayabileceğimiz en iyi hediyelerden bir tanesi. Çocukların rahatsız edici duygular hissetmelerine izin vermek, onlarla empati kurmak ve onları bunu aşarken desteklemek onların yetişkinlik döneminde duygusal olarak sağlıklı ve dirençli olmaları için temeldir.

Coronavirüs salgını gelişmeye devam ederken muhtemele başka hayal kırıklıkları yaşanmaya devam edecek. Ancak bu hayal kırıklıklarını gelişim için bir temel olarak kullanmak (hem kendimiz hem de çocuklarımız için), gelecekteki şeylere karşı daha hazır olmamıza yardımcı olacaktır. Tüm bu durumdan elde edilecek en büyük fayda bu olabilir.