Çuha çiçeği en az 500 türü bulunan ve neredeyse sonsuz sayıda hibriti ve alt türü yetiştirilen çok çeşitli çiçek türlerinden bir tanesidir. Bu türlerin büyük kısmı kısa ömürlü çok yıllık bitki sınıfındadır. Çuha çiçeğinin farklı türleri genelde benzer bir şekle sahip olurlar ama çeşitlilik yüksek olduğundan aralarında büyük farklılıklar olması da mümkündür. Bazılarında tek bir sapta çok sayıda çiçek olurken, bazılarında ise tek bir sapta bir çiçek vardır. Uygun bölgelerde yetiştirildiğinde her zaman yeşil kalması da mümkündür.
Ancak insanlar ve evcil hayvanlar için toksik olduğunu unutmamak gerekir.
Çuha Çiçeği Bakımı
Çuha çiçeği kısmi gölgede çok iyi yetişir ve bir ağacın yakınında olmaktan hoşlanır. Bazı türleri tüm gün güneşe karşı toleranslıdır ancak serin ve nemli kalmak için sık sulamaya ihtiyaç duyar. İstediğiniz çiçek rengi ve şeklini elde etmek için çuha çiçeğinizi çiçek açma döneminde almanız gerekir. Eve götürüp diktikten sonra bir kaç hafta daha boyunca çiçek açmaya devam edecektir.
Yerine bir defa yerleştiğinde çok fazla bakım istemez ancak çok yıllık yetiştirecekseniz ara ara çıkan sürgünleri ayırmanız gerekir. Bunun yanında düzenli sulama da önemlidir ve ayrıca günün sıcak saatlerinde biraz gölge alması gerekir. Eğer uygun bir yere dikerseniz sorun yaşama ihtimaliniz düşüktür. Kışın soğuktan korumaya da gerek yoktur.
Işık
Hibrit çuha çiçeği türleri biraz sabah güneşi alacakları ama günün sıcağında gölgede kalacakları yerlerde olmaktan hoşlanırlar. Ayrıca bazı türleri tamamen gölgede kalıp dolaylı ışık almak ister.
Toprak
Temel olarak hafifçe asidik nemli topraklardan hoşlanır. Ayrıca toprakta bol miktarda organik madde bulunması da hoşuna gider. Nemli toprağı sevmesine karşın su içinde kalmak istemez ve ayrıca toprağın su drenajı iyi olmalıdır ve toprağı zengin, organik bir yapıda olmalıdır.
Su
Çuha çiçeği görece çok su isteyen bir bitkidir ve düzenli sulama ister. Dibine biraz malç eklemek nemi korumaya yardımcı olacaktır ama sürekli sulu bir toprakta kalmaktan da hoşlanmaz. Bazı türlerinde ıslak toprağa dayanıklılık daha fazla olur.
Sıcaklık ve Nem
Çuha çiçeği genelde tarhlarda yıllık olarak yetiştirilir ancak uzun süre hayatta kalmasını isterseniz kışın dona maruz kalması gerekir. Yoksa hayatta kalamaz ve çiçek açamaz.
Gübre
Yarı güçte bir sıvı gübre ile düzenli desteklenmesi gerekir. Bazı türlerini fazla beslemek sorun olmazken, bazılarını sadece baharda bir defa gübrelemek yeterli olabilir.
Saksılama ve Yeniden Saksılama
Saksıda bulunan ve erken çiçek açmaya zorlanan çuha çiçeği sonsuza kadar büyümeye devam edebilir ve yaz aylarında dışarı alırken, kışın içeriye taşıyabilirsiniz. Ancak kısa süre sonra normal çiçek düzenine geri döner ve bu da bahar başına denk gelir.
Yıllık olarak daha geniş bir saksıya alınmazsa veya bölünmezse kökleri çok sıkışabilir. Saksı değişiminde drenajın iyi olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca saksı ve toprak değişimi bitkiye zarar verebilen gübre birikimlerine de engel olur.
Kış Dönemi
Sahip olduğunuz alt türe de bağlı olarak bu sağlam bitkinin kış dönemi için özel bir bakıma ihtiyacı genelde olmaz. Daha hassas türleri için biraz malç eklemek onun korunmasına yardımcı olur.
Yaygın Hastalıklar ve Böcekler
Çuha çiçeği genelde böceklerden pek etkilenmez ancak örümcek maytları ara ara sorun oluşturabilirler. Özellikle sıcaklıktan dolayı baskı altında kalan türlerde bu durum ortaya çıkabilir. Bazen bitler, beyaz sinek ve unlu biti gibi problemler de ona zarar verebilirler ama bunları kimyasal olmayan yağlarla uzak tutmak genelde daha iyidir.
Yapraklarda lekelenme eğilimi olan çuha çiçeği, bu rahatsızlığa yakalandığında sararan yapraklarında kahverengi lezyonlar ortaya çıkar. Enfekte olmuş yaprakları ortadan kaldırın ve yeterince hava dolaşımı olduğundan emin olun.
Çuha Çiçeğinin Çiçek Açması Nasıl Sağlanır?
Çuha çiçeği geceleri 12 derece civarı sıcaklığı severken, gün içerisinde ise 26 derece ve altını ister. Bu nedenle iç mekanlardaysa onu serin bir noktada tutmak gerekir. Bitkinin aldığı ışık ise direkt değil dolaylı olmalı. Çünkü direkt ışık bitkinin fazla ısınmasına sebep olabilir.
Erken çiçek açması sağlanabilir ancak zaman içerisinde normal çiçek açma döngüsüne tekrar geri döner, bu da bahar başında altı hafta kadar bir süredir.